B engelli ehliyetlerinin gecerlilik süresi 5 yıl, rapor yenileme sureside 2 yıldır.
11) Sağlık raporunda kişinin durumuna özgü daha kısa sürelerde kontrol muayenesi öngörülmemişse düzenlenen sağlık raporu düzenlendiği tarihinden itibaren iki (2) yıl süreyle geçerlidir.
Ehliyetin iptal edilip edilmeyeceğinin rapor oranı ile hiç bir ilgisi yok. Belirleyici olan şey sürücü yönetmeliği'Ne göre kişinin sürücü olup olamayacağıdır. Bu yönetmeliğe göre sürücü olmanıza mani bir durum yoksa, % 97 raporla vergi avantajlı araç alabilir ve aracı siz de eişiniz de kullanabilirsiniz...
Hekim tarafından düzenlenen Ehliyet için alınan sağlık raporu resmi kurumlar için düzenlenen bir evraktır. Bu nedenle, raporun silinmesi veya iptal edilmesi Türk Ceza Kanunu uyarınca suçtur.
Engelli raporu için kişinin hastalığı başvuru yapacağı bölümler önemlidir. Psikiyatrik bir hastalık olması durumunda kişiden psikiyatrik bir kontrol muayenesi istenir. Uzman doktorun vereceği karara göre kişi ehliyet alabilir yada alamaz.
İlgili 17 soru bulundu
Alınan rapor süreliyse, süreli engelli raporu geçerlilik süresi bir yıldır. Yılın son gününe kadar geçerlidir. "Engelli raporu süresi bitince ne olur?" sorusunun cevabı şöyledir: Eğer zamanında rapor yenilenmezse engellilik raporu düşer ve engelli haklarından yararlanamazsınız. Bu durumda raporun yenilenmesi gerekiyor.
ENGELLİ SÜRÜCÜ EHLİYETİ ALIMI
Engelli sürücü adaylarının araç kullanabilmeleri için B Sınıfı Engelli Sürücü Belgesi sahibi olmaları gerekmektedir.
Özür oranı yüzde 90'dan az olanların durumu ise farklı. Elinde H sınıfı (özürlü) ehliyeti olanlar yurtiçinden alacakları sıfır kilometre araçlar için ÖTV ve Motorlu Taşıtlar Vergisi'nden (MTV) muaftırlar. Ancak araçların özellikleri mevzuatta yazdığı gibi 1600 cc'yi geçmemek kaydıyla binek tipi otomobil olabilir.
Yani; “sadece özel tertibatlı araç kullanabilir” yazan bir rapora sahip sürücü otomatik vitesli araç kullanamaz ya da otomatik vites kullanabileceği belirtilen bir sürücü manuel araçla trafiğe çıkamaz.
Ehliyet için alınacak rapor sürücü olur raporudur ve üzerinde herhangi bir oran bulunmaz, bu rapor sağlık kurulu raporu değildir, o yüzden mevcut raporunuzu etkilemez.
Aracın sahibi olan engelli bireyin vefatı sonrasında araç üzerinde hak sahibi olan diğer varisler sahip oldukları payları dilerlerse sadece bir varise aktarabilirler. Noter onayı ile imza altına alınacak feragatname aracılığıyla araç geçişi yapılabilmektedir.
Süresiz engelli raporu herhangi bir süreye dahil olmadığından dolayı iptal durumu malesef söz konusu değildir. Süresiz raporlar usulüne uygun alınmadıysa ihbar, şüpheli vb. durumlarda iptal edilmektedir.
Araç kullanabileceğine dair ifadenin yer aldığı Engelli Sağlık Kurulu Raporu ve Sürücü Sağlık Raporu alınır. Bu raporlar ile mevcut ehliyetlerini İl Nüfus Müdürlüğü'ne başvurarak B Sınıfı Engelli sürücü Belgesine çevirebilirler.
Sağlık Bakanı Koca, Kronik hastalığı olan ve sürekli ilaç kullanan kişilerle, engellilere verilen süreli sağlık raporlarının geçerliliğinin 31 Aralık 2023 tarihine kadar yeniden uzatıldığını açıkladı. DUVAR - Sağlık Bakanlığı, süreli sağlık raporlarının geçerlilik sürelerini 31 Aralık 2023'e kadar yeniden uzattı.
Eski sistem olan ya da yenileme yapmak isteyen engelli vatandaşlar ehliyetlerini değiştirmeleri gerekir. Değişim için öncelikle vatandaşların randevu alması gerekir. Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü internet sitesinden randevu oluşturulur. Kurumun talep ettiği evraklar ile engelli raporu temin edilmelidir.
Engelli ehliyetine sahip olabilmek için engel yüzdesine bakılmasına gerek yoktur. Engelli kişiler B sınıfı engelli ibrazlı ehliyet almalıdırlar. Bunun için ise tam teşekküllü hastanelerden alınan rapor ve araç kullanımı için gerekli aparatların raporda belirtilmesi gerekir.
Engelli sürücüler, sadece “Engelli Sağlık Kurulu Raporu”nda belirtilen aparatlar ile araçlarını kullanabilirler. Bazı engel tiplerinde ilave bir aparata gerek olmadan direkt otomatik vitesli araçlar da kullanılabilmektedir.
Araç, rapor sahibi kişi adına alınabilir. Nenenizin, % 96 oranındaki raporu ile yurt içinden araç alabilir ve siz kullanabilirsiniz. Ama ruhsatı nenenizin üzerine olur. Raporunuzun aslı gibidir onaylı fotokopisi ile direk bir bayiye gidebilirsiniz..
Engelli birey H sınıfı ehliyetini ve trafiğe çıkmak için herhangi bir engelinin olmadığını gösteren %40 engelli raporunu göstererek, ÖTV'siz araçlarını galerilerden alabilir.
2023 den önceki alınan araçlarda geçmez. Serbestir yani 2023 den önce alınan araçları herkes kullanabilir durumda..
B sınıfı engelli sürücü belgesine sahip olanlar otomobil ve kamyonet kullanabilir. M sınıfı, B1 sınıfı ve F sınıfı ehliyet belgelerinin kullandıkları araçları da kullanabilirler. Motor bisiklet, 4 tekerlekli motosiklet ve traktör kullanabilirler.
Engellilik oranı yüzde 90 ve üzeri olup ta (araçta özel donanım olsun olmasın) ötv indirimli araç alan kişilerin adlarına alınan otomobilleri de kendileri, eşleri ve üçüncü dereceye kadar yakın akrabaları kullanabilir. Yurt dışına ve şehir dışına çıkmalarında bir kısıtlılık bulunmamaktadır.
2. grup sürücünün anlamı kişinin gözlük takıyor olması şekilde ifade edilebilir. Yani araç kullanırken sağlık konusunda ele alınması gereken bazı hususların bulunduğu kişiler anlamına gelir. Özellikle belli bir derece üzerinde olan ve gözlük kullanmak zorunda olan kişiler adına ele alınır.
Ülkemizde, yüzde 40 ve üzeri özürlü raporu olan engelli bireyler, engelli ehliyeti alabilirler. Bu durumda, sağlık raporunu alan engelli bireyler, normal ehliyet sınavlarına girmekle birlikte, farklı sınavlarda da başarılı olmaları gerekmektedir.
H sınıfı ehliyet yani diğer adıyla Engelli sürücü belgesi, engelli kişilerin özel tertibatlı araba ve motosiklet türü araçları kullanabilmesi için almaları gereken sürücü belgesidir. 17 yaşını dolduran her engelli birey, engel durumuna göre bu sürücü belgesini alabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri