Yapılan sağlık kontrollerinde ve muayenelerde herhangi bir kusurun çıkması durumda hekim ' sürücü olamaz ' alanını işaretler. Ayrıca ağır ve ticari araç kullanmaya sağlık durumunuz el vermiyorsa hekim ' 1. grup sürücü olur ' alanını işaretleyebilir.
(3) Kas, tendon ve bağ lezyonlarının kalça, diz ve ayak bileği eklemlerini veya bu eklemleri oluşturan kemik hareketlerini % 50'den az bozduğu ortopedi ve travmatoloji veya fizik tedavi ve rehabilitasyon uzmanınca belirlenenlere birinci grup sürücü belgesi sınıfları verilir.
B1 sınıfı ehliyet: Bu ehliyet tipi net motor gücü 15 kilovatı, net ağırlığı 400 kilogramı geçmeyen, yük taşımak için kullanılan araçlarda ise net ağırlığı 550 kilogramı geçmeyen 4 tekerlekli motosikletleri kullanma hakkı tanır.
D1 Ehliyet Sahipleri Hangi Araçları Kullanabilir? Yukarıda yer alan tabloda görüldüğü üzere, D1 sınıfı ehliyet sahipleri minibüs, otomobil, kamyonet, lastik tekerli bisiklet ve motorlu bisiklet kullanabilir. Öte yandan minibüslerin de farklı türleri vardır.
Ehliyet sağlık raporu işlemleri sürecinde hekimlerin muayenede soracağı soruları doğru bir şekilde yanıtlayın. Sağlık raporu randevunuzda sorun çıkmazsa hekiminiz, "Sürücü olur" raporu verecektir. Uzman doktor gerektiren diğer sağlık sorunları için yönlendirme söz konusu olabilir.
İlgili 26 soru bulundu
Daha önce B Sınıfı Sürücü Belgesi olan fakat bir kaza ya da hastalıktan dolayı engelli durumuna gelen bireyler yazılı sınava tabi tutulmazlar ve sağlık durumlarıyla ilgili özel donanımlı araçlarla direksiyon sınavına girip B Sınıfı Engelli Sürücü Ehliyetlerini alabilirler.
1. Grupta yer alan sürücüler herhangi bir sağlık sorunu olmayan sürücü adayları için geçerlidir. 2. Gruptaki sürücü adayları ise gözlük takan kişilerdir.
(6) Bütün branşlarda yapılacak muayene açısından sürücü belgesi sınıfları aşağıda belirtildiği şekilde iki gruba ayrılır: a) Birinci grup: M, A1, A2, A, B1, B, BE ve F sınıfları, b) İkinci grup: C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE ve G sınıfları.
2. grup sürücünün anlamı kişinin gözlük takıyor olması şekilde ifade edilebilir. Yani araç kullanırken sağlık konusunda ele alınması gereken bazı hususların bulunduğu kişiler anlamına gelir. Özellikle belli bir derece üzerinde olan ve gözlük kullanmak zorunda olan kişiler adına ele alınır.
2.Grup Sağlık Raporu: C, C1, C1E, CE, D, D1, D1E, DE ve G sınıfı ehliyet alacak kişilerin alması gereken sağlık raporudur. Bu raporun geçerlilik süresi ise, 5 yıldır. Ticari ve ağır araçları kapsayan gruptur.
Kullanabileceği Araçlar. A1 ehliyet, 11 KW'yı geçmeyen motosikletleri kapsıyor. 3 tekerlekli motosikletler için ise 15 KW sınırı bulunuyor. A1 ehliyetin geçerlilik süresi 10 yıl olarak geçiyor.
Ehliyet alma ya da ehliyet yenileme için alınan raporların geçerliliği bir yıl sürmektedir. Engel düzeyini/durumunu gösteren sağlık kurulu raporları ise iki yıl boyunca geçerlidir.
Buna göre sürücü adayının, sağlık raporu almak için aile hekimlerine ve Bakanlıkça ruhsatlı özel sağlık kuruluşlarındaki pratisyen hekimlere başvurması gerekmektedir. Kişinin herhangi bir sağlık problemi yoksa sağlık raporu aile hekimi tarafından düzenlenir.
Eski sistemde, yani 2016 yılının öncesindeki sistemde H sınıfı ehliyet vardı. Bu engelli ehliyeti olarak geçiyordu ve birçok muaflık durumu için alınması şarttı. Trafik kanunu üzerinde yapılan değişiklik sonrasında ise artık engelliler için de A ve B sınıfı ehliyetler söz konusu oldu.
B Sınıfı (Engelli) Ehliyeti Sağlık Raporu
Sürücü belgenizde Sağlık raporunda belirtilen kısıtlama ve araç uyarlama kodları bulunacaktır bu kodlara uygun araç kullanmanız gerekmektedir.
Engelli ehliyeti ile normal ehliyet arasında birkaç ufak farklılık mevcut. Bu ehliyet belgesine sahip sürücüler, araç kullanırken özel yardımcı cihazlar ve işaretler kullanabiliyor. Ayrıca engel durumuna bağlı olarak sadece otomatik vitesli araçlar kullanmalarına izin verilebiliyor.
Aile hekimleri, ehliyet için sağlık raporu veren kurumlar arasında yer alır. Bağlı bulunduğunuz aile hekimine gidip sürücü belgesi sınıfınızı belirterek muayene olabilir, ehliyet raporunuzu alabilirsiniz. Aile hekimlerinden alınan sağlık raporları için ücret ödenmesine gerek yoktur.
1. grup binek otomobil kullanabilen kişileri 2. grup ise kamyon tır gibi büyük araçları kullanabilen kişileri ifade ediyor.
a) Hayati önemi haiz organlarında dekompanse yetmezliği olanlara sürücü belgesi verilmez. b) Büyük organ nakli geçirmiş olanlara veya kronik böbrek yetmezliği olup diyaliz tedavisi görenlere, ilgili uzmanın görüşü alınmak suretiyle sürücü belgesi verilir.
Zeka geriliği (IQ düzeyi 79 ve altı), bunama sorunu, duygu ve heyecanı düşünceyi bozan sürekli bir hastalığı olanlar sürücü belgesi alamayacak. Daha önce sürücü belgesi verilmesi uygun görülmeyen bazı kalp damar hastalarına, uzman doktor kanaatine göre sürücü belgesi verilebilecek.
Araç kullanabileceğine dair ifadenin yer aldığı Engelli Sağlık Kurulu Raporu ve Sürücü Sağlık Raporu alınır. Bu raporlar ile mevcut ehliyetlerini İl Nüfus Müdürlüğü'ne başvurarak B Sınıfı Engelli sürücü Belgesine çevirebilirler.
Aksi belirtilmedikçe sağlık kurullarının düzenlediği raporların geçerlilik süresi 2 yıl olarak tespit edildi. Ayrıca tüm raporlara itiraz yöntemleri belirlendi ve farklı uygulamalar sonucu süreçlerin uzaması ve vatandaşlarımızın gereksiz iş ve zaman kaybına uğramaları engellendi.
B ehliyet yalnızca otomobil ve kamyonet kullanmak isteyen sürücüler tarafından alınıyor. 2016 yılından önce minibüs de kullanabilen B grubu ehliyet sahiplerinin artık D1 sınıfına da başvurması gerekiyor. Bu sınıfa ait sürücü belgeleri aynı zamanda M, B1 ve F sınıflarını da kapsıyor.
Tam bir hipoglisemi bilincine ve risk anlayışına sahip ancak yukarıda sayılanlar dışında kalan diyabetlilere birinci grup sürücüler için en fazla beş yıl, ikinci grup sürücüler için en fazla üç yıl aralıklarla muayene ve tetkik edilmek suretiyle sürücü belgesi verilebilir.
Hekim tarafından düzenlenen Ehliyet için alınan sağlık raporu resmi kurumlar için düzenlenen bir evraktır. Bu nedenle, raporun silinmesi veya iptal edilmesi Türk Ceza Kanunu uyarınca suçtur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri