Örneğin gaz pedalına ani basmalarda az miktarda siyah duman çıkması gayet normalken rölanti halinde, seyir halinde gaz basma halinde kara duman atması aracın yakıt sisteminde (turbo,enjektör,mazot,mazot pompası) bir arıza olduğunu gösterebilir.
Benzinli araçlarda enjektörler sızdırma-damlatma yapıyorsa, egzozdan beyaz duman atar. Aracın egzozundan beyaz duman çıkıyorsa, motor yanma odasına su giriyor demektir.
hocam beyaz duman genelde enjektör arızası oluyor. bence aracı başka bir ustaya götürün. bir de 1500 devir yerine 2 bin devirde vites değiştirin. çok düşük devirlerde vites değiştirilmez. Silindir kapak contasını kontrol ettir o zaman, muhtemelen su karışıyor.
Siyah duman, yakıt geri dönüş hattında tıkanıklık ve enjektörlerin sorun yaşamasının habercisi olarak görülüyor. Bu ihtimalin dışında aracınız, sızdırma ve damlama ile silindir subap sisteminde kuruma oluşması gibi problemler de yaşıyor olabilir.
3Beyaz Duman
Bu durumun pek çok nedeni olabilir. Düşük motor kompresyonu veya conta yanması, silindir kapağından yanma odasına su sızmasına neden olur. Sızan su yanarak beyaz dumanı oluşturur.
İlgili 23 soru bulundu
Motor çalışırken egzozdan yoğun beyaz duman:
Araç conta yakması belirtileri arasından bir diğerinde ise yanma odasına giren soğutma sıvısı tutuşacak ve egzozdan beyaz duman üretecektir. Tüm beyaz dumanlar yanan bir yastığı göstermez.
Motor kendini yeteri kadar soğutmuyorsa ve aşırı ısınmadan dolayı motor hararet göstergesi sürekli veya düzensiz olarak yanıyorsa araç conta yakmış olabilir. Düşük yakıt verimliliği, kararsız rölanti, tekleme, gaz yememe ve stop etme gibi problemler conta yakmanın en hissedilir belirtileri arasında yer alıyor.
Hava yeteri kadar çıkmadığı için, motorunuz zorlanacaktır. Bu da dışarıya siyah duman olarak yansıyacaktır. Enjeksiyon basıncının dengesiz olması da siyah duman çıkmasının bir diğer sebebidir. Az ya da çok enjeksiyon basıncı, siyah duman olarak karşımıza çıkar.
Turbo hava emişinin yetersiz olması, egzozdan siyah duman çıkmasını sağlayabilir. Çünkü gönderilen yakıta karşılık yeterli hava yanma odasına gidemeyecektir. Bu da zengin hava-yakıt karışımının bozulduğu anlamına gelir.
Dizel araçlarda mazot pompası ve enjektörler vardır. Kötü yakıt bu parçaların bozulmasına neden olur. Bu parçalarda oluşan arızalar, yakıtın yanma stabilitesini düşürecektir. Araçta performans kaybı olacağı gibi kara duman da atacaktır.
Beyaz duman çıkması
Bu dumanın su buharı gibi ince şekilde çıkması normal kabul edilir. Ancak duman çok beyaz ve yoğunsa dikkat edilmelidir. Bu yoğun ve çok beyaz duman genellikle silindir blok contası hasarı, silindir bloğunun çatlaması veya silindir kapak hasarından dolayı kaynaklanmaktadır.
Tıkalı bir enjektör, daha düşük bir akış hızına, yanma odasına sıvı yakıt damlamasına veya enjektörün yakıtı tamamen enjekte edememesine neden olabilir. Bir enjektör sızıntı da yapabilir ve bu da, enjektörün kapatılması gerektiğinde sıvı yakıtın yanma odasına girmesine neden olabilir.
Siyah duman, yakıt ve yakıt ile ilişkili parçalara işaret eder. Egzozdan siyah duman çıkıyorsa sorun var, demektir. Yanma odasına silindirin içine gereğinden fazla yakıt gönderildiği anlamına gelir. Yanmamış olan yakıt yüzünden egzoz dumanında siyah renk oluşur.
Bu gibi durumlarda, egzozdan çıkan siyah duman, genellikle çok yoğun bulutlarda, tamamen yanmadan motordan geçen dizeldir.
EGR valfi kurum bağladığı zamanda araç egzozdan siyah duman atmasına sebep olabilir. Beyaz renkli egzoz dumanı kullanıcıların sıklıkla karıştırdığı duman biçimidir. Çok ince, şeffaf su buharı şeklinde ise bunun nedeni egzoz gazının içerisinde de bulunan su buharıdır.
Nasıl bakarsanız bakın, siyah duman atan bir dizel araç, harcaması gereken km başına yakıttan daha fazla yakıt harcayacaktır.Siyah dumanın en yaygın nedenleri hatalı enjektörler, hatalı bir enjektör pompası, kötü bir hava filtresi (yeterli oksijen sağlanmamasına neden olur), kötü bir EGR valfi (valflerin tıkanmasına ...
Kirli yakıt enjektörleri, yakıtın akış hızını etkiler, bu da yetersiz rölanti, durma, zor çalıştırma veya püskürtme ile sonuçlanabilir. Bu durum, aracınızın etkin bir şekilde hızlanma yeteneğini azaltır.
Yanma Hatalarının (supap zamanlama hataları, Elektronik kontrol ünitesi hataları, Enjektör Hataları, Yakıt Pompası hataları, Turbo hataları, kötü yakıt kullanılması vb.) olması: Bu durumda yanmamış yakıt yağa ulaşarak, yağın özelliklerinin bozulmasını sağlar ve taşıyıcılığını zayıflatır.
Örneğin, arızalı bir enjektör, motorun silindirlerinde yanmayan yakıt birikmesine neden olabilir. Bu birikinti, motorda aşırı ısınmaya, pistonlarda çekişme veya silindir duvarlarında çizilmelere neden olabilir. Bunun yanı sıra, enjektör arızaları, egzoz sistemine de zarar verebilir.
Turbo Arızası Nasıl Kontrol Edilir? Turbo motorlu araçlar arızalandığında bazı belirtiler sürücüler tarafından fark edilebilir. Örneğin; araç yakıt tüketimi artar, turbodan ıslık sesi yükselir, rampalarda performans düşüklükleri meydana gelir. Bu belirtilerin dışında araçta arıza ışığı yanar ve yağ dumanı oluşur.
Eğer zamanında fark edilmezse araç motorunda yeterli su bulunmadığı için motor hararet yapabilir ve silindir kapak contası yanar. Eğer hasar görmezden gelinir ve araç kullanılmaya devam ederse motor tamamen hasar görür ve kullanılamaz hale gelir. Bu da daha masraflı bir tamirat gerektirir.
Conta yakan arabanın çalışıp çalışmayacağı da merak edilen bir sorudur. Conta yakan bir araç çalışmaya devam eder.
Kapak Contası Yandığı Nasıl Anlaşılır? Kapak contası yanığı aracın motorundaki yağ ve suyu adeta ayırma görevi görmektedir. Bu nedenle eğer üst kapak contası yanığın söz konusu ise yağ ve su birbirine karışır ve motor hararet yapar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri