Sağlık Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgi ve Yönerge hükümlerine göre: 1- Noterlik iş ve işlemlerinde sadece Yönergenin; a) 4 numaralı ekinde yer alan DURUM BİLDİRİR SAĞLIK KURULU RAPORLARI, (Ek.1) b) 5 numaralı ekinde yer alan DURUM BİLDİRİR TEK HEKİM SAĞLIK RAPORLARI, (Ek.2) Kullanılabilecektir.
Altmış beş yaş üstü kişilerden, hukuki işlemler için ilgili dairelerden (noter, tapu) rutin olarak sağlık raporu (akli meleke) istenmektedir. Bu bireyler, bu raporlar için ilk olarak sağlık sisteminin giriş kapısı olan aile sağlığı merkezlerine başvuruda bulunmaktadır.
Vatandaşa kulan veren Adalet Bakanlığı, Avrupa Temel Haklar Şartnamesi'nin “yaş nedeniyle ayrımcılığı yasaklaması” hükmünü de dikkate alarak 65 yaş ve üzeri yurttaşları küçük düşürücü bir uygulama olan, “noter başvurusunda sağlık raporu zorunluluğu uygulamasını kaldırdı.
Akıl sağlığı yerinde raporu almak için öncelikle en yakın sağlık ocağına gitmeli ve aile hekiminize başvurmalısınız. Aile hekiminiz gerekli muayeneleri yaptıktan sonra akıl sağlığı yerinde raporunu verebilir veya uzman bir hekime yönlendirme sağlayabilir.
Akli Meleke Raporu Nereden Alınır? Uygulamada genellikle “akli meleke raporu” olarak bilinen bu rapor, bir devlet hastanesinin psikiyatri kliniğinden heyet raporu ile alınabileceği gibi, özel bir hastaneden de alınabilir.
İlgili 19 soru bulundu
Ancak Noterliklerde yapılacak Düzenleme Şeklindeki evraklar için veya Tapu İşlemleri için 65 Yaş üstü kişiler için için Akıl Sağlığı Raporu Devlet Hastanesinden ya da Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinden alınması daha doğru olacaktır.
Sağlık Bakanlığı'nın yayımladığı genelgeyle, akli meleke (hukuki işlem yapma ehliyeti) raporunu aile hekimleri de verebilecek.
Bu raporun devlet hastanelerinden alınması gerekmektedir.
Aksi belirtilmedikçe sağlık kurullarının düzenlediği raporların geçerlilik süresi 2 yıl olarak tespit edildi.
Aile hekimleri, tek hekim olarak kabul edilir ve tek hekimin verebileceği sağlık raporu kuralları aile hekimleri için de geçerlidir. Aile hekiminin hastaya rapor vermesi kendi değerlendirmesi ve inisiyatifi ile ilgili bir durumdur. Bu nedenle hekime herhangi bir şekilde baskı yapılamaz, talimat verilemez.
❖ “AKLİ MELEKE” raporları NOTER tarafından, kişilerin akıl sağlığından ciddi şüphe edilmesi veya buna dair bir iddia veya şikâyetin bulunması halinde istenir. Noterler 65 yaş üstü her hasta için AKLİ MELEKE raporu istemek zorunda değillerdir.
Gayrimenkul alım satımı yapmak isteyen 65 yaş üzeri kişilerin sağlık raporu almaları gerekebilmektedir. Tapu Sicili Tüzüğü'nün 19. maddesine göre tapu müdürlüğü yetkilisi, 65 yaş üzerindeki kişinin davranışları sebebiyle şüpheye düşerse rapor talep edebilir.
'65 yaş üzeri' avukat avukatlık yapabiliyorsa ve ilerde kimse avukat 65 yaş üzeri olduğu ve saglık raporu olmadığı için avukatın yaptığı işlemlerin iptalini istiyemiyorsa '65 yaş üzeri müvekkil'in yaptığı işlemlerin iptalini de kimse isteyemez.
Temyiz kudretine sahip bulunan ve işlemin niteliğine göre gerekli yaşa girdiği anlaşılan herkes hukuki işlemleri yapmaya ehil olup bu yaş resmi belge ile saptanır. Tanık veya kanı ile yaş tespit edilemez.
Noter Olabilmek İçin
Noterlik görevini devamlı ve gereği gibi yapmaya engel vücut veya akılca malül olunmadığını açıkca gösterir, resmi tabip, sağlık ocağı veya hastaneden alınacak SAĞLIK RAPORU.
Vekaletname için sağlık raporu zorunluluğu kalktı mı? Adalet Bakanlığı, 65 yaş ve üzeri yurttaşları küçük düşürücü bir uygulama olan, “noter başvurusunda sağlık raporu zorunluluğu”nu kaldırdı. Buna göre 65 yaşını dolduran yurttaşlar, noterdeki iş ve işlemlerini sağlık raporu zorunluluğu olmadan yapabilecek.
Bu durumlarda yanınızda en az adet fotoğraf olması gerekecektir. 65 yaş üstündeki insanların vekaletname verirken, vekaletin verildiği gün bir akıl sağlığı raporu alınmış olması işlemin sıhhati açısından önemlidir.
Bir vekaletname ile birden çok kişi vekalet verebilir. 65 Yaşını dolduran yurttaşlar noterdeki iş ve işlemlerini sağlık raporu zorunluluğu olmadan yapabilecektir.
Sağlık raporu vekaletname, tapu ve nikah işlemleri için 65 yaş üstü kişilerden isteniyor. Noter nezhinde vekalet raporları sadece raporun verildiği tarihte geçerli olduğu için aynı gün sabahta başvurulması ve işlemin tamamlanmasını takiben notere başvurulması gerekmektedir.
Yetkili makamlar tarafından düzenlenmiş olan sağlık raporu istem sahibi tarafından Müdürlüğe sunulur ve Müdürlük tarafından söz konusu sağlık raporu incelenir. Bu raporun devlet hastanelerinden alınması gerekmektedir.
Mevcut Tapu Sicil Tüzüğünün 14.maddesine göre “Hükümet Tabibliğinden” Yeni Tüzük Taslağına göre ise “… resmî veya özel sağlık kuruluşunun ruh sağlığı veya psikiyatri bölümlerinden konu ile ilgili fotoğraflı sağlık raporu…”istenilebilecektir.
Eğer noter vekâleti alınacak kişinin akıl sağlığından şüphe ederse kendisinden akıl sağlığı raporu isteyebilir. Bu durumda 65 yaş üstü kişinin tapu devir işlemleri devletin kısıtlama kararının kalkmasından sonra alınacak akıl sağlığı raporu ile gerçekleşebilecektir.
(*) Bulgular bölümünde kişinin sağlık durumuna göre dikkat edilmesi gerekli görülen hususlar belirtilir. (**) Sadece yivsiz silah ruhsatı başvurularında doldurulur. (***) Sadece iş başvuruları durumunda doldurulur. (****) Sadece akli meleke rapor başvuruları durumunda doldurulur. (*****) Rapor geçerlilik süresi 1 (bir) ...
6- 657 sayılı devlet memurları kanunun 53. maddesi hükümleri saklı kalmak kaydıyla görevini devamını yapmasına engel olabilecek akıl hastalığı bulunmadığına dair Sağlık Raporu (Hastanelerin Psikiyatri Polikliniklerinden alınacaktır.) 7- Adli Sicil Belgesi (e-devlet üzerinden alınabilir.)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri