Görüntü işleme (Computer Vision) görüntülerden önemli bilgilerin çıkarılması ve işlenmesi için kullanılan yöntemlerdir. Görüntülerdeki nesnelerin tespit edilmesi, takip edilmesi ve sınıflandırması gibi birçok yöntem vardır.
Konteyner, paletli malzeme, tren, dorse, yat ve karavanlara entegre edilebilen Seyir Mobil Nesne Takip Sistemi ile, araç sayısından bağımsız olarak, mevcut bir elektrik kaynağı olmayan yerlerde tercihinize göre 5 dakika ile 36 saat arası konum bilgisi güncellemesiyle takibinizin devam etmesini sağlar.
Nesne tespiti, bilgisayarla görme ve görüntü işlemeden farklı olarak algılanan nesnenin görüntü üzerinde koordinatlarının bulunmasını içerir. Bulunan koordinatlar ile nesnenin bir çerçeve ile içine alınacağı alan da tespit edilmiş olur.
Nesne algılama çevremizdeki maddeler diye tabir ettiğimiz tüm nesnelerin görüntüden ya da videolardan bulmaya yönelik bir oluşumdur. Nesne algılama algoritmaları, anlamlı sonuçlar üretmek için Makine Öğrenim'den (Machine Learning) veya Derin Öğrenim'den (Deep Learning)faydalanır.
Ön işleme için birçok algoritma mevcuttur. Bu yöntemleri sıralamak gerekirse Regresyon, esikleme, kümeleme, filtreleme, binnig, karar ağaçları vb. denilebilir.
İlgili 38 soru bulundu
Kameradan veya video dosyalarından aldığı görüntülerde yer alan veritabanına kaydedilmiş nesneleri bulup işaretleyen program.
YOLO konvolüsyonel sinir ağları kullanarak nesne tespiti yapan bir algoritmadır. Açılımı ''You Only Look Once'' demektir. Sebebi ise algoritmanın nesne tespitini oldukça hızlı bir şekilde ve tek seferde yapabiliyor olmasıdır.
Toplamda üç çeşit algı vardır. Bunlar sırasıyla Duyusal, Zihinsel ve Sezgisel algıdır.
Literatürde algılama hataları genel olarak (Tablo 2), Algısal Savunma, Basmakalıplaştırma, Model Oluşturma, Hale Etkisi, Yansıtma, Beklenti, Kendi Kendini Gerçekleştiren Kehanet, Seçici Algılama, Zıtlık Etkileri olarak yer almaktadır.
Algılama süreci insanların beş duyu organlarıyla çevrelerini kişilik, tutum, inanç ve deneyimlerinin süzgecinden geçirerek anlamaya çalıştıkları bir süreçtir. Maruz kalma, tüketicinin uyarıcı ile fiziksel olarak kontak kurmasıdır. Girdilere ulaşmamıza, yani maruz kalmamıza duyu organlarımız yardımcı olur.
Nesne tabanlı sınıflandırma nedir? Nesne tabanlı sınıflandırma, görüntü üzerindeki benzer spektral özelliklere sahip piksellerin gruplandırılarak bu pikselleri temsil eden görüntü objelerinin oluşturulması ve pikseller yerine söz konusu objelerin sınıflandırılması temeline dayanmaktadır.
Deep learning, herhangi bir insan müdahalesi gerektirmeden; algoritmalar ve büyük veri kümeleri kullanarak kalıplar bulan ve çıktılar oluşturup yanıtlar veren bir makine öğrenme tekniği. Cihazlara görüntü, metin veya ses biçimindeki girdileri filtrelemeyi, sınıflandırmayı ve tahminlerde bulunmayı öğretiyor.
YOLO (You Only Look Once) görüntüdeki nesneleri konumlarıyla bereber tek seferde tespit edebilen bir yapay sinir ağıdır. Görüntüyü hücrelere bölerek her bir hücrede nesneler için confidence değerlerini ve bounding boxları tahmin etmeye çalışan çıktı vektörleri üretir.
GPS uydularının kullanılmasından dolayı Uydudan Araç Takibi olarak da bilinir. 4 temel çeşidi vardır. GSM tabanlı sistemler, Uydu tabanlı sistemler, kara kutu sistemler ve hibrid sistemler.
GPS (Global Positioning System; Küresel Konumlama Sistemi), Dünya üzerinde herhangi engelsiz bir görüş hattında bulunan GPS alıcısının konumunun belirlenmesi amacıyla, dört veya daha fazla uydusu ile her türlü hava koşulunda, yer ve zaman bilgileri sağlayan uydu navigasyon sistemidir.
Araç takip sistemleri GPS veya GLONASS uyduları ile çalışırlar. Araçlara takılan mobil veri cihazları uydulardan alınan tüm bilgileri şebeke üzerinden veri merkezlerine aktarır. Böylelikle, internete bağlı bir bilgisayar, telefon veya tablet benzeri bir cihaz üzerinden aracınızın takip ve kontrolü sağlanır.
Algı süreci, algıda seçim, algıda organizasyon ve algıda yorumlama olmak üzere üç aşamada gerçekleşir.
Duyusal algı, dokunma, tat, koku, işitme, görme – vestibüler ve propriyoseptif sistemler gibi duyuları içeren bir beyin fonksiyonudur. Öğrenme Döneminde Çocuklarda Duyusal Algı ile Dünyayı yorumlar ve duyumlar yoluyla öğrenir, bilişsel ve duygusal beceriler geliştiririz.
Psikolojinin konusu olan insan ve hayvanda algı, duyulara bağlıdır. Klasik beş duyu; görme, duyma, koku alma, tat alma ve dokunmadır. Bunların dışında; beden bilinci, denge, sıcaklık ve acı gibi duyular da vardır.
Algı kelimesi Latince almak, kavramak anlamlarında kullanılan percipio kelimesinden türetildiği için idrak yerine tercih edilecektir. Aslında idrak etmek ile Latince percipio kelimesi arasında anlam yakınlığı algıdan daha fazladır. Çünkü idrak terimi kavrama olarak kullanılmaya müsaittir.
Beden algısı bozukluğunun gelişiminde pek çok faktör rol oynar. Bu faktörler, genetik yatkınlık, gelişimsel süreçler, psikolojik paternler, sosyal çevre olarak kabaca belirlenebilir. Bir insanın fiziki görünümünden hoşnut olmamasının başlıca sebepleri, düşük benlik saygısı, depresyon, yeme bozukluğu olarak sayılabilir.
Anchor Boxes Nedir? Ağımızı eğitmeden önce veri kümesindeki nesnelerin tahmin etmek için önceden belirlenmiş bir yükseklik ve genişliğe sahip kutulardır. Anchor Box denilen kutuların boyutu, veri kümenizde performansı artırmak için belirlemeniz gereken önemli parametrelerden biridir.
YOLO, evrişimsel sinir ağlarını (CNN) kullanarak nesne tespiti yapmamız için geliştirilmiş bir algoritmadır. Açılımı “You Look Only Once ” |“ Yalnızca Bir Kez Bak” tır. Güzel bir çalışma gerçekleştirilirse gerçektende tek görüşte oldukça hızlı bir şekilde nesne tespiti yapabilir.
SSD (Single Shot Detector) algoritmaları ön plana çıkmaktadır. SSD algoritması farklı katmanlardaki özellik haritalarından küçük nesneleri belirleyen bir algoritmadır. Faster R-CNN algoritmasına göre daha kötü başarım oranına sahip olmasına karşın, daha hızlı bir sonuç üretmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri