Diyarbakır'ın Çüngüş ilçesine bağlı Karakaya Baraj Gölü kıyısında mikroklima iklim yapısına sahip Geçit köyünde, nar başta olmak üzere portakal, mandalina, limon, zeytin, cennet hurması gibi Akdeniz iklimi özelliği gösteren birçok meyve ağacı ürün veriyor.
"Diyarbakır'da zeytin yok, zeytin bahçeleri yok. Ama zeytinciliğin olmaması fabrikasının kurulamayacağı anlamına gelmez. Burada kurulan tesis sayesinde zeytin tarımcılığı gelişecek ve zeytin bahçeleri yeniden kurulacak. Bakanlığımızın kırsal kalkınma projelerine desteği var.
Ülkemizde zeytin üretimi Ege, Mar- mara, Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve çok az da Karadeniz Bölgesinde olmak üzere toplam 38 ilde yapıl- maktadır. TUİK rakamlarına göre, Türkiye'de 778 bin hektar alanda yaklaşık 140 milyon zeytin ağacı bulunmaktadır.
Diyarbakır'da 16 bin dekarın üzerinde kapama badem meyve bahçesi olduğunu belirten Vali Su, şöyle konuştu: "Tarım sektöründe de ilimizin ciddi potansiyeli var.
Cennet hurması olarakta bilinen Trabzon hurması Diyarbakır şartlarında -12 dereceye kadar dayanabilmektedir.
İlgili 24 soru bulundu
Diyarbakır ilinde ise; Yumuşak çekirdekliler (elma, armut, ayva), Taş çekirdekliler (erik, kayısı, şeftali, kiraz), Sert kabuklular (ceviz, badem, antepfıstığı), Üzümsü meyveler (incir, üzüm, nar, dut) gibi meyve türleri yetiştirilmektedir.
19. Yüzyıl kayıarında Dicle nehri kenarında sebze ve meyve ziraatının yaygın olduğu buğday, arpa, pamuk, pirinç, nohut, soğan, mercimek vb. ürünlerinin yetiştirildiği yazılıdır. 19. Yüzyılda Diyarbakır'dan 1000 kantar ceviz ihraç edildiği yazılıdır.
Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde 410 yıllık kestane ağacı, "Anıt Ağaç" olarak tescillendi. Şanlıurfa Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonunca İlçeye bağlı İslamköy mahallesinde bulunan 410 yıllık Anadolu Kestanesi (Castanea Sativa), 02.06.2021/356 kararla anıt ağaç olarak tescillendi.
Türkiye'de avokado üretimi yüksek bir miktarda gerçekleşmemektedir. Bundan dolayı da oldukça pahalı bir miktarda satışa sunulmaktadır. Ancak Türkiye'de en çok Antalya ve Mersin şehirlerinde yetiştirilmektedir. Çünkü bu iki il oldukça sıcaktır ve tropikal meyvelerine tüketilebilmesi için oldukça uygundur.
Peki, yaban mersini Türkiye'nin hangi bölgelerinde yetişir? Özellikle Karadeniz'de yetişen yaban mersini, Artvin'den Rize, Trabzon, Giresun, Ordu, Sinop, Samsun, Zonguldak'a kadar yetişebiliyor. Hatta uygun koşullar İstanbul ve Bursa'da da görülüyor.
Zeytin soğuk iklim koşullarında yetişmez.
Bu nedenle sert karasal iklime sahip Doğu Anadolu Bölgesi ile karasal iklime sahip İç Anadolu Bölgesi'nde zeytin tarımı yoktur.
Dünyanın en iyi sofralık zeytini Gemlik vadisinde yetişir. Gemlik, Orhangazi, İznik doğrultusunda yetişen ve piyasada “kıvırcık” diye bilinen zeytin, lezzeti ile tüm dünyadaki rakiplerinden farklı.
Zeytinin gen merkezlerinden biri olarak kabul edilen Şırnak ve Mardin illerimizde de uzun yıllardan beri geleneksel bir biçimde yerel genotiplere ile kısmi olarak zeytincilik yapılmaktadır.
Başlıca tarım ürünleri ise buğday, arpa, darı, pirinç, mercimek, baklagiller, saf pamuk, tütün, susam ve keten tohumudur. Son 10 sene içinde sebzecilik çok gelişmiştir. Hıyar, domates, patlıcan, biber, fasulye, kabak ve tâze soğan yetişir. Diyarbakır karpuzu ve kavunu iri olduğu gibi, çok lezzetlidir.
"Akdeniz iklimi özellikleri taşımaktadır"
Köyün en önemli ürününün nar olduğunu, ayrıca muz, portakal, şeftali, mandalina ve cennet hurması da yetiştirildiğini anlatan Kaldırım, köyü ilçenin, çevredeki il ve ilçelerin meyve sebze deposu olarak nitelendirdiklerini belirtti.
Elazığ ikliminde zeytin yetiştiriciliği yapmak biraz zordur ama ev içerisinde saksıda , kapalı balkonda zeytin ağacı yetiştirebilirsiniz.
Citrullus lanatus türüne ait olan ve irilikleri itibariyle dünyaca meşhur olan Diyarbakır Karpuzları yuvarlak-oval şekilli, alacalı karpuzlar sınıfına girmektedir.
Yoğun olarak Mersin ve Antalya'da yetiştirilen ejder meyvesinin Marmara Bölgesi'nde de rahatlıkla yetiştirilebildiğini söyleyen Öztürk, "1998 yılından beri bu bölgede fidan ve süs bitkisi üretiyorum. 2018 yılında bu serayı kurdum.
Bu nedenle de çoğu coğrafi koşula da uygundur. Aynı zamanda salep bitkisi şifalı bitkilerdendir. Salep Bitkisi Türkiye'de Nerede Yetişir ve Yetiştirilir? Salep bitkisi Türkiye'de neredeyse her bölgede yetiştirilebilir.
Kestane üretim ve tüketimi
Kestane Türkiye'de en çok Aydın ilinde yetiştirilir. Ege Bölgesi toplam üretimde yaklaşık %70 payla ilk sıradır. Aydın'dan sonra, İzmir, Kastamonu ve Sinop kestane üretiminde ön plana çıkan illerdir.
Bursa Kestane Şekeri; kestane meyvesinin kabuklarının soyulması ve şurup içinde pişirilerek şekerlendirilmesi ile elde edilen bir üründür. Bursa'da 1900'lü yılların başından itibaren meşhur Şekerciler Çarşısında kestane şekeri üretilmeye başlanmıştır.
Yemiş olarak yetiştirilen kestane ağaçları ise yabani kestane ağaçlarına göre daha kısa boyludur. Genellikle 5 veya 6 metre yüksekliğindedir. Kestane ağaçları 10 veya 10 yaşında meyve verir.
Diyarbakır'ın en ünlü yemekler arasında:Meftune, Pıçık, Duvaklı Pilav, Nardanaşı, Mahlepli Diyarbakır Çöreği, Ayvalı Kavurma, Mumbar Dolması, Patlıcan Dizme, Cartlak Kebabı, Kaburga Dolması, Gevre, Ciğer Kebabı, Serbizer Çorbası, Bostana Salatası, Acılı Ezme ve Elma Düzmesi bulunmaktadır.
Osmanlı döneminden beri Diyarbakır'ın önemli ürünlerinden olan ipek, hala 700 ailenin geçim kaynağı. Türkiye'de ipek kozasının yüzde 60'ı, ipek ihtiyacını ise yüzde 10'u Diyarbakır'ın Kulp ilçesinden karşılanıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri