Bir kimseye ait malvarlığının parçalanmaksızın, tümüyle, alacak ve borçlarıyla birlikte ve tek bir hukuki işlemle başka bir kimseye geçmesine külli halefiyet denilir. Böylece bu malvarlığına ait alacaklar, borçlar, taşınır ve taşınmaztüm mallar tek hukuki işlemle devralana geçmiş olur.
Külli halefiyet, çeşitli hukuki sebeplere bağlı olarak bir kimsenin, bir başkasının haklarına, alacaklarına ve borçlarına sahip olmasıdır. Külli halefiyet ilkesi, medeni hukuk, ticaret hukuku, miras hukuku gibi özel hukukun birçok alanında geçerlidir.
Sizler cüzi halefiyet ilkesini de bilirsiniz. Örneğin; bir kişi alacağını başka bir başka şahsa temlik ettiğinde, o alacağı devralan, devredenin cüzi halefidir.
Cüzi halefiyet, bir kişinin tek bir hakta başka bir kişinin yerine geçmesi anlamına gelmektedir. Tek bir hakkın bir başkasına devri cüzi halefiyettir. Külli halefiyet ise, bir kişiye ait olan haklar topluluğunun ya da malvarlığının tümüyle tek bir hukuki nedenle bir başkasına devridir.
İlgili 39 soru bulundu
Külli intikalde bir kimsenin malvarlığı bir bütün olarak bir başkasına geçer. Külli intikalin tipik örneği, ölenin malvarlığının bir bütün olarak, yani aktif ve pasifleriyle birlikte mirasçılarına geçmesi durumudur. Cüzi intikalde bir kimsenin malvarlığının bir kısmı bir başkasına geçer.
Devlet de diğer yasal mirasçılar gibi bir külli haleftir ancak diğer yasal mirasçılardan farklı olarak, mirasbırakanın borçlarından sadece kendisine intikal eden tereke değerleri ile sınırlı bir sorumluluğu vardır.
Ölen her kimsenin mutlaka bir külli halefi vardır. Miras bırakanın külli halefleri, onun kanunî veya atanmış mirasçılarıdır. Bu külli halef mirasçılar, yani miras bırakanın kanunî veya atanmış mirasçıları, gerçek kişi olabileceği gibi tüzel kişi de olabilir13. butlanı davası ve babalık davası gösterilebilir.
Tereke üzerinde kanuni intifa hakkına sahip olanlar ile vasiyet alacaklıları, miras hukukunda cüzi halefiyet ilkesine göre hak sahibi olan kişilerdir.
Külli Halefiyetin Sonuçları Bir kimsenin öldükten sonra mutlaka bir külli halefi vardır. Bu kişi ise onun kanuni veya atanmış mirasçısıdır. Miras bırakanın mirasçısı gerçek kişi olabileceği gibi tüzel kişilerde olabilir.
Sözlükte “bütün, hepsi, tamamı” mânasına gelen Arapça küll kelimesinden nisbet ekiyle türetilmiş olup mantıkta cüz'înin karşıtı olarak kullanılır.
Le- hine vasiyet tasarrufunda bulunulan vasiyet alacaklısı cüz'i halef olup vasiyete konu malvarlığı değerini mirasbırakanın ölümü ile kendiliğinden kazanmaz, vasiyet borçlularına karşı ileri sürebileceği kişisel bir alacak hakkı elde eder.
Sonsuz olan irade ve sonsuz isteyebilme olarak ifade edilebilen külli irade ise sadece Allah'a mahsus olan iradeyi ifade eder. İnsanların ise iradesi sınırlı olur ve yalnızca cüzi miktarda seçim yapabilme hakları bulunur. Külli iradeye örnek olarak yeni doğan bir bebeğin cinsiyetini Allah'ın belirlemesidir.
Kısmi külli halefiyette ise, tüm malvarlığı bir halefe değil, kısımlara ayrılarak birden çok halefe ipso iure geçmekte, devralan, kendisine geçen malvarlığı parçasının halefi olmakta, halefiyet ilkesi o kişi yönünden sadece o kısma özgülenerek uygulanmaktadır.
Saklı paylı mirasçılar altsoy ( çocuklar, torunlar, torun çocukları..), anne, baba ve sağ kalan eştir. Altsoyun saklı pay oranı yasal miras payının 1/2'sidir. Anne ve babanın saklı pay oranı yasal miras payının 1/4'üdür. Sağ kalan eş altsoy ile mirasçı olmuşsa yasal miras payının tamamı saklı payıdır.
Hukuk sistemlerinden bazıları bir ilke olarak mirâs meselelerinde bu müesseseyi kabul etmiş, bazıları ise etmemiştir. 1 "Halefiyet" miras hukukundan başka borçlar hukukunda da hak ve borçlarda bir başkasının yerine geçme anlamında kullanılan bir tabirdir.
Mirasbırakandan önce ölmüş olan çocukların yerini, her derecede halefiyet yoluyla kendi altsoyları alır (kök içinde halefiyet). Evlâtlık ve altsoyu, evlât edinene kan hısımı gibi mirasçı olurlar. Evlâtlığın kendi ailesindeki mirasçılığı da devam eder. Evlât edinen ve hısımları ise, evlâtlığa yasal mirasçı olmazlar.
Yani bir kimsenin ölüm olayı öncesinde, onun malvarlığı kapsamında bulunan tüm taşınır veya taşınmaz mallar, eşyalar, fikri haklar vb. malvarlığı değerleri, hak ve alacaklar ile borçlar ölüm olayının gerçekleşmesi ile birlikte tereke adını alır.
Tenkis davası, saklı paylı mirasçıların, miras bırakanın saklı paylarını ihlal ettiği durumlarda başvurabileceği bir hukuki süreçtir. Bu dava, miras bırakanın miras mal varlığındaki haksız veya hileli kazandırmaların saklı paylarına zarar vermesini engellemek veya azaltmak amacıyla açılır.
Taraflar arasında kesinleşmiş bir kararın, herkese karşı ileri sürülemeyeceği (mutlak etki) kabul edilmektedir. Bunun dışında kesin hükmün üçüncü kişilere karşı da etkisi mevcuttur. Ancak bunlar istisnai durumlardır. Kesin hüküm, tarafların külli haleflerini de aynı şekilde bağlar.
Hukukumuza göre saklı paylı mirasçılar 3 gruptur. Bunlar altsoy, anne-baba ve sağ kalan eştir. Günümüzde kardeşler saklı paylı mirasçı değillerdir çünkü 2007 yılında yapılan değişiklik ile saklı pay sahibi mirasçı grubundan çıkarılmışlardır.
Miras kendisine kanunen geçen mirasçıya kanunî mirasçı, ölüme bağlı tasarrufla intikal eden mirasçıya da mansup mirasçı denir.
Çocuğu olmayan eş; Mirasbırakanın anne-babası ve onların çocukları ile birlikte mirasçı kalırsa, mirasın yarısı eşin, diğer yarısı öbür mirasçılara kalır. Mirasbırakanın nine-dedesi ve onların çocukları ile birlikte mirasçı kalırsa, mirasın dörtte üçü eşin, diğer kısmı öbür mirasçılara kalır.
Medeni kanunumuza göre evli olmayan ve çocuğu bulunmayan murisin mirasının ana ve babasına geçeceğini hüküm altına almıştır. Söz konusu maddeye göre: “Altsoyu bulunmayan mirasbırakanın mirasçıları, ana ve babasıdır. Bunlar eşit olarak mirasçıdırlar.
Çocuğu olmayanın mirası Türk Medeni Kanunu'na göre düzenlenerek miras oranları belirlenmektedir. Çocuğu olmayan eşlerden birinin vefat etmesinin ardından kalan miras sağ olan eşe ve 2. Derece mirasçısı olan anne ve babasına kalmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri