Enjeksiyon vücutta damar, doku, kanal ve de boşluk içine enjektör vasıtasıyla sıvı ve/veya ilaç verme işlemidir. Sindirim sistemi yolu haricinde, parenteral (damar yolu, kas içi) şekilde uygulama yapılır.
İlaçlar ağız, inhalasyon vb. yolların yanı sıra sıkça deri içine (intradermal), damar içine (intravenöz), yağ dokusu içine (subkutan) ve kas içine (intramüsküler) enjeksiyon yoluyla uygulanmaktadır.
Genel olarak enjeksiyon 3 farklı şekilde yapılır: - Deri altına - Adale yani kas içine - Damar içine Deri. Deri Altı Enjeksiyonu: Deri altına enjeksiyon yapmak için en uygun bölge üst kolun dış yüzü ya da bacağın üst-dış kısmıdır.
İlgili 32 soru bulundu
Kas altına enjeksiyon işlemi yapılacaksa o zaman bu işlemin damar, kemik ya da sinirden uzak bir bölgeye uygulanması gerekir. Enjeksiyonun damara veya sinire denk gelmesi durumunda apse oluşabilmektedir.
Özellikle zayıf vücut yapılı hastalarda kalçadan yapılan enjeksiyonlarda bir komplikasyon olarak siyatik sinir zedelenmesi olabilir. Yapılacak tedavi zedelenmeyi onarıcı, dolaşımı canlandırıcı, ağrıları azaltıcı nitelikte olmalıdır.
Sıvı ve elektrolitlerin, kan veya kan ürünlerinin doğrudan ven (toplardamar) içine yani dolaşım sistemine (vasküler sisteme) verilmesidir.
Spinal enjeksiyon nedir? Ağrınızı azaltmak ve işlevlerinizi artırmak için ameliyathane şartlarında (genel veya lokal anestezi ile) görüntüleme yöntemleri eşliğinde algoloji (ağrı bilimi) ile uğraşan hekimler tarafından yapılan iğne tedavilerine spinal enjeksiyon adı verilir.
Lokal enjeksiyonlar, kas iskelet sistemi ağrılarında sıklıkla kullandığımız etkin bir tedavi yöntemidir. Avantajı genellikle tek doz enjeksiyon uygulamasıyla kısa sürede iyileşme sağlaması, tek doz kullanıma bağlı olarak ilaç yan etkilerinin en düşük düzeyde olmasıdır.
Akupunktur iğneleri olarak bilinen, farklı uzunluklardaki çok ince özel iğneler kullanılır. İğne kaslardaki ağrıya neden olan fibrozit yada fibröz bant olarak ta bilinen “trigger” yani “tetik noktalara” batırılır. Bu şekilde ağrıya neden olan kastaki spazmın (kas kısalmasının) ve doku sertliğinin çözülmesi hedeflenir.
Epidural enjeksiyon, ağrıya yol açan baskının oluştuğu bölgeye, görüntüleme yöntemleri altında ulaşılarak, steroid, lokal anestezik veya hyaluronidaz gibi ilaçların verilmesi işlemidir. Amaç o bölgede diskin sinir üzerinde baskı sonucu ortaya çıkan ödemin, sinir üzerindeki baskının kaldırılmasıdır.
Enjeksiyon işleminin yapılmasını sağlayan aletlere enjektör ismi verilir. Yani enjeksiyon olayını gerçekleştiren bir alettir. Enejektörün silindir biçiminde bir gövdesi, içinde gidip gelebilen bir pistonu, ucunda nikal, çelik veya platinden yapılmış bir musluğu vardır ve onun da ucuna iğne takılır.
Aralarındaki en önemli farkı ise sıralı enjeksiyonlarda enjektörlerin aynı anda değil, birbiri ardına yakıt püskürtmesi oluşturuyor. Enjeksiyon zamanlaması silindir hareketleriyle senkronize şekilde çalışarak daha iyi yakıt tasarrufu ve motor performansı sunuyor.
Yani CC ile ML aynı miktarda sıvıyı ifade eder. Görselde de belirtiğim üzere insülün enjektörünün tamamı 1 ml sıvı alır. Güvercinlere aşı yapar iken genellikle 0.2 cc ya da 0.25 cc aşı uygulaması yapılır. Yani 0.2 cc yapıyor isek 2o yazan yere kadar 0.3 cc yapıyor isek 30 yazan yere kadar aşı çekmemiz gerekiyor.
Bel ağrısı tedavisinde en çok uyguladığımız enjeksiyon yöntemi tüm dünyada olduğu gibi epidural ve transforaminal enjeksiyonlardır. Epidural enjeksiyon, güçlü yangı giderici etkileri olan ilaçların omurga kanalı içine uygulanmasıdır.
Spinal anestezide epidural anesteziye kıyasla çok daha düşük doz ilaç verilmesine rağmen anestezinin etkisi çok daha kısa sürede başlıyor. Epidural anestezi ile ağrı duyusu ortadan kalksa da anne adayı sezaryen operasyonu sırasında dokunmayı ve dokuların çekilmesi ve gerilmesini hissedebiliyor.
Faset eklem steroid enjeksiyonu omurganın hareketliliğini ve esnekliğini sağlayan , her 2 omur arasında alt , üst , sağ ve sol olmak üzere dörder tane olan faset eklemlere bağlı bel problemlerinde uygulanan bir girişimsel tedavi yöntemidir.
Z Tekniği. Z- yöntemi , deri altı dokusu ile ilaç etkileşimini engelleyen, enjeksiyonun kas içinden ilaç sızdırmazlık ve ilaç ile ilgili iritasyonunu en aza indirmek için bir yöntem.
Bir bolus enjeksiyonu, kan dolaşımında bulunan bir ilacın konsantrasyonunu önemli ölçüde artırır. Bu sayede ilaç hızlı bir şekilde çalışmaya başlayabilir. Tıpta Bolus Nedir? Tıpta Bolus, bir miktar ilacın, toplu bir şekilde ve hızlıca damar yolu ile uygulanması işlemine denir.
Hava dolu bir şırıngayı damara enjekte etmek de kan hücrelerinin ilerlemesini engeller. Ancak bu her zaman ölümcül değildir. Eğer enjekte edilen hava çok az miktarda olursa kanımız bu havayı emebilir. Ancak emilemeyecek kadar büyük miktarda hava, kan akışını engeller.
İğne yapılacak şahsın kuyruk sokumundan sağ veya sol tarafa doğru ve omurgasına dik olarak bir çizgi çizilir. Bu çizginin ortasından dikine bir çizgi-baha çizilir. Kalçanın bir tarafı bu suretle dört kısma ayrılmış olur İğneyi bu kısımlardan üst ve dıştakine yapmalıdır.
Özellikle ciddi siyatik sinir sıkışmalarında bir müddet sonra sinir, fonksiyonunu yitirmeye başlayabilir. Bunun sonucunda da bacakta, ayakta kalıcı his kusurları ve kalıcı kuvvet kaybı, yürüme kusurları, düşük ayak, felç gibi durumlar oluşabilir.
- Şırıngayı ışığa doğru tutarak iğne kısmındaki havayı alın ve ilacı yukarıya ittirin. - İğne yapılacak olan yeri alkollü pamuk ile iyice silin. - Kalçanın üst kısımlarına doğru 90 derecelik bir açıda iğneyi yapmanız lazımdır. - İğneyi yavaşça batırdıktan sonra hemen çekin ve iğne yapılan bölgeye temiz pamuk bastırın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri