Enginar yaprağı karaciğer yağlanması, kalp hastalıkları ve kanser gibi pek çok derde deva olmaktadır.
Tencereye su konur ve kaynatılır. Su kaynadıktan sonra soğumaya bırakılır. Son olarak yapraklar sıkılır ve elde edilen enginar suyu kullanılır. Enginar suyu tüketilirken, bardağın 4 te 3'ü içme suyu ile tamamlanır.
Enginar çiğ olarak da tüketilebilir. Öyle ki 40 gün boyunca düzenli olarak tüketildiği takdirde karaciğeri yenilemektedir. Dilerseniz çiğ enginarın üzerine limon sıkarak da tüketebilirsiniz. Çiğ olarak tüketimi vitaminleri kaybetmemesi yönünden size artı bir avantaj sağlayacaktır.
Lezzetli bir enginar çayı hazırlarken ilk önce kurutulmuş olan enginar yapraklarını su dolu bir tencereye ilave ediniz. Daha sonra suyun 5 dakika daha kaynatılmasını bekleyiniz. Ağzı kapalı şekilde 10-15 dakika kadar demlendikten sonra afiyetle içebilirsiniz. •Günde 1 bardak enginar çayı tüketebilirsiniz.
Enginarın sıkça tüketildiği dolma ve salatası yapıldığı bu bölgelerde enginarın suyundan da faydalanılır. Sağlıklı yaşamın sırlarından biri olan enginar yaprağı suyu ile saçlara ve cilde yenilik kazandırabilirsiniz. Enginar çok eski zamanlardan günümüze kadar gelmiş ve sağlık deposu olarak bilinen bir sebzedir.
İlgili 33 soru bulundu
Taze enginar suyunu günde 2 su bardağı olacak şekilde içebilirsiniz. Enginar suyunun yemeklerden önce aç karna içilmesi önerilir.
Mesane problemlerinin oluşmaması için günde bir bardak tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Su kaynadıktan sonra enginar yapraklarını içine atıp ocağı kısın. Yaklaşık 20 dakika kaynayıp enginarlar yumuşadıktan ve rengini suya verdikten sonra tencerenin kapağını kapayıp demlenmeye bırakın. Demlendikten sonra süzgeçle süzerek bir bardağa alabilir ve hazırlamış olduğunuz enginar suyunu tüketebilirsiniz.
Enginarın en büyük özelliği karaciğeri temizlemesinin yanı sıra safranın kolay akışını sağlamasıdır. İçeriğindeki birçok vitamin ve minerallere ek olarak Enginarda bulunan “Ciarin” adlı madde karaciğer, safra kesesi, böbrekler ve bağırsakların düzenli çalışmasına yardım eder.
- Bol Su Tüketmek: Karaciğerin temizlenmesinin ve yenilenmesinin en önemli yolu, gün içerisinde en az 6 ile 8 bardak su tüketmektir. Bunun dışında böbrek sağlığı açısından oldukça önemli olan su, vücudun her zaman nemli olmasına destek olur. Su içmek; karaciğerin temizlenmesinin en önemli yoludur.
Enginar yaprağı çayı İbrahim Saraçoğlu tarafından da önerilir ve Saraçoğlu bu çayın özellikle safra kesesi sorunları ve sindirim problemleri üzerindeki olumlu etkilerinin altını çizmektedir. Enginarın en dış yapraklarının altında kalan diğer yaprakları suda 5 dakika kadar kaynatıp elde edeceğiniz suyu tüketebilirsiniz.
Bazı durumlarda, halsizlik, yorgunluk, cillte kararma, iştahsızlık, mide bulantısı ve kusma gibi belirtiler görülebilir. Karaciğer yağlanması, genellikle rutin kan testleri veya ultrason gibi görüntüleme testleri ile tespit edilir.
Vücut her zaman nemli kalmalıdır, bunu sağlamak için en iyi yol ise bolca su içmektir. Su içmenin bir çok yararı vardır ve su karaciğeri temizlemek için en önemli yollardan biridir. Rafine un, şeker ve diğer ürünlerden kaçınmalısınız. Çünkü karaciğer bunları doğrudan yağa ve kolesterole dönüştürür.
Enginarın Zararları Nelerdir? Enginar fazla tüketilmesi durumunda ishal, gaz ve karın şişliği gibi problemlere neden olabilmektedir. Enginarın, idrar söktürücü özelliği bulunmaktadır. Bu yüzden ishal gibi bağırsak problemleri yaşanıyorsa tüketilmemesi önerilir.
Kilo vermek ve egzersiz karaciğer yağlanmasına iyi gelmektedir. Akdeniz tipi beslenme ve haftada 3-4 gün egzersiz yapılmalıdır. Ayrıca karaciğer için en faydalı besinlerin arasında kahve gelmektedir. Günlük kahve tüketimi karaciğer yağlanmasının yanında karaciğer kanserine bile iyi gelebilmektedir.
Pişirdiğin enginarların artan porsiyonlarını ise buzdolabında, hava almayan saklama kapları içinde yaklaşık 2-3 gün boyunca muhafaza edebilirsin. Ancak pişmiş enginarların oda sıcaklığında ortalama 2-3 saatten fazla dayanmayacağını unutmamalısın.
A ve B vitamini yönünden zengin olan enginar tüketiminin, siroza iyi geldiği bilinmektedir. Sirozlu hastalarda vitamin eksikliği bulunduğundan, yağda çözünen vitaminlerin tüketimi önerilmektedir. Suda eriyen B ve C vitaminlerin yanında yağda eriyen A, D, E ve K vitamin desteği gerekmektedir.
Enginar çayının ne kadar tüketilmesi ve ne zaman içilmesi gerektiği pek çok kişinin merak ettiği bir konudur. Sabahları genellikle aç karnın tüketilmesi gereken bir çay türüdür. Kahvaltılarda veya akşamları bu çayların tüketilmesinde herhangi bir sorun olmuyor.
Kurtulmuş enginar yapraklarından çay hazırlarken ise enginar yaprağı üç eşit parçaya bölünür ve kaynamış suyun üzerine atılır. Enginar yaprağı, suyun rengi kahverengiye dönene kadar buharı dışarı çıkmayacak şekilde kaynatılır ve süzülerek içilir. Enginar çayı sert bir tada sahip olduğu için bal ile tatlandırılabilir.
Buzdolabında muhafaza ettiğiniz enginarlar en fazla 3-4 gün kadar kararmadan dururlar. ·Enginarları limonla ovmak veya limonlu suda bekletmek kararmalarını geciktirir evet ancak buzdolabına kaldırırken limonlu suyun içinde kaldırırsanız 3-4 gün içinde enginarlarınızın tadında bozulmalar olabilir.
4_Ardından hazırladığımız karışımı da döküp ağzını bir güzel bağlıyoruz. 5_Bu şekilde buzdolabında 1 hafta saklayabiliyoruz. Enginar Dondurucuda Nasıl Saklanır? 1- 1-Dondurucuda saklamak için önce bir bardak suya kaya tuzu ve limon ekliyoruz. 2- Kaynayana kadar karışınca enginarları bu suda 4-5 dakika haşlıyoruz.
Özellikle diüretik (idrar söktürücü) özelliği bulunan besinler ödem atımına yardımcı olur. Maydanozun ve mısır püskülünün diüretik (idrar söktürücü) etkileri, yapılan çalışmalarla kanıtlanmıştır. Bu besinler dışında enginar, kuşkonmaz, pancar, lahana, kereviz, şeftali, havuç da diüretik besinler arasında yer alır.
Enginar antioksidan etkili bileşikler içermektedir. Bunun haricinde kalbi kuvvetlendirdiği ve kanı temizlediği de bilinmektedir. Ayrıca enginarın kolesterolü, kan yağlarını, tansiyonu ve kan şekerini düşürdüğü de ileri sürülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri