Entelektüel empatinin tanımında ise; Karşı tarafın düşünce ve görüşüne tarafsızca bakabilme becerisidir. Bir başka deyişle karşımızdaki kişinin bakış açısını kavrayabilmektir. Zihinsel empati kavramıdır.
Entellektüel Cesaret:
Kişinin işitmek istemediği ve olumsuz hislere sahip olduğu fikirlerle, inançlarla ve görüş noktalarıyla hesaplaşma ve onlarla yüzleşme ihtiyacını hissetmesidir.
Empati; bilişsel empati, duygusal empati ve empatik ilgi olmak üzere üç şekilde sınıflandırıyor. Bilişsel empati, bir kişinin nasıl düşündüğünü anlayabilme olarak tanımlanabilir.
Başka bir kişinin bakış açısını duygusal olarak anlamak. Başka bir kişinin bakış açısını duygusal olarak anlamak, ilgi göstermek ve acıyı azaltmak/durumu çözmek için harekete geçmek. Başka birinin yerinde olmanın nasıl bir şey olduğunu hayal edin. Başkasının acısına tepki olarak sıkıntı hissetmek.
Somatik Empati: Başkalarının fiziksel hislerini anlama becerisidir.
İlgili 18 soru bulundu
Parapsikolojide empati
Empati, birbirlerine manevi bakımdan sıkıca bağlı iki canlı arasında, duygu ve ruhsal hallerin aktarılması fenomenine ve bu psişik irtibata Parapsikoloji'de verilen addır.
Somatik empati: Başka bir kişinin deneyimlediği duygulara fiziksel olarak tepki verme durumudur. Örneğin, bir kişi utandığını gördüğünde, kendisi de utanabilir veya midesi bulanabilir. Bilişsel empati: Başka bir kişinin duygusal durumunu anlama ve onun tepkilerini tahmin etme yeteneğidir.
İleri Düzey Empati: Yalnızca danışanın açıkça ifade ettiklerinin değil, aynı zamanda eksik bir biçimde ima ettikleri veya belirttiklerini de yansıtan gelişmiş empati duyguları olarak adlandırılır.
Öte yandan, bilişsel empati, başkalarının düşüncelerini, görüşlerini ve duygusal durumlarını anlamayı ve kavramayı içerir. Bu, başkasının deneyimlerine, düşüncelerine ve duygularına neredeyse bir gözlemci olarak bakabilmeyi ifade eder.
Duygusal Empati: Ayna nöronlar ile ilgili bir kavram olması sebebiyle duygusal empatide, beynin farklı bölgeleri aktive olmaktadır ve karşıdaki kişi üzülünce diğer taraf da üzülüp, onunla duygusunu paylaşmaktadır. Duygusal empatide kişi, karşısındaki bireyin yaşadığı olayda nasıl hissettiğini anlayabilir.
Empati kurabilen kişiler; yaşamın, koşulların, zamanın ve insanların değişime açık olduğunun farkındadır. Bu nedenle bir ideolojiye, fikre ya da ön yargıya körü körüne bağlı kalmaktan kaçınırlar. Ateşli savunmalara girmek yerine, her fikrin antitezini dinlemeye ve olaya bir de karşı taraftan bakmaya çalışırlar.
SOĞUK EMPATİ: kişinin duygularını anlar ancak duygusal durumunu paylaşmaz. SICAK EMPATİ: duygularını anlar, destek olma hissini hisseder.
Aşırı Empati Sendromuna sahip bireyler her zaman kendilerini ikici plana alırlar. Kendi kişiliklerini, duygularını, davranışlarını başkalarının hislerine göre şekillendirirler. Empati Sendromuna sahip bireylerin önceliği kendi istekleri değil karşısındaki kişilerin istekleridir.
Birilerinin dayatmasıyla hareket etmeyen ve analiz, zeka yeteneğini kullanan kişidir. İnsanların dayattıkları fikirleri kabul etmeyen, pratik düşünen kişidir. İçinde bulunduğun hayatı anlamak ve anlama yetisine sahip olmak entelektüel kişilerin yaptığı şeylerdir. Entel, entelektüele özenen demektir.
Kapsamlı bilgi ve birikim gerektiren soyut konularla derinlemesine ilgilenen kişi. Mesleği, mal ve hizmet üreten diğer meslek gruplarından farklı olarak, fikir ve bilgi üretmek ve/veya yaymak olan kişi (akademisyenler, bilim insanları vb).
Din, bilim, sanat tarihi gibi uzmanlık alanlarında eğitim görmüş kişilere entelektüel denir. Aynı zamanda mesleği gereği çok fazla araştırma yapan, kültür seviyesi ortalamanın üstünde olan ve eserleriyle topluma yol gösteren bireyler de entelektüel olarak tanımlanır.
Bazen psikopatlar (karanlık üçlü özelliklerine sahip insanlar), empati kuramayan, duygusuz kişiler olarak nitelendirilirken, bazen bu konuda herhangi bir sorunları olmadığı ancak umursamadıkları düşünülüyor.
Empati test edilebilir bir yetenektir. Doğuştan geldiğini hatta beyinde bunun için özel sinirlerin (ayna nöronları) varlığını iddia edenler vardır.
c) Empati kurduğumuz kişinin duygularını tam olarak anladığımızı ona ifade etmemiz gerekir. Eğer bunu yapmazsak, empati kurma sürecini tamamlamış sayılmayız. Zaman zaman karşımızdaki kişiye onu anladığımızı ifade etmekte yani uygun empatik tepki vermekte güçlük çekeriz.
Bu sendromun adı, hiper empati. Kişinin olağandan fazla duygusal empati yeteneğine sahip olması, çevresindeki insanların duygusal durumlarını aşırı derecede hassas bir şekilde algılaması ve bu duyguları derinden hissetmesiyle kendisini gösteriyor.
Empati, kişinin diğer insanların ne hissettiğini anlama ve onların açışından bakarak, durumu içselleştirip kendini o kişinin yerine koymasıdır. Kendini bir başkasının yerine koymak ve onun hissettiklerini hissetmek anlamını taşır. Bu durumda kişi aynı deneyimi yaşıyormuş gibi hisseder.
Terapötik ilişki kuramsal dayanaklar doğrultusunda yapılandırılmış, profesyonel bir ilişkidir. Bu ilişki aynı zamanda, iki insan arasında gelişen ve her iki tarafın kişiliklerinin ve tutumlarının kaçınılmaz bir biçimde etkili olduğu bir etkileşimi içeren kapsamlı, karmaşık ve özgün bir ilişkidir.
psikoloji yeni bir kişilik tipini ortaya çıkardı: karanlık empatlar. bu kişilik tipi, soğuk görünen ve karanlık kişilik özelliklerine sahip, ancak aynı zamanda kibar, şefkatli ve duygusal olarak başkalarına bağlanabilen insanları tanımlıyor.
Sosyal empati, kişilerarası empatinin daha geniş bir alanda etki göstermesidir diyebiliriz. Başkalarını ve diğer sosyal grupları, onların yaşadıklarını idrak ederek ve onlarla aynı şeyleri tecrübe ederek anlamaktır.
Empat; başkalarının duygu, düşünce ve acılarını kendisine aitmiş gibi hisseden kişi olarak tanımlanabilir. Empat, farklı insanların duygularını paylaşma yeteneğini ifade eden empati kelimesinden gelir. Bununla birlikte empat bir kişi, empati düzeyi yüksek insanlara oranla daha fazla gelişmişlik gösterir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri