Engelli bireyin kendisinin resmi çekileceğinden bireysel başvuru şarttır. Bu başvuruda işlem yapmak için engelli kimlik kartını ve nüfus kağıt fotokopilerini asılları ile birlikte göstermeleri gerekmektedir. Gar görevlilerinin vereceği dilekçe doldurulduğunda verilen bir numara, engelli kimlik kartına yapıştıracak.
Engelli bireyler, ikamet ettiği ildeki Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne 2 adet fotoğraf, nüfus cüzdanı ve engelli sağlık kurulu raporunun aslı veya onaylı örneği ile müracaat ederek de engelli kimlik kartına sahip olabiliyor.
E-devlet sistemine giriş yapıldıktan sonra E-Hizmetler menüsü tıklanarak açılan sayfa üzerinde Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı sayfası bulunmalıdır. Kurum başlığına giriş yapıldıktan sonra Engelli Kimlik Kartı Ön Başvuru seçeneği seçilerek ön başvuru randevu tarihi oluşturulmalıdır.
Engelli bireyin ikamet ettiği ildeki Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğüne 2 adet fotoğraf, nüfus cüzdanı ve engelli sağlık kurulu raporunun aslı veya onaylı örneği ile müracaat edilerek engelliler için kimlik kartı alınabilir.
Engelli ücretsiz kart almak için İstanbul kart başvuru merkezlerine ziyaret ederek başvuru yapabilirsiniz. Engelli İstanbul kart başvurusu yaparken dikkat edilmesi gereken hususlardan birisi engelli raporunuzun e-Rapor ve Ulusal Engelli Veri Bankası sisteminde kayıtlı olması gereklidir.
İlgili 18 soru bulundu
Kimlik Kartının Engelli Vatandaşlara Sağladığı İmkânlar
Engelli Kimlik Kartına sahip olan vatandaşlar, belediye ve özel halk otobüsleri, deniz ulaşım araçları ve TCDD bünyesindeki trenlerden ücretsiz yararlanabiliyor. Tüm iç ve dış hatlar uçuşlarında engelli kimlik kartına sahip engellilere yüzde 20 indirim sağlanıyor.
Belediye otobüsleri, Metro seferleri, TCDD ve Deniz Yollarının şehir içi seferleri ücretsizdir. “Ağır engelli'' ibareli raporu olanlar, bir refakatçisi ile birlikte ücretsiz ulaşımdan yararlanır.
'BAŞVURULAR E-DEVLET ÜZERİNDEN YAPILABİLİYOR'
*'Engelli Kimlik Kartı'na sahip olan kişiler, belediye ve özel halk otobüsleri, deniz ulaşım araçları ve TCDD bünyesindeki trenlerden ücretsiz yararlanabiliyor.
Engelli ve Yaşlılara Ücretsiz Seyahat Hakkını Düzenleyen Yönetmelik Yayımlandı Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın müjdesini verdiği ve 12 Temmuz 2013 tarihinde 4736 sayılı Kanun'da yapılan değişiklikle getirilen engelli ve yaşlı vatandaşlara yönelik ücretsiz seyahat uygulaması tüm Türkiye'de hayata geçiyor.
HAVAŞ havaalanı servisi otobüsleri engelli yolcular için ücretsizdir. Engelli yolcuklar, özel araçlarını havalimanı otoparklarında 15 güne kadar ücretsiz park edebilirler. 15 günü geçen sürelerde ise normal otopark tarifesi üzerinden ücretlendirme yapılmaktadır.
GEÇİCİ MADDE 1 – (1) Bu Yönetmelik ile yürürlükten kaldırılan Yönetmelik uyarınca verilmiş olan kartlar, bu Yönetmeliğin yürürlük tarihinden itibaren bir yıl süreyle geçerlidir.
Eğitim, meslek ve günlük hayatları için özel olarak üretilmiş araç ve gereçlerden ve özel bilgisayar programlarında KDV muafiyeti bulunur. Milli parklar, müze ve ören yerleri, tabiatı alanı ve parklarına ücretsiz bir şekilde ziyaret edebilme hakkına sahip oluyor. Devlet tiyatrolarına da ücretsiz girebiliyorlar.
Yolcularımızın bu indirimden faydalanmaları için % 40 ve üzeri oranda engelli olduğunu gösteren bir belgeyi (T.C. Başbakanlık Özürlüler İdaresi Başkanlığı'ndan alınmış engelli kimlik kartı, sağlık kurulu raporu veya ”Engelli” ibaresi bulunan nüfus cüzdanı) ibraz etmeleri gerekmektedir.
% 40 ve üzeri olması lazım engelli olman için.hemen başka bir hastaneye müracat et belki % 40 verirler.
Şehiriçi ücretsiz seyahat hakkı
Türk vatandaşı olan 65 yaş ve üzeri kişiler ise, demiryolları ve denizyollarının şehiriçi hatları ile belediyelere veya belediyeler tarafından yetki verilen özel şahıs ya da şirketlere ait şehiriçi toplu taşıma hizmetlerinden ücretsiz olarak yararlanırlar.
Bir tanesi türkiyenin dört bir yanında geçerli olan engelli kartı, Ki bu kartla şehir içi ulaşım yapamazsın. Ayrıca her ilin şehir içi ulaşımı için kullanılan ve her ilde ayrı ayrı çıkartman gereken diğer şehir içi ulaşım kartı. Bu kartı türkiye genelinde tren,müze,tiyatro,stadyum vs gibi yerlerde kullanılır.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, engellilere kanunla verilen ücretsiz seyahat hakkına yönelik Yüksek Hızlı Tren (YHT) seferlerinde uyguladığı kota uygulamasını kaldırdı.
Evet binebilirsin. Ücretsiz veya indirimli seyahat kartları yönetmeliği gereğince: özür oranı yüzde 40 ve üzeri olan engelli yolcunun sadece kendisi, özür oranı yüzde 50 ve üzerinde olan ağır engelli yolcunun kendisi ve beraberindeki bir refakatçisi, ücretsiz olarak seyahat etme imkanına sahip bulunuyor.
Vatandaşlar engelli kimlik kartına "https://www.turkiye.gov.tr/ashb-engelliler-icin-kimlik-karti-basvurusu" linkinden başvuruda bulunabiliyor. Düzenlenen kimlik kartı, kişilerin, başvuru esnasında beyan ettikleri adreslerine ya da MERNiS'te kayıtlı olan adreslerine 15 iş günü içinde gönderiliyor.
Bulunduğunuz ildeki Aile ve Sosyal Politikalar İl ve İlçe Müdürlükleri'ne gerekli belgeler ile başvurmanız halinde engelli kartı alabilirsininiz. Engelli kimlik kartınız için gerekli olan tüm bilgileri bu bakanlıktan almanız da mümkündür.
Her şehirde geçer mi? Hayır, o tür kartlar sadece ait oldukları şehirde geçerlidir. Engelli kimlik kartınız varsa bazı belediyeler başka hiç bir belgeye gerek olmaksızın bu kartlarla ücretsiz şehiriçi ulaşım sağlanmaktadır.
Ağır engelli yolcularımız için Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca verilen ”Ulaşımda Refakatçi Hakkı Vardır” ibareli kimlik kartı ile kendilerine eşlik eden refakatçileriyle birlikte ücretsiz seyahat hakkından yararlanabilirler.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Özürlü ve Yaşlı Genel Müdürlüğü tarafından verilmiş (%40 ve üzeri) özürlü kimlik kartı veya sağlık kurulu raporu belgelerini ileten engelli misafirlerimiz tüm biletli hatlarımızda İDO seyahatlerini, %15 indirimle gerçekleştirme avantajına sahiptir.
Engelli ibaresi biletin üzerinde yazıyor. Normal fiyat 70TL. Başbakanlık engelli kartı ile ücretsiz alabiliyorsun. ebilet.tcdd.gov.tr den alabilirsiniz biletlerinizi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri