Enterosel olarak da adlandırılan ince bağırsak prolapsusu, ince bağırsak (ince bağırsak) alt pelvik boşluğa indiğinde ve vajinanın üst kısmını zorlayarak bir çıkıntı oluşturur. "Prolapsus" kelimesi kayma veya sarkma anlamına gelir. Rektosel büyükse, vajinal açıklıktan belirgin bir doku şişmesi oluşturabilir.
Pelvik taban kaslarının ve bağ dokusunun zayıflığında kalın barsağın vajina içine doğru fıtıklaşmasına rektosel, ince barsağın vajina içine doğru fıtıklaşmasına ise enterosel denir.
Bağırsak sarkması, tıbbi adıyla rektal prolapsus, bağırsağın son kısmının (rektum) vücut dışına doğru çıkmasını ifade eder. Bu durum genellikle kronik kabızlık veya uzun süreli ıkınma sonucu meydana gelir. Belirtileri arasında dışkılama sırasında ağrı, rektal kanama ve anal bölgede bir kütle hissi yer alır.
Pelvik organların birinin veya birkaçının normal pozisyonlarından saparak daha aşağıya doğru yer değiştirmesi Sistosel Rektosel olarak adlandırılmaktadır. Bu durum aynı zamanda pelvik organların fıtıklaşması olarak da tanımlanabilir.
Bağırsak sarkması olarak bilinen rektal prolapsusta genellikle ıkınma sırasında anüsten çıkan kırmızımsı bir kitle fark edilebiliyor. Kitle anüsün içine geri kayabiliyor veya görünür halde kalabiliyor.
İlgili 28 soru bulundu
Dışkının tam boşalmamasına neden olan faktörler; 🔹 Makat çatlağı 🔹 Makat darlığı 🔹 İleri düzey hemoroid 🔹 Makatta aşırı kasılma 🔹 Makatta sarkma 🔹 Bağırsak fıtıklaşması 🔹 Makat kanseri 🔹 Bağırsak kanseri Detayı bir makat kontrolünden sonra, konunun kaynağı belirlenmelidir.
Beraberinde dışkı tutamama gibi başka anormallikler de görülmektedir. Dışarı sarkan barsak nedeniyle, dışkı tutamamanın yanı sıra, kanlı ve sümüksü (mukuslu) akıntı ve konstipasyona (kabızlık) sık rastlanmaktadır. Kötü huylu bir hastalık olmamakla birlikte kişinin yaşam kalitesini oldukça düşürmektedir.
Rektosel (bağırsak fıtığı), kadınların sağlığını olumsuz etkileyebilen bir rahatsızlıktır. Kalın bağırsağın son bölümü olan rektumun, kadın üreme sisteminin bir parçası olan vajina içerisine doğru çıkıntı yapmasıdır. Bazen belirti vermemesine rağmen vücutta ciddi sorunlara yol açabilir.
Rektosel (Bağırsak Fıtığı) erkeklerde de meydana gelebilen bir hastalık olmasına rağmen genellikle sık ve normal doğum yapmış kadın hastalarda daha fazla gözlemlenmektedir.
Rektosel hastalığı tedavi edilmezse ne olur? Rektosel hastalığı kansere ya da başka kötü huylu hastalığa dönüşmez. Dışkılama sırasında takılma hissi ve zorlanmaya yol açar. Hasta zorlu defekasyon yaptığı için hemoroidal hastalık ve anal fissür gibi hastalıklara sebebiyet verebilir.
Genel Tanıtım. Rektal prolapsus, kalın bağırsağın son kısımları olan rektum ya da rektum ile sigmoid kolonun anal kanaldan dışarı çıkması olarak tanımlanıyor. Sebebi çok netleşmemiş olsa da altta yatan en önemli neden, pelvik taban kaslarındaki yetersizlik olarak biliniyor.
Rektum, kalın bağırsağın son 15 cm uzunluğundaki bölümüdür ve makat ile dış ortama açılan kısımdır. Dışkı için bir depo görevi görmenin yanında genişleyebilme özelliği ile, gelen dışkıya göre iç hacmini de arttırabilir. Rektum, anüs (makat) ile devam eder.
Makatta doluluğun oluşması için birçok neden vardır, bunların başında; hemoroid, makat çatlağı, anismus, makatta sarkma ve rektosel gelmektedir.
Vajinoplasti ile vajina duvarlarının sıkılaştırılması, cinsel ilişki sırasında daha fazla zevk almaya ve cinsel tatmini arttırmaya yardımcı olur.
Bağırsak fıtığının tanısı, doktorunuz tarafından yapılacak fizik muayene ve gerekli tetkikler sonucunda konulur. Fizik muayenede, doktorunuz bağırsak hareketlerini ve karın bölgesini elle muayene ederek fıtık varlığını tespit edebilir.
Vestibul (Vajina girişi): İç dudakların devamında yer alan ve hymene kadar devam eden Labia minörler açıldığında ortaya çıkan üçgen bir kısımdır. Vestibul yüzeyi ince, mukozal bir yapıya sahiptir.
Rektosel tedavi edilmediği zaman kanser gibi hastalıklara dönüşmez. Cinsel yaşamı olumsuz etkiler, anal bölge ve vajinada ülser tipi yaralara sebep olabilir.
Ameliyatsız yöntemler yetersiz kaldığında ve rektosel hastanın günlük hayatını engellemeye devam ettiği durumlarda ameliyatlı tedaviler uygulanabilir. Bu amaçla abdominal, rektal veya vajinal yöntemler kullanılabilir.
Rektosel yani kalın bağırsak fıtıklaşması olup; ameliyat olmamış hastalarda ince bağırsaklarda fıtık kesesine az da olsa dahil olabilir. İşte bu durumda bağırsak tıkanıklığına bağlı ileus ve acil tibbi tedavi gereksinimi doğabilmektedir.
Rektum, sindirim sisteminin kalın bağırsağı (kolon) anüse bağlayan kısmıdır. Vücut onları serbest bırakana kadar dışkı ve gazı tutar. Rektovajinal fistülde vajinal dokunun hasar görmesi dokunun ölmesine ve bir delik (fistül) oluşmasına neden olur. Bu açıklık dışkı ve gazın vajinaya girmesine izin verir.
Oluşma nedeni ne olursa olsun, fıtığın kendiliğinden iyileşmediğine işaret eden Genel Cerrahi Uzmanı, fıtıkların zaman kaybedilmeden, konusunda uzman bir hekim tarafından tedavi edilmesi gerektiğine dikkat çekti.
Hiç doğurmamış veya genç kadınlarda da rektosel görülebileceği unutulmamalıdır. Hastalarda dışkılama sırasında aşırı ıkınma, bu esnada vajenden basarak parmak yardımıyla dışkılama, bağırsaklarda tam boşalamama hissi, vajen içerisinde bir kitle hissi, cinsel ilişki sırasında ağrı gibi şikayetler olur.
Proktoloji “makat bilimi” anlamına gelmektedir. Proktoloji bölümü, tıp alanı içerisinde yer alan, makat bölgesi ve makat hastalıkları ile ilgilenen bölüme verilen isimdir. Proktoloji doktoru terimi ise bu bölüm içerisinde uzmanlaşmış Genel Cerrahları ifade etmek için kullanılmaktadır.
Anal darlık sorunu yaşayan kişilerde ise anal kanal, anal sınırdan bile dar olan bir bölge oluşturur. Sağlıklı bir yetişkinde anal kanalın çapı 3 cm; dışkılama esnasında ise 5 – 9 cm civarındadır. Anal darlık durumunda bu değerler de giderek düşer ve dışkılama oldukça güç hâle gelir.
Kolorektal cerrahi ve proktoloji; kalın bağırsak (kolon), rektum (kalın bağırsağın makata yakın son bölümü) ve makat bölgesi hastalıkları ile ilgilenen tıp dalına verilen isimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri