bir savunma mekanizması. kişinin çok yoğun yaşadığı dürtünün doyurulamaması veya olumsuz bir durum karşısında olayı açıklamaya çalışması. kişi bu durumu bilimsel açıklamalar veya sosyolojik boyutlarla entelektüel bir şekilde açıklamaya çalışır.
Düşünselleştirme (Entellektüalizasyon):
Yasak dürtülerin, kötü anı ve yaşantıların akılcı yetiler ve bilgilerle açıklanarak, asıl bunalım kaynağının üzerinin örtülmesidir.
Düşünselleştirme : Yalıtma savunmasının bir kolu gibi de açıklayabileceğimiz düşünselleştirme, bireyin duygularını benliğinden ayırmasına rağmen duygular hakkında ifadelerde bulunabildiği bir mekanizmadır. Obsesif danışanımın ne hissettiğini sorguladığım bir seansta “kötü hissedilir” şeklinde ifade etmesi bir örnektir.
Düşünselleştirme savunma mekanizması duyguların bilişten ayrılmasının yalıtmaya göre daha ileri düzeyde ayrılmasıdır. Yalıtmayı kullanan kişi bunu böyle yaptığını bilir ve neden yapdığına dair fikirleri vardır.
Mantığa Bürüme (Rationalization):
Kişinin yaşadığı suçluluk, başarısızlık gibi olumsuz duygulara farklı bahaneler bulmasıdır. Diğer bir değişle kişinin olumsuz durumlar karşısında kendini rahatlatacak nedenler bulmasıdır.
İlgili 40 soru bulundu
Yansıtma bireyin yaşamının farklı dönemlerinde, kaygı uyandıran herhangi bir koşulda bir savunma mekanizması olarak kullanılabilir. Yansıtmaya klasik bir örnek olarak, eşine karşı sadakatsiz olan, fakat bunu kabul etmeyip eşini diğer erkeklere ilgi duymakla suçlayan bir kişi verilebilir.
Bastırma (repression)
Egoyu rahatsız eden tüm dürtü, duygu ve deneyimlerinin bilinçdışına itilmesi ve orada tutulmasıdır. Çocukluğumuzla ilgili hatırlayamadığımız çoğu şey bastırma nedeniyledir. Oldukça zihinsel enerji tüketen bir savunmadır.
İnsan, gerek bedenen,gerek ruhsal yapı bakımından, sürekli gelişme ve uyum (adaptasyon) içinde bulunan bir varlıktır. Eğer gelişimin herhangi bir noktasında bir takılma olur ve amosyonel (heyecansal) dürtüler, bir noktada toplanarak oradan ileri gidemezse “saplanma”'dan söz edilir.
Yansıtma kavramı, diğer bir adıyla projeksiyon, Sigmund Freud tarafından ortaya çıkan savunma mekanizmalarından biridir. Kişilerin istemedikleri, kendilerine yakıştıramadığı duygu ve düşünceleri bir başkasında varmış gibi göstermesi, çevresindeki insanlara yansıtma olarak tanımlanmaktadır.
Depremde kardeşini kaybeden bir kişinin bu ölümü unutmak için bastırma yöntemini kullanması. Örnek 2. Çok sevdiği bir kişi ile ayrılmak zorunda kalması insanı üzebilir. Bu durumu yaşayan kişi bu durumu bastırma tekniği uygulayarak unutmak isteyebilir.
Regresyon kelime anlamıyla 'kaynağa inmek' demektir. Regresyon terapisi ile farklı travmaların neden olduğu ilişki problemleri, korkular ve takıntılar yeniden yapılandırılabiliyor. Peki Regresyon nedir? Regresyon analizi, iki ya da daha çok değişken arasındaki ilişkiyi ölçmek için kullanılan analiz metodudur.
Beklenti Oluşturma (Antisipasyon): Bireyin stres yaratan durumlara uyum sağlaması için beklenti oluşturur. Bireyin durumları gerçekçi bir şekilde değerlendirmesidir.
Saplantı(Fiksasyon) Hayat boyu bir düşünce, hareket ya da duyguya kilitlenip kalmaktır. Her evrede ego yön değiştirme mekanizmasını kullanarak cinsellik ve saldırganlık duygularını farklı bir yerden boşaltır. En önemli evre fallik evredir.
Ussallaştırma, diğer bir adıyla rasyonalizasyon, şahsın gerçek sebeplerini bilmediği kimi davranış, düşünce ve duygularını mantık açısından tutarlı ya da ahlak yönünden benimsenebilir ve anlayabileceği bir nedene bağlamasıdır.
çok büyük, sınırsız güç, yetke ya da etki. Bebeğin ana rahminde yaşantıladığı her şeyi becerebilme, kendine yetebilme duygusu.
Regresyon (Gerileme), kaygılı durumlarda veya kendini tehdit altında hisseden bir kişinin daha erken bir gelişim aşamasına döndüğü savunma mekanizmasıdır.
Psikolojide Yansıtma – Sıkça Sorulan Sorular
Duyguları yansıtma, bir kişinin kendi duygularını başkalarına atfetme sürecidir. Örneğin, bir birey kendini üzgün hissediyorsa, arkadaşının üzgün olduğunu iddia ederek kendi duygularını yansıtabilir.
Duygusal Yansıtma
Kişinin içinde bulunduğu duygu durumunu etrafındaki insanlara yansıtmasıdır. Örneğin; kişinin kendi içinde şiddetli öfke duymasına sebep olan temel neden, bir başkasına dair öfkesidir.
Freud'un insan doğasına bakışı temelde deterministtir, yani insanın kişiliğinde önceden belirlenmiş unsurların zorunlu etkisini savunur. Buna göre kişilik, yaşamın ilk altı yılında geçirilen önemli aşamalarda mantık dışı güçler, bilinç dışı motivasyonlar, biyolojik ve içgüdüsel dürtüler tarafından belirlenir.
Freud bilinci okyanustaki buz dağına benzetir. Suyun altında kalan kısım bilinçaltı, su üzerinde kalan kısım bilinçtir. Bu yoruma göre bilinçaltıyla ilgili araştırma ve sentezlerde bulunmuştur. Bilinçaltının rüyalarla açığa çıkacağını savunmuş ve hastalarıyla bunu örneklendirmiştir.
Süperego, davranışlarımızı mükemmelleştirmeye ve uygarlaştırmaya çalışır. İd'in kabul edilemez tüm dürtülerini bastırmaya çalışır ve egonun gerçekçi ilkeler yerine idealist standartlara göre hareket etmesini sağlamaya çalışır. Süperego bilinçli, bilinç öncesi ve bilinçdışında bulunur.
Freud'un psikanalize genel bakış: id (Alt benlik), ego (benlik), süperego (üst Benlik) Sigmund Freud daha sonra psikanalizin “yapısal kuram”ı olarak adlandırılmaya başlanacak olan Ego ve İd kitabını 1923 yılında piyasaya sürdü. Yapısal kuram, zihni üç birim ya da “yapıya” böler: İd, ego, süperego.
Egoist kişiler kendini beğenmiş yani ukala, öfkeli, kibirli ve kindar olan kişilerdir. Cümlelerine genellikle "ben" kelimesi ile başlarlar. Kendilerini benzersiz bir insan olarak tanımlarlar. Kendilerini her daim en iyisine layık görür, hatalarını kabullenmezler.
EGOİST İNSAN KENDİNİ BELLİ EDER
Fazlasıyla öfkeli, kindar ve kibirli olan egoistlerin konuşmaları genellikle “ben” kelimesi ile başlar. “ben istiyorum, ben yapıyorum, ben iyiyim, ben böyle düşünüyorum” cümlelerinin ardı arkası gelmez. Egoist bireyler, olabildiğince gururlu, öfkeli, kindar ve kibirlidirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri