Elektrikli araçlar için vergi muafiyeti, engelli bireylere tanınan haklar çerçevesinde mümkündür. Engelli bireylerin sahip oldukları ÖTV muafiyeti elektrikli araçlar için de geçerlidir.
Engelli indirimi yani ÖTV muafiyeti ile elektrikli araç satın almak isteyen engelli bireylerin Engelli Sağlık Kurulundan “ÖTV istisnalı araç alabilir” ibaresinin bulunduğu rapor alması gerekir.
Evet, elektrikli araçlarda MTV ve ÖTV indirimi mevcut. 2023 yılının kasım ayında alınan yeni kararla birlikte elektrikli araçlara belirli oranlarda ÖTV indirimi uygulanmaya başlandı.
%90 ve üzeri engelli oranına sahip kişiler engel nedeni gözetilmeksizin araç satın alabilir.
Motor gücü 160 kW ve altında olan ve matrahı 1.450.000 TL'yi aşmayan elektrikli araçlarda ÖTV oranı %10.
İlgili 38 soru bulundu
2023 yılının Kasım ayında Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre elektrikli otomobillerin ÖTV matrahlarında değişikliğe gidilmiştir. Yeni düzenlemeye göre motor gücü 160 kW'ı geçmeyen elektrikli araçların ÖTV dilimi değişirken, motor gücü 160 kW'ı geçen araçlar için ise herhangi bir değişiklik yapılmamıştır.
Ancak elektrikli araçlar, ÖTV oranları, içten yanmalı motorlu araçlara göre daha düşük olduğu için avantaj sağlar. Elektrikli araçların ÖTV oranları, motor gücüne ve vergisiz satış fiyatına göre belirlenir.. Aracın satışı sırasında sadece bir defa ödenen ÖTV %10, %40, %50 ve %60'lık oranlara sahiptir.
Engel derecesi %40 ve %89 arasında olan kişiler sıfır kilometre bir araç almak istediklerinde %26,3'lük ÖTV indiriminden yararlanabiliyor. Engel derecesi %90 ve üzerinde olan vatandaşlar ise beş yılda bir defaya mahsus olmak üzere ilk iktisapları özel tüketim vergisinden tamamen muaf tutuluyor.
Buna göre %90 ve üzerinde engelli olan kişilerin adına araçları 2. ve 3. dereceye kadar akrabaları kullanabilir. Noter tarafından teyit edilen iş arkadaşlarının ruhsata işlenmesi hakkı saklı tutulmuştur. Ruhsatta ismi olmadığı halde aracı kullanan kişileri aracın bağlanması veya ağır para cezalarına maruz kalabilir.
Yeniden değerleme oranının belli olmasıyla birlikte, engelli vatandaşların satın alabileceği araçlarda uygulanacak yeni üst limit belli oldu. Buna göre, engellilerin araç alımında 2024 yılı ÖTV muafiyeti üst limiti 1 milyon 4 bin 200 TL'den 1 milyon 591 bin 255 TL'ye yükselecek. İşte, konuya dair ayrıntılar...
Yeni yasaya göre hibrit araçlarda, silindir hacmi 1800 cm3'ü geçmeyen, elektrikli motor gücü de 50kW üzeri olan otomobillerde %90 olan ÖTV orani %45'e çekildi, silindir hacmi 2500 cm3'ü geçmeyen, elektrikli motor gücü de 100kW'ı geçen araçlarda %145 olan ÖTV %90'a çekildi.
Türkiye'de elektrikli araçlar için herhangi bir ÖTV muafiyeti bulunmaz. Ülkemizde araç satın alınırken, aracın motor gücüne ve vergisiz satış fiyatına göre %10, %40, %50 veya %60 oranlarında ÖTV uygulanır.
Elektrikli araçlar için uygulanmış olan bu mevcut yasal düzenleme sonucunda Türkiye' nin yerli otomobili TOGG'un C-SUV modelinin 152 kW motor gücüne sahip tek motorlu versiyonu yılda 10.225 TL, 308 kW motor gücüne sahip çift motorlu versiyonu ise 40.069 TL MTV ödemesi gerekiyor.
Engelli elektrik indirimi desteği, her ay 150 kW'a kadar elektrik tüketiminde indirimli tarife uygulanması şeklinde verilmektedir. Bu da 2024 yılında 130 TL ile 260 TL arasında bir tasarruf anlamına gelmektedir. Bu tutar, elektrik faturasının üzerinden düşülmekte veya iade edilmektedir.
Peki, 2024 engelli araç limiti ne kadar olacak? ÖTV muafiyetli araç alımında motor silindir hacmi 1600cc ve altı binek otomobiller ile 2800cc ve altı hafif ticari ve tüm motosikletler tercih edilebiliyor. ÖTV muafiyetli araçlar 5 yıl boyunca satılamaz veya devredilemez.
Ziraat Bankası Engelliler İçin Kredi Desteği Nedir
Ziraat Bankası, engelli bireyler için “Ziraat Engelsiz Destek Paketi” sunuyor. Banka, engelli vatadanşlarımız için ayrıcalıklı kredi desteği sunduğu gibi aynı zamanda masraf ve aidat gibi ücretleri de almıyor.
Engelli ÖTV Muafiyeti İndirim Oranları
%40 ile %89 arasında bir engel derecesine sahipseniz belirlenen araçları indirimli olarak satın alabilirsiniz. Engelli araç indirimi hesaplamasını yaparken %26,3'lük ÖTV muafiyetine %15.24'lük KDV iskontosunu dâhil edebilirsiniz.
ÖTV muafiyeti ile araç sahibi engelli sürücü ve yolcunun vefat etmesi ve aracın mirasçılara intikal etmesi durumunda, mirasçılardan ÖTV aranmaz. Ancak vefat eden kişinin ÖTV istisnasından yararlandığı tarihten itibaren 5 yıl dolmadan, varisin, aracın satışını veya devrini yapması halinde ÖTV aranır.
ENGELLİLERE YÖNELİK KDV MUAFİYETİ
Engellilerin eğitimleri, meslekleri, günlük yaşamları için özel olarak üretilmiş her türlü araç,gereç ve özel bilgisayar programları, Katma Değer Vergisinden istisna edilmiştir.
Motor silindir hacmi 1600 cm3'ü geçmeyip, ÖTV matrahı 184.000 TL'in altında kalan araçlar için %45, 184.000 TL - 220.000 TL aralığında araçlar için %50 olacak. Motor silindir hacmi 1600-2000 cm3 aralığında olan araçların ÖTV matrahı 170.000 TL'yi aşmayanlar için %130 olacak.
%90 ve üzeri engele sahip olan bireylerin engelli raporlarında “özel engelli aracını” kullanmaya engel bir durumlarının olmadığı belirtiliyorsa, özel araçlarını kullanabilirler. Bu bireyler %40 ve üzeri engelliliğe sahip bireyler gibi H sınıfı ehliyete sahip olmalıdır ve ÖTV'siz araçlarını satın alabilirler.
2024 yılında Türkiye'de elektrikli araçlar için uygulanan Motorlu Taşıtlar Vergisi (MTV), içten yanmalı motorlu araçlar için belirlenen vergi tarifesinin dörtte biri oranında oluyor.
Otomobil, panelvan, arazi taşıtı, ATV, jeep, station wagon ve pick-up gibi taşıtların tümü ÖTV indirimi kapsamında bulunmaktadır. Otomobilde ÖTV indirimi için engel oranı dikkate alınmaktadır. Yeni ÖTV düzenlemesi ile karavan dönüşümlü yapılan 0-5 yaş arasında bulunan araçlar için ÖTV oranı %45'e düşürülmüştür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri