Bebekte ense kalınlığı sebeplerine bakacak olursak, kromozom bozuklukları, lenf sıvısı dolaşım bozuklukları, bebekte kan dolaşım bozukluğu yapan durumlar, bebeğin kalp hastalıklarını ve iskelet displazileri dediğimiz bebeğin iskelet sistemi sakatlıklarını öncelikle sayabiliriz.
Ense kalınlığındaki artış Down Sendromu veya başka bir kromozomal anomalinin (Trisomi 13, Trisomi 18) varlığına bağlıdır. Ense kalınlığı arttıkça kromozomal hastalık olasılığı artar. Örneğin ense kalınlığı 6.5 mm ve üzerinde olduğunda kromozomal anomali oranı % 65′ e varabilmektedir.
ENSE KALINLIĞI ARTIŞI NE ANLAMA GELİR? Ense kalınlığı artışı bebekte başta Down sendromu olmak üzere bazı genetik sendromlar ve kromozom anomalilerinin varlığı açısından önemli bir işaret olabilir. Kromozomal anomaliler dışında başta kalp anomalileri olmak üzere organ anomalileri riski de artmıştır.
11-14 haftada ortaya çıkan ense kalınlığı , sıklıkla 14 haftadan sonra kaybolur. Kromozom yapısının normal olduğu bilinen ve ultrasonda yapısal ek problemi olmayan fetüsler için bu iyi bir durumdur ve bu bebeklerin yüksek oranda sağlıklı doğması beklenir.
Burdaki önemli diğer bir nokta, her ense kalınlığı artmış vakada, Down sendromu vb olmayacağı gibi, her ense kalınlığı normal fetus için de 'Kesinlikle, Down sendromu yoktur!
İlgili 30 soru bulundu
Gebelik süresince uygulanan testlerden biri olan ikili test (ense kalınlığı testi) gebeliğin 11-14.haftalarında yapılmaktadır.
Ense kalınlığı bebek büyüdükçe artış gösterir. Örneğin, baş-popo mesafesi 45 mm iken üst sınır değer 2.1 mm, 84 mm iken ise 2.7 mm'dir.
Serbest Beta HcG ve PAPP-A değerleri ölçülür.
İkili test ile nukal saydamlık değeri (NT) yani ense kalınlığı birleştirildiğinde doğruluk oranı %80'e kadar yükselir ve 3,5 mm'den düşük NT değeri normal kabul edilir. İkili tarama testinin sonucunu netleştirmek için koryon villüs örneklemesi ve amniyosentez yapılır.
Bunun için gelişmiş bir ultrason cihazına ve hekim deneyimine (Perinatoloji Uzmanı önerilir) ihtiyaç vardır. Doğru şekilde yapılmayan ölçümler, yanlış ölçüm sonuçlarına ve dolayısıyla yanlış tarama testi sonucuna sebebiyet verecektir.
Down sendromu gebelik sırasında yapılan amniyosentez, kordosentez, koryonik villus örneklemesi, ultrason ve kan testleri ile anlaşılabilir. Anne karnında down sendromu bebek hareketleri, anne adayı tarafından fark edilecek boyutta değildir.
Ultrason, down sendromu tanısını koydurtmaz.
Bebek uygun pozisyonda görüntülenmeli ve ayrıntıları net olarak gösterebilecek hassas ultrason cihazları olmalıdır. İşlem genellikle transabdominal yani karından yapılır. Nadiren, görüntüleme karından mümkün olmadığında ya da bebeğin pozisyonu uygun değilse transvajinal yani alttan görüntüleme yapılabilir.
14-28 hafta: Gebeliğin ikinci 3 ayı, “ikinci trimester” olarak tanımlanıyor. Fetusa ait sakatlıkların (yapısal anomalilerin) saptanabildiği bir dönem olan ikinci 3 ay, bu nedenle gebelik takibinde kritik bir önem taşıyor.
Bu kapsamda, ikili testte aşağıdaki değerler incelenir: Anneden alınan kan örneğinde, gebelikle ilişkili plazma protein-A (PAPP-A) ve beta-hCG (insan koryonik gonadotropin) düzeylerine bakılır. Ultrasonografi yardımıyla bebeğin ense kalınlığı ölçülür ve diğer bulgular açısından bebeğin değerlendirilmesi yapılır.
NT, birinci trimester'de fetal boynun arkasında toplanan subkutan sıvı birikiminin görüntüsüdür. NT kalınlığı kromozomal bozukluklarla ilişkilidir. Ölçüm genellikle 11 ile 13 ncü gebelik haftası arasında yapılmalıdır. Ölçümlerde CRL değeri 45 mm ile 84 mm arasında olmalıdır.
Normal olarak bebeğin ense kalınlığı gebelik ilerledikçe artar, 11-14 hafta aralığında ense kalınlığının 3 mm.
12. haftalık gebelik muayenesi ile birlikte bebeğinizin bir erik büyüklüğünde görülmesi olasıdır. Bebekler bu hafta itibariyle hemen hemen 5-6 cm kadar bir boyuta ulaşmışlardır. Bebeğin ağırlığı ise 12-14 gram arasında değişiklik gösterir.
Bu dönemde yapılan incelemede yapılan cinsiyet tahminin doğruluk oranı %75 civarındadır.
görünebilir. Nazal kemik gebeliğin 10.haftası ile 40.haftası arasında 0.8-12 mm aralığında ölçülmüştür.
İkili tarama testi size kromozomal hastalıklar ile ilgili kesin bir sonuç vermez ancak hastalığın olasılığını bildirebilir.
Kan örneğinde ölçülen beta hCG ve PAPP-A düzeyleri ile anne yaşının birleştirilmesiyle bebeğin Down sendromu, trizomi 18 veya trizomi 13 gibi kromozomal anormallikler için riski değerlendirilir. Bu risk değerlendirmesi yüksek, düşük veya normal riskli olarak raporlanır.
Laboratuvarımızda Ultrason ( NT ölçümü Ense Kalınlığı) Çekimi Dahil SGK'lılara İndirimli Olarak Nakit 1000 TL +KDV dir.
13-14 Hafta: CRL 8 cm'i bulur.
Bulgular: NKU ölçümü 16. haftada 2.9–4.6 mm, 17. haftada 3.3–5.1 mm, 18. haftada 3.4–7.3 mm, 19. haftada 4.3–6.6 mm, 20. haftada 4.8–7.3 mm, 21. haftada 4.6–7.5 mm, 22. haftada 5.6–7.2 mm (ortalama 5.4 mm ± 0.87) olarak hesaplandı.
Hamileliğin 13. Haftasında Bebek Gelişimi
Bebeğinizin parmak izleri oluşmaya başlamıştır. Emme becerisi gelişmiştir ve başparmağını emdiği görülebilir. Bağırsak kıvrımları karın içerisine yerleşmiştir ve bebeğiniz bu haftada amniyon sıvısını, yani bebeğin gebelik boyunca içinde bulunduğu sıvıyı yutmaya başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri