Ense Kökü Ağrısı ve Ense Ağrısı Migren, tansiyon, duruş bozuklukları, osteoporoz, boyun fıtığı, kaslarda oluşan spazm… Tüm bu rahatsızlıkların ortak bir noktası var. Hepsi ensede ağrıya neden olabiliyor. Ense veya ense kökünde ağrı yaşam kalitesini düşüren en yaygın ağrıların başında geliyor.
Ensedeki Baş Ağrısının Doğal Tedavi Yöntemleri
Örneğin, sıcak veya soğuk kompresler, kas spazmlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Masaj yapmak, kan dolaşımını artırarak ağrıyı hafifletebilir. Lavanta yağı veya nane yağı gibi doğal yağlar, rahatlamaya ve ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir.
Boyun kaynaklı başağrısının sebepleri arasında boyun bölgesine olan çarpma ve travmalar, boyun omurgasındaki eklemlerin kireçlenmesi, yoğun bilgisayar kullanımına bağlı boyun kaslarının aşırı gerilmesidir. Tedavide, öncelikle ilaç ve fiziksel yöntemler denenmelidir.
Tansiyon yüksekliği ensede ağrıya yol açan etkenlerden biridir, bu durumda kişi enseden başlayan ve başın tepe noktasına ilerleyen kulaklarda çınlama ve dolgunluğun eşlik ettiği ağrıdan yakınır. Ani hipertansiyon atağında ise daha keskin ve şiddetli, başa yayılan ek bulgularla birlikte gelen bir ağrı hissedilir.
Böyle durumlarda ense ağrısının sebep olabileceği faktörlere öğrenmek için, ''Ortopedi ve travmatoloji'' bölümüne gitmek gerekmektedir.
İlgili 32 soru bulundu
Boyun kaynaklı baş ağrısının belirtileri nelerdir? Ağrı başın arka tarafından ve enseden başlar, yukarı doğru yayılır. Bazen göz çevresine dek yayıldığı olsa da bu durum nadiren görülür. Genellikle tek taraflıdır.
Ağrı kesicilerle ve kas gevşeticilerle ağrılar birkaç gün içerisinde geçer. Ağrıların geçmesiyle ya da azalmasıyla birlikte, tekrar etmemesi için belli başlı egzersizlere başlanması gerekmektedir. Çeşitli boyun egzersizleriyle ense ağrılarının önüne geçmek mümkündür.
Kas ve eklem ağrıları, bireylerin günlük hayat kalitesini ciddi anlamda olumsuz etkileyebilen rahatsızlıkların başında gelir. Genellikle çok ciddi hastalıklara işaret etmemekle birlikte, kas-iskelet sistemine dair gelişen şikayetlerin şiddetlenmesi durumunda dikkat edilmesi gerekir.
Yüksek Tansiyonda en sık görülen belirti baş ağrısıdır. Genellikle enseden başlar, tepeye doğru yayılır. Unutulmaması gereken noktalardan birisi, baş ağrısını yapabilen birçok hastalığın mevcut olmasıdır. Bu nedenle her baş ağrısı olan kişide mutlaka Yüksek Tansiyon olacak diye bir kural yoktur.
Stres ve sinire bağlı olarak yaşanan tansiyon belirtileri arasında baş ağrısı, çarpıntı, sık idrara çıkma, baş dönmesi, aşırı heyecan, kalp ağrısı ve düzensiz kalp atışı yer alır. Özellikle genç yaşta eğer tansiyonunuz varsa düzenli beslenme ve sağlıklı yaşam uzmanlar tarafından önerilir.
Bazı durumlarda migren, stres, yorgunluk ve susuzluk gibi nedenler de başın arka kısmında ağrı yapabilir. Kafanın Arkasındaki Ağrı Nasıl Geçer? Tümör gibi etkenlerin yanı sıra tansiyon seviyesinin değişmesi de başın arka kısmında ağrı yapabilir. Boyunda meydana gelen bir rahatsızlık başı etkileyebilir.
Strese Bağlı Boyun Ağrısı Nasıl Geçer? Strese bağlı boyun ağrısı yaşanabilir. Özellikle uzun süreli araç kullananlar ve ofis hayatı yoğun olan kişilerde boyun ağrısı çok görülebilir. Stresten kurtulmak ve sık sık açık havaya çıkıp molalar vererek boyun kaslarının hareket etmesini sağlamak ağrı kontrolü için faydalıdır.
Peygamberimiz aleyhisselam: “ Çalgılı müzik dinleyen kişinin ahirette kulağına kurşun döküleceği” ni buyurmaktadır. Baş ağrısı için Nas, Felak, Ayet-el Kürsi, Fatiha, Haşr Suresinin son dört ayeti, Yasin Suresi ve Bakara Suresi okunabilir. Bu sureler bütün hastalıklar için şifadır.
Hipertansiyon baş ağrısı genellikle tansiyon değeriniz 140/90'ın %20 üzerinde olduğunda veya aniden düştüğünde dikkatimizi çeker. Kişi tansiyonu 140/90 olana kadar çok yakınma hissetmeyebilir ve vücut bu değere genellikle alışmıştır. Ancak bu değerin ani şekilde %20 üzerine çıktığında baş ağrısı hisseder.
Baş Ağrısı ile Başa Çıkmanın Yolları
Parasetamol gibi ağrı kesiciler ağrıyı kontrol altına almaya yardımcı olur. Parasetamol, NSAID grubu ağrı kesiciler (aspirin, ibuprofen, naproksen, ketoprofen gibi) mide kanamasına neden olmaz.
Gerilim Tipi Baş Ağrıları
Genellikle başta sıkışma, basınç ya da gerilme şeklinde bir his oluşturan ağrılardır. Genellikle stres sonucu oluşmaktadır. Işık ve ses hassasiyeti, bulantı-kusma bu tip ağrılarda olmaz. Başın iki yarısında da ağrı hissedilir.
Baş ağrısı, baş dönmesi, nefes darlığı, bulanık görme gibi belirtilerle kendini gösteren yüksek tansiyon, kalpte damar tıkanıklığına, kalp kasında kalınlaşmaya ve kalp krizine; beyinde ise damar tıkanıklığı ve beyin kanamasına yol açabiliyor.
Kafa arkasında ağrı olmasının en önemli sebeplerinden birini İyi kontrol altına alınamayan yüksek tansiyon oluşturmaktadır. Bu durumdaki hastalarda alın bölgesinde ve bazen de kafanın arka kısmında ağrı hissi oluşur. Bu ağrı tansiyonun düşürülmesi ile hafifler.
Ense Kökü Ağrısı ve Ense Ağrısı
Migren, tansiyon, duruş bozuklukları, osteoporoz, boyun fıtığı, kaslarda oluşan spazm… Tüm bu rahatsızlıkların ortak bir noktası var. Hepsi ensede ağrıya neden olabiliyor. Ense veya ense kökünde ağrı yaşam kalitesini düşüren en yaygın ağrıların başında geliyor.
Hipertansiyonda en sık görülen belirti baş ağrısıdır. Genellikle enseden başlar, tepeye doğru yayılır. Unutulmaması gereken noktalardan birisi, baş ağrısını yapabilen birçok hastalığın mevcut olmasıdır. Bu nedenle her baş ağrısı olan kişide mutlaka Hipertansiyon olacak diye bir kural yoktur.
Kafada ağrılık hissinin nedeni tama olarak bilinmemektedir. Gerginlik, duygusal tepkime, psikolojik sorunlar nedeni ile olduğu düşünülmektedir. Ama tüm bunlar kesin olarak kanıtlanmamıştır. Yüz kaslarının kasılması da kafada ağırlık hissini tetiklemektedir.
Boyun ağrısı olanlara mümkünse sırt üstü veya yan yatmaları tavsiye edilir.
Genel olarak bakıldığında göze vuran baş ağrısının en fazla görülen nedeni küme tipi baş ağrısı olmaktadır. Küme tipi baş ağrısı dayanılmaz olan, şiddetli ağrı, sık olarak bir gözün etrafından başlayan bir şekilde yayılım göstermektedir. Ağrı bazı zamanlarda yüz, boyun, omu, baş ve diğer alanlara da yayılabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri