Bilgi sistemleri açısından veri, belli başlı iki aşamadan geçerek bilgiye dönüşür ve kullanıcıya ulaşır. Bu aşamalardan birincisi, verinin yaratılması (toplanması); ikincisi, verinin işlenmesidir. İşleme sonucu oluşan bilgi, iletişim süreciyle kullanıcıya iletilir.
Veri, olguların harf, sayı, renk gibi sembollerle ifade edilmesi iken, bilgi, herhangi bir konu ile ilgili verilerin bir araya gelmesi ile oluşan açıklayıcı ifadeler bütünüdür.
Bilgi, düzenli ve elverişli duruma getirilmiş veridir. Bir başka ifadeyle bilgi, verilerin bilgi işlem yardımıyla anlamlı ve faydalı bir şekle sokulmuş sonuçlarıdır.
Enformasyon, verinin anlamlı bir konu etrafında işlenmiş halidir. Bir başka deyişle; seçilmiş verilerin bir anlam oluşturacak biçimde işlenmiş haline enformasyon adı verilir.
Veri, çok genel bir tanım olarak bilginin işlenmemiş ham halidir.
İlgili 15 soru bulundu
Veriler birleştirilerek, çıkartarak, sıralayarak, özetleyerek, ilişkilendirilerek, hesaplanarak enformasyona dönüştürülür.
Enformasyon (information), işlenmiş ve anlamlı hale getirilmiş veridir… enformasyon bireylerin zihninde işlenir işlenmez bilgiye dönüştürülür ve bilgi, metin, grafikler, sözcükler ve diğer simgesel biçimlerle sunulduğunda ve belirtildiğinde enformasyon olur”.
Rigel (2002) ise, bilgi elde etmek için araştırma yapmanın gerekli olduğunu vurgulamaktadır. Enformasyon ise ihtiyacımız olmadan gelmektedir.
Her veri bilgidir ama her bilgi veri değildir. Bir şey hakkında ya da biri ile ilgili bilinen her şey veridir. Yani bir bilginin veri olabilmesi için somut bir gerçekliğe dayanması gerekir. Örneğin “Su 100 derecede kaynar” bir bilgidir ancak veri değildir.
Veri, en basit tanımıyla “küçük bir bilgi” demektir. Hatta daha yalın haliyle, veri için “bilgi parçacığı” diyebiliriz. Bilgi ise; düşüncelerimiz ve davranışlarımız için temel oluşturan, algılanabilen olgulardır. Veriler de (bilgi parçacıkları) bir araya gelerek anlamlı bilgileri oluştururlar.
Veri genellikle araştırma, gözlem, deney, sayım, ölçüm yoluyla elde edilir. Yaş, isim, telefon numarası, bir toplama işleminin sonucu ya da sınıfın yaş ortalaması birer veridir. Ham veri etkin şekilde bilgi üretme ve analiz için önemli bir hammade olarak görülebilir.
Bilgi Piramidi (DIKW -Data Information Knowledge Wisdom); Veri, Bilgi, Kazanılmış Bilgi ve Bilgelik kelimelerinin birleşiminden oluşur. Anlamsız verileri anlamlandırmak için kullanılan hiyerarşik bir yöntemdir. Piramitte her yapı taşı bir adım daha yüksek seviye demektir.
Bilişim biliminde enformasyon sözcüğü bir bilişim sistemi tarafından kayıt, depolama, sorgulama, düzenleme ve özetleme işlemlerinden geçirilerek biçimlendirilmiş ve anlamlandırılmış veriler anlamında kullanılmaktadır.
Veri ya da sonuç ile birlikte bir ürün konusunda, gerekli iletişimi nitelemeyi ifade eder. Enformasyon temel olarak bilgi donanımına sahiptir. Hareket üzerinden bilginin aktarılması konusunda önemli bir potansiyele sahiptir. Daha çok iş hareketliliği kapsamında değerlendirilen bir sistemdir.
Veri yönetimi, bir verinin tüm yaşam döngüsünü kapsamaktadır. Yani oluşumundan, depolanması, kullanılması, işlenmesi, geçerliliğini yitirmesi ve silinmesine kadar tüm evreleri kapsar.
Bilgi İşlem Döngüsünün Aşamaları Bilgi işleme girdi, işleme, çıktı ve depolama olmak üzere dört aşamaya ayrılır. Bu üç aşama, bir işlemci tarafından veri depolamak zorunda kalmadan yalnızca üç kez kullanılabilir.
İşlenmemiş, ham bilgi parçacığı. Internet üzerindeki hareketlerimiz, veri olarak işlenir. Veri ya da diğer adıyla data işlenmemiş gerçek enformasyon parçacığına verilen isimdir. Veri; ölçüm, deney, gözlem, sayım ya da araştırma yolu ile elde edilir.
Bir enformasyon süreci, verilerin toplanmasıyla başlar. Veri olarak adlandırdığımız kavram ise; ham, özetlenmemiş, analiz edilmemiş gerçeklerdir. Veriler enformasyonun hammaddeleridir. Enformasyon ise verinin alıcı için anlamlı ve kullanışlı bir biçime dönüştürülmesidir.2 Yani, enformasyon, verinin anlaşılmış şeklidir.
Enformasyon Sistemlerinin Bileşenleri
Enformasyon sistemi (ES) bilgiyi özel bir amaç için toplayan, işleme tabi tutan, depolayan, analiz eden ve dağıtan bir sistem olup, girdi birimi, merkezi işlem birimi, çıktı birimi, yazılım, prosedürler ve insan kaynakları olmak üzere altı temel bileşenden oluşmaktadır.
Telefon uygulamaları, 5G teknolojisi, bulut bilişim, algoritmalar, yapay zeka, büyük veri, nesnelerin interneti gibi teknolojiler pandemi sürecinde sıkça kullanılan enformasyon teknolojileri olarak karşımıza çıkmaktadır.
Güvenilir ve geçerli bilgi üretmenin yolu bilimden geçer. Bilim inanca değil akla, öznel gözlemlere değil deney ve nesnel gözlemlere dayanır. Bilgiye ulaşmanın en doğru ve güvenilir yolu bilimsel yöntemdir. Gözleme, deneye ve akla dayanarak sistematik yollarla elde edilen bilgileri tanımlar.
Bilginin türü taşıdığı özelliğe ve elde ediliş yöntemlerine göre farklılaşır: gündelik bilgi, dinsel bilgi, teknik bilgi, sanatsal bilgi, bilimsel bilgi ve felsefi bilgi (Çüçen, 2012: 20).
Veri kaydedilebilir bilinen gerçeklerdir. Örneğin; bir kişinin ismi, adresi, telefon numarası gibi. Enformasyon , bilginin iletişim ile aktarılması veya verinin anlamlı bir konu etrafında işlenmiş halidir. Örneğin; Bu sınıfın not ortalaması , son 1 yılın en yüksek ortalamasıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri