Strüktür olarak kesit yüzeyinin düz ve pürüzsüz olması gerekmektedir. Kars Kaşarı Yapımı: Kars Kaşarı genellikle inek sütlerinden yapılmakla beraber, inek sütüne koyun ve keçi sütü katılarakta üretilmektedir.
Eski kaşar peynir; aynı üretim süreçlerini geçirerek yapıldıktan sonra altı ay boyunca belirli şartlarda bekletilerek eskitilir. Eski kaşar peyniri eğer saf koyun sütünden yapılmışsa, doğru şartlarda 3 yıl boyunca saklanabilir.
Yiyip yiyebileceğiniz en güzel kaşar peynirinin tarifi kaliteli, tazecik, tam yağlı bir çiğ sütten geçiyor. Kaşar peyniri kesinlikle çiğ sütten yapılması gereken, pastörize edilmiş hazır sütlerle kıvamı dahi tutturamayacağınız bir peynir.
Kalp ve damar hastalıklarında koruyucu ve önleyici bir besin olması nedeniyle, Kars kaşarı kalp ve damar dostudur. Taze kaşara oranla fermantasyon işleminin daha yoğun olması ve daha az miktarda doymuş yağ içermesi kalp ve damar sağlığı açısından oldukça önemlidir. K2 vitamini açısındandan oldukça zengindir.
Kars Kaşarı üretimi mevsimlik bir faaliyettir ve hayvanların Mayıs-Ağustos aylarında merada serbest dolaşımla beslendiği dönemde elde edilen sütlerden üretilmektedir. Söz konusu ürün, muadillerinden merada otlayan hayvanların sütüyle üretilmesi yönüyle ayrılmaktadır.
İlgili 32 soru bulundu
Kars Kaşarı Yapımı: Kars Kaşarı genellikle inek sütlerinden yapılmakla beraber, inek sütüne koyun ve keçi sütü katılarakta üretilmektedir.
Taze Kars Kaşarı kalıptan çıktığı anda beyazımsı renkte olur ama bir hafta içerisinde kabuk bağlar. Renk olarak ise sarımsı bir renk almaktadır. Taze Kars Kaşarının kesit yüzeyi beyazımsı bir renkte olur. Tadı ise hafif tuzlu yavan ve süt tadını andırmaktadır.
Kars Kaşarı Nedir? Özellikleri Nelerdir? Kars eski kaşarı olarak da bilinen bu peynir sert biçimde olan peynir türleri arasında yerini alır. Taze kaşar peynirlerinden farkı ise Kars kaşarının birçok işlemden geçerek mayalandırılması ve dinlendirilmesiyle lezzet kazanmasıdır.
Gelecek yıllarda belki de Kars'ı bir gastronomi şehrine dönüştürecek olan peynir çeşitliliğinin zirvesinde, geleneksel yapım şekli, kokusu, lezzeti ve muazzam görünümü ile Gravyer peyniri bulunuyor. Besin değeri yüksek, kaliteli ve çok zengin probiyotik yapısı sayesinde sağlık açısından oldukça değerli bir gıda.
Küflü peynirin zararları: Kanserojen madde içerdiği için sindirim sistemi için istenmeyen durumlar oluşturabilir. Küf rengi yeşilin dışında olan peynirlerin tüketilmesi önerilmez.
Kars kaşarı tekerlek olarak bilinen yuvarlak ve çevresi kararmış kaşar peyniri, üretim sonrası yaklaşık altı ay boyunca çuvallar içerisinde buzhanede yıllandırılmaktadır. Kısacası Kars kaşarının özelliği onun yoğun emek süreçlerinden geçerek uzunca bir süre bekletilmesiyle elde edilmesidir.
“Kars Eski Kaşar peynirinin üretim aşamalarında sadece süt, tuz ve şirden maya kullanılır. Kars eski kaşarı kendine has yumuşak aroması, açık mısır sarısı rengi ve yağlı hoş tadıyla Anadolu'daki diğer kaşarlardan ayrılır.” Kazanlarda saatlerce işlenip pişirilen bu sütler eşsiz aromaya sahip peynire dönüşür.
Pastörize inek sütü ve mevsimine göre koyun, keçi sütü, peynir mayası ve tuz kullanarak üretilen ve olgunlaştırılan Trakya Eski Kaşar Peyniri, taze kaşar üretim aşamaları ile birbirine yakın bir üretim sürecine sahiptir.
Eski kaşar yapımında geleneksel olarak inek sütü kullanılır ancak keçi ya da koyun sütü de kullanılmaktadır. Hatta üçünün karışımı ile üretilen eski kaşarlar da bulunur. Sert ve tok yapıda bir peynir olan eski kaşar, kaşar peynirine göre daha koyu bir renktedir.
Örneğin sıcak ortamda kalan peynir kısa sürede bozulur. Peynirin uzun süre tadını ve kokusunu yitirmeden kalabilmesi için serin bir ortam gereklidir. Bunun için peynirin dolapta saklanması tavsiye edilir.
Dayanıklılığı ve uzun raf ömrüyle bilinen Kars kaşarı yanlış muhafaza teknikleri sebebiyle kısa sürede bozulabilmektedir.
KARS BELEDİYE BAŞKANI MURTAZA KARAÇANTA
Kaşar ve ondan yapılan gravyer dendiği zaman Kars'tan başka yerde alternatifi olamaz. Çünkü bizim kaşarımız 'dünya markası' statüsüne girdi. Kaşarı bir numara olan ilin, gravyeri de bir numaradır.
Kars gravyeri, 1878 yılında İsviçreli bir peynir üreticisi olan David Moser'in Kars, Boğatepe'yi ziyareti sırasında bölgeyi peynir yapımına uygun bulması ile ortaya çıktı. Köyde küçük bir peynir fabrikası kurulmasından kısa bir süre sonra Gravyer üretimi Boğatepe'nin ana endüstrisi haline geldi.
Bölgede elde edilen taze sütlerin mayalandırıldıktan sonra teleme adı verilen hâle gelmesiyle ilk aşamadan geçer. Elde edilen teleme ilk doğranmadan sonra bir gün bekletilerek bulundurduğu acı sudan tamamen arındırılır ve üreticilerce burada Kars kaşarının özgün tadının en önemli adımı atılır.
Eski kaşar, yeni kaşara göre daha uzun süre bekletilir, dinlendirilir ve bu süreç sayesinde olgun hale getirilir. Yeni kaşarda bu süreçler daha kısa sürer. Kuşkusuz vitamin ve faydaları açısından değerlendirildiğinde uzun dinlenme süreleri ile birlikte daha fazla olgunlaşan eski kaşar, içeriği ile daha zengindir.
Kaşar Peynirinde tercihi Sütaş
En çok tüketilen ikinci peynir türü olarak karşımıza çıkan kaşar peynirinde de zirvede yine Sütaş (yüzde 26,9) ve Pınar yer alıyor (yüzde 12,3).
Bunun sebebi ise eski kaşar peynirinin uzun süre dinlendirilmesi ile daha titiz ve uzun sürede üretilmesidir.
Taze kaşar yapıldıktan kısa süre sonra tüketilir. Eski kaşar ise yapıldıktan sonra altı ay buzhanede çuvalda bekletilirek eskitilir. Bu sayede lezzet kazanan kaşar peyniri eğer saf koyun sütünden yapılmışsa 3 yıl saklanabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri