Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Derdestlik itirazı ne demek?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Derdestlik itirazı ne demek?

Derdestlik itirazı, tarafları veya konusu bakımından halihazırda açılmış ve halen görülmekte olan bir davanın aynı veya bir başka mahkeme önünde ikinci kez açılmasına yapılacak olan itirazı ifade etmektedir. Usul Hukukumuzda derdestlik itirazı bir ilk itiraz olarak kabul edilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukuk.deu.edu.tr

Derdestlik şartları nelerdir?

Derdestliğin ilk koşulu, tarafları, konusu ve sebebi aynı olan bir davanın daha önce açılmış olmasıdır. İkinci koşulu, daha önce açılmış bulunan davanın halen görülmekte ve kesin hükümle sonuçlanmamış olmasıdır. Bu iki koşulun birlikte bulunması durumunda derdestlik söz konusu olmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Hangi davalar derdesttir?

Derdest dava, bir davanın hala görülüyor olması durumunda söylenen bir terimdir. Henüz herhangi bir karara bağlanmamış olan davalar yürürlüktedir ve görülmeye devam eder. Bu davalar için hala yürürlükte ya da görülmeye devam eden anlamında derdest dava denir. Derdestlik ise askıda olma durumudur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Derdest olan dava ne demek?

Hukukta derdest kavramı “dava” için kullanılır. Dava için kullanılan derdest kavramından kasıt, davanın görülmekte olmasıdır. Bir başka ifadeyle derdestlik, dava konusu, sebebi ve tarafları aynı olan bir davanın geçmişte aynı ya da bir başka mahkemede açılmış ve halihazırda görülüyor olmasıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ahmetalkan.av.tr

Derdestlik dava şartı nedir?

“… Derdestlik halinin gerçekleşmesi için şu üç şartın birlikte bulunması gerekir: (1) Aynı davanın iki kere açılmış olması, (2) Birinci davanın görülmekte (derdest) olması ve (3) Birinci dava ile ikinci davanın aynı dava olması.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: karamercanhukuk.com

Hukukta Derdestlik itirazı Nedir, Nasıl Yapılır? Adana Avukat Saim İncekaş Boşanma ve Ceza Avukatı

İlgili 31 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Derdestlik itirazı hangi durumlarda yapılır?

Derdestlik itirazı, tarafları veya konusu bakımından halihazırda açılmış ve halen görülmekte olan bir davanın aynı veya bir başka mahkeme önünde ikinci kez açılmasına yapılacak olan itirazı ifade etmektedir. Usul Hukukumuzda derdestlik itirazı bir ilk itiraz olarak kabul edilmiştir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukuk.deu.edu.tr

Derdestlik itirazı süresi nedir?

Derdestlik, dosyanın işlemden kaldırılması tarihinden 3 aylık süre ile sınırlıdır ve bu süre hak düşürücü niteliktedir. Ancak bu hükümler, davanın açılmamış sayılmasını gerektiren şartların salt doğumu ile kendiliğinden ortadan kalkar ve dava derdest olmaktan çıkar. Zamanaşımını kesme etkisi dahi sona erer.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mukyenhukuk.com

Geri alınan dava kaç ay derdest?

Yargılama giderleri (ve vekâlet ücreti), üç ay sonra verilecek davanın açılmamış sayılması kararında hüküm altına alınır. Dosyası işlemden kaldırılan dava üç ay süre ile derdest kalmakta devam ettiğinden, dosyanın işlemden kaldırılması kararı, aslında bir ara karar niteliğindedir (Kuru, s.4089).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: karamercanhukuk.com

Derdestlik etmek ne demek?

Derdest etmek deyimi anlamı şu şekilde ifade edilmektedir: Bir kanun kaçağının veya kanun, hukuk açısından tehlikeli olanın zor kullanarak etkisiz hale sokulmasıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cnnturk.com

Geri alınan dava derdest mi?

Davayı geri alma, davayı takip etmeme ile de karıştırılmamalıdır. Çünkü takipsiz bırakılan dava ( üç ay daha ) derdest kalmakta devam eder; oysa davanın geri alınması ( ve mahkemenin bu nedenle davanın son bulduğuna karar vermesi ve bu kararın kesinleşmesi ) ile dava derdest olmaktan çıkar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ilkerduman.av.tr

Derdestlik nedeniyle davanın reddi ne demek?

Üçüncü kez takipsiz bırakılmasında. Mahkemenin, davanın açılmamış sayılmasına ilişkin kararı henüz kesinleşmemiş olsa bile, derdestlik durumu gene son bulur. Çünkü dava, dosyanın üçüncü defa takipsiz bırakıldığı tarihte kanundan dolayı açılmamış sayılmıştır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hukukwork.com

Takibin derdest olması ne demek?

İcrada derdestlik, borçlunun alacaklının, isteme ilişkin dava konusunun aynı olmaları durumunda, görülmekte olan bir davanın varlığı olmasına rağmen, dava sonuçlanmadığı durumlarda, tekrardan icra talebinde bulunulması durumlarında ortaya çıkar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sinaneroglu.av.tr

Istinaf aşamasındaki dosya derdest midir?

Birinci dava karara bağlanmış ve fakat bu karar için istinaf ve temyiz kanun yollarına başvuru süresi dolmamışsa veya istinaf veya temyiz yoluna başvurulmuş olmakla birlikte inceleme sonuçlandırılmadıysa birinci dava yine derdest sayılacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: istanbulbarosu.org.tr

İcra takibinde Derdestlik olur mu?

21. Derdestlik kurumunun amaçları davada ve icra takibinde ortaktır. Dava bakımından bir dava engeli olan derdestlik, icra takibi bakımından da bir takip engelidir. Dolayısıyla olumsuz bir dava şartı olarak nitelendirilen derdestlik aynı zamanda olumsuz bir takip şartı olarak değerlendirilmelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: karamercanhukuk.com

Derdestlik itirazi resen dikkate alınır mi?

Derdestlik, medeni usûlde olduğu gibi idari yargıda da kamu düzenine ilişkin bir dava şartıdır. Buna göre, yargılamanın her aşamasında taraflarca ileri sürülebilir veya hâkim tarafından re'sen dikkate alınabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: dergipark.org.tr

Kaybedilen bir dava tekrar açılabilir mi?

Kesin hükümle sonuçlanmış bir uyuşmazlık kural olarak yeniden yargılama konusu yapılamaz. Bu nedenle, yargılamanın yenilenmesi olağanüstü bir kanun yoludur. Yeniden yargılanma başvurusu, hükmü veren mahkemeye bir “yargılamanın yenilenmesi dilekçesi” verilerek yapılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: barandogan.av.tr

Savcının derdest edilmesi ne demek?

Derdestlik, hukuki bir terim olup “devam eden, henüz sonuçlanmamış davalar için kullanılan bir kavramdır”. Yani derdest, bir davanın henüz sonuçlanmamış olduğunu ifade eder. Derdestlik, özellikle usul hukuku açısından önemli bir kavramdır. 6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nda da yer almaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: sarikayakarayhukuk.com

Derdeste ne demek?

Derdest sözcüğü ise birini alıp götürme, yakalama, zorla alıkoyma ve ele geçirme gibi anlamlara gelir. Derdest kelimesi, polisler için kullanıldığında tutuklamak ve gözaltına almak manasına gelir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: milliyet.com.tr

Savcı derdest ne demek?

Bir dava hakkında kesin hüküm verilinceye kadar o dava derdest durumdadır. Başka bir anlatımla bir davanın derdest olması o dava hakkında henüz kesin hüküm verilmemiş olması anlamına gelmektedir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: efeshukuk.com

Davayı geri çekme ücreti nedir?

Davadan vazgeçilmesi, sulh olunması yada feragat edilmesi halinde aleyhine hüküm verilmiş gibi yargılama giderlerine hükmolunur. Fakat vekalet ücretinde durum farklıdır. Ön incelemeye kadar vazgeçilirse kanuni vekalet ücretinin yarısına, ön inceleme tutanağı imzalandıktan sonra vazgeçilirse tamamına hükmolunur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: tuncsuditol.av.tr

Davadan vazgeçme ücreti ne kadar?

Davadan Feragat Hâlinde Yargılama Giderleri

Davadan feragat, muhakemenin ilk celsesinde vuku bulursa, karar ve ilam harcının üçte biri, daha sonra olursa üçte ikisi alınır (Harçlar Kanunu, m. 22/1).

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kapitalhukuk.com

Davanın geri alınması halinde ne karar verilir?

Davadan feragat hâlinde, feragat edilen hak ileride tekrar dava konusu yapılamazken davanın geri alınması durumunda geri alınan dava ileride tekrar açılabilir. Davacının davasını geri almasına davalı rıza göstermemişse, davaya devam edilmeli ve talep hakkında esastan bir karar verilmelidir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: calismatoplum.org

Dava dosyası kaç kez yenilenebilir?

Bu hükümde “ilk yenilemeden sonra bir defadan fazla takipsiz bırakılamaz” denildiği için, bir dava iki defa takipsiz bırakılabilir. İki defa da yenilenebilir. Ancak ikinci yenilemeden sonra davanın tekrar üçüncü defa takipsiz bırakılması halinde davanın açılmamış sayılmasına karar verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: istanbulhukukdanismanlik.net

Davanın usulden reddi halinde yeniden dava açılabilir mi?

Davanın usulden reddi ile dava hiç açılmamış kabul edilir. Dolayısıyla zamanaşımı süresi de kesilmiş kabul edilmez. Davanın usulden reddinden sonra zamanaşımı süresi dolmamışsa aynı dava tekrar açılabilir. Fakat sürenin dolmasından sonra dava açılırsa itiraz ile davanın reddine karar verilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: arslanavukatlikburosu.com

Ilk itirazlar nelerdir?

Sadece davanın hemen başında ileri sürülmesi gereken ve böylelikle ilgili davada davanın esasına girilmesine engel nitelikteki itirazlar ilk itiraz olarak adlandırılır. 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nda ilk itirazlar iki başlık altında sınıflandırılmıştır: Yetki İlk İtirazı ve Tahkim İlk İtirazı.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mgc.com.tr
Önceki makale
ESIM güvenilir mi?
Sonraki makale
20 günlük bebek acıkınca uyanır mı?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT