Enişteniz size namahremdir, yanında başınızı açmanız haramdır. Ablanızın kocasının yanında başınızı örtmek zorundasınız. El yüz ve ayaklar haricinde diğer kısımların örtülü olması gerekir. Ayrıca eniştenizle aynı evde yalnız kalmanız da haramdır.
“Baldızıyla zina eden kişinin büyük günah işlemiş olduğu için mutlaka tövbe etmesi gerektiği” kaydedilen fetvada, nikâhın düşmeme gerekçesi olarak da “Baldızla yapılan zinanın nikâhı sona erdirmemesi, baldızla olan evlenme yasağının ebedi değil geçici olmasından kaynaklanmaktadır” ifadeleri kullanıldı.
Sual: Bir erkeğe, hanımı mahrem midir, yoksa namahrem midir? Mahrem, nikah düşmeyen, evlenmesi haram olan demektir. Hala, teyze gibi evlenilmesi haram olan kadınlara mahrem denir. Namahrem, yabancı, nikah düşen demektir.
Kendileriyle evlenilmesi haram olan kadınlar şunlardır: Anne, anne veya baba tarafından olan büyük anneler, kız, oğlan ve kızın çocukları yani torunlar, kız kardeş, kız ve erkek kardeşin kızları, hala, teyze, eşin annesi, kendisiyle birleşilen eşin başka kocasından olan kızı, oğlun eşi, evlilikleri devam ettiği sürece ...
1-baldiz enişte asla üçüncü bir şahsın göremedigi yerlerde yalnız bulunamaz ve beraber seyahet edemezler. 2-Asla tokalaşamazlar ve fiziksel olarak birbilerine dokunamazlar. 3-zaruret olmadan konuşamazlar havadan sudan mevzularla sohbet edemezler.
İlgili 38 soru bulundu
Eğer ablanızla evlenmiş olsaydı, onunla evli bulunduğu sürece sizinle —ikinci bir eş olarak- evlenemezdi, iki kız kardeşi aynı zaman içinde birden almak, nikahlamak caiz değildir. Ama mesela ölmüş bir kadının kız kardeşi ile (yani baldız ile) evlenmek caizdir.
Bir erkeğin, baldızı ile evlenme yasağı sürekli olmayıp onun ablası ile evliliği devam ettiği süre ile kayıtlıdır. Bu sebeple enişte, kendileriyle sürekli evlenilemeyen yakınlar gibi düşünülmemelidir” denildi.
Enişteniz size namahremdir, yanında başınızı açmanız haramdır. Ablanızın kocasının yanında başınızı örtmek zorundasınız. El yüz ve ayaklar haricinde diğer kısımların örtülü olması gerekir.
Müslüman erkeklerin ve kadınların karşılaştıklarında erkek erkeğe ve kadın kadına tokalaşmaları yükümlülük bakımından sünnettir. Mahremiyet (evlenme yasaklığı) ve nikâh bağı ile ilişkili bulunan kadın-erkek arasında tokalaşma da meşru ve sünnet nitelikli bir uygulamadır.
Amca, hala, teyze, dayı ile yeğen arasında evlenme engeli vardır. Ancak hala, dayı, amca, teyze olan üçüncü derecenin çocuğuyla evlenebilmek mümkündür. Halk arasında kuzen diye bilinen dördüncü derece hısımlık ile evlenilebilir; herhangi bir yasak konulmamıştır.
Meal (Kur'an Yolu)
Anneleriniz, kızlarınız, kız kardeşleriniz, halalarınız, teyzeleriniz, erkek kardeşin kızları, kız kardeşin kızları, sizi emziren anneleriniz, sütbacılarınız, eşlerinizin anneleri, kendileriyle birleştiğiniz eşlerinizden olup evlerinizde bulunan üvey kızlarınız size haram kılındı.
Nihat Hatipoğlu, soruyu şöyle yanıtladı: "Efendim teyze kızı, amca kızı, hala kızı, dayı kızı hepsi caiz olan evliklerdir. Kuranı kerimde helal olan ve haram olan evlilikler belirtilmiştir. Bu nedenle de teyze, amca, dayı kızıyla evlenmekte hiçbir dini sakınca yoktur.
'Haram olan kadınlar'
İslam aile hukukunda evliliğin belli dereceye kadar 'evlenme engeli' teşkil edeceğini belirten yazıda, 'evlenilmesi ebediyen haram olan kadınlar' şu şekilde sıralandı: Babanın ve dedelerin eşleri, yani kişinin üvey anneleri ve üvey nineleri.
Kimi insanlar Kur'an'dan delil getirdiklerini öne sürerek baldızın mahrem olduğunu ve onunla ilgili mahremiyet hükümlerinin tıpkı kendi öz teyze ve halalarıyla aynı olduğu gibi yanlış bir anlayış içerisindedirler. Bu doğru değildir. Teyze ve halalar ebedi olarak mahremdirler. Baldızların mahremiyeti ise geçicidir.
Daldız kelimesinin Türk Dil Kurumu'ndaki anlamları şu şekilde olmaktadır. Şeklinde sıralanmaktadır. Daldız Baldan Tatlıdır Ne Demektir? Özellikle sosyal medya içerisinde bilinen ifadesi ile 'baldız baldan tatlıdır' atasözünün yanlış kullanıldığı ve doğrusunun 'daldız baldan tatlıdır' şeklinde olduğu ifade edilmektedir.
Bu konudaki ölçü şöyledir; Bir kimse evlilik nedeniyle kendisine mahrem olan kimselerle eşi öldükten sonra veya boşandığında evlenebiliyorsa bu kimseler geçici mahrem sayılır. Geçici mahremle ilgili hükümler de yukarıda zikredildiği gibidir.
Erkeğin şehevi duyguları kadına göre daha geç dönemde kesildiği için, yaşlı da olsa onların ellerini öpmek caiz değildir. Kadın şehevânî histen kesilmiş yaşta ihtiyar olursa, onunla musafaha yapmada, elini öpmede bir mahzur yoktur.
Ayrıca baldızın senin mahremlerinden de değildir.Abdestin bozulup-bozulmaması konusunda gelince, bir kadına şehvetle dokunmadıkça abdest bozulmaz.Bir erkek, kadına şehvetle dokunursa, abdesti bozulur. Bu kadın, ister kendisine yabancı olsun, isterse yabancı olmasın, hüküm aynıdır.
Cevap: Değerli kardeşimiz, Bir erkek ve kadının, NİKAHSIZ OLARAK ELLERİNİN BİRBİRİNE DEĞMESİ VE YALNIZ KALMALARI caiz değildir. Mahrem olmayan kadına bakmak haram olduğuna göre, onlara dokunmak veya tokalaşmak mutlaka haramdır.
Peygamber (asm) şöyle buyurmuştur: "Kadınların yanına girmekten sakının." Bunlardan başka dede, amca, dayı, süt kardeş gibi kendileriyle sürekli olarak evlenmeleri yasaklanan hısımların yanına da kadın süs yerleri açık olarak çıkabilir.
Kadının mahremleri ise şunlardır:
Baba, kayın baba, erkek kardeş, erkek sütkardeş, erkek evlat, üvey erkek evlat, erkek ve kız kardeşinin erkek çocukları (yeğenler), amca, dayı, kızının kocası (damat). Nikâh devam ettiği sürece kocasının amca ve dayıları.
Karısı ölen erkeğin ergen olan baldızı ile evlenmesine sororat denir.
Haram tabi namahremdir baldız enişteye. Para karşılığı nikah da ayrıca dinen haram.
Müslüman olanla evlenilir, olmayanla evlenilmez” denildi. Fetva, sorunun yanıtı şöyle sonuca bağlanıyor: “Dinin kesin hükümlerinden birini veya bir kısmını inkar eden, söz ve davranışlarıyla dinin sınırları dışında bulunduklarını ilan ve izhar eden kimseler ise Müslüman sayılmazlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri