GİRİŞ ve AMAÇ: Endotrakeal tüpe ait kafın en önemli fonksiyonu pozitif basınçlı ventilasyon sırasında kaçak oluşturmaması ve faringeal içeriğin aspirasyonunu engellemesidir. Endotrakeal tüp kafları için güvenli basınç aralığı genellikle 20 ila 30 cmH2O arasındadır.
Genel anestezi sırasında kullanılan endotrakeal tüp kafının en önemli fonksiyonu, pozitif basınçlı venti- lasyon sırasında kaçak oluşturmaması ve faringeal içeriğin aspirasyonunu engellemesidir. Bu amaçla kullanılan kafların yüksek hacimli düşük basınçlı olmaları standarttır.
Entübasyon veya endotrakeal tüp olarak bilinen ve ince bir yapıya sahip olan tüp ağız kısmından solunum yoluna doğru ilerletilmesi işlemi için kullanılan bir tüptür. Yapılan bu uygulama sayesinde hastaya sedasyon, anestezi altında ve kötü durumda olsa bile solunum desteği sağlanmasına yardımcı olan üründür.
Endotrakeal tüp kafı ventilasyon sırasında hava kaçışını önleyerek hava yolunda pozitif basınç oluşmasını sağlar ve faringeal içeriğin aspirasyonunu engeller.
Kan Basınç Torbası intravenöz ve intraarteriyel infüzyon tedavisi için güvenli, yüksek kaliteli ve güvenilir bir üründür. Tek hastada kullanılmak üzere karşılıklı mikrobik oluşum ve hastane enfeksiyonlarının oluşması potansiyelinin kontrol altına alınması ve önlenmesi için tasarlanmıştır.
İlgili 16 soru bulundu
Amaç: Endotrakeal kaf basıncı 26-30 cm H2O arasında şişirilmelidir.
Cuff‐leak Test (Kaf Kaçağı Testi): İnspiratuar ve ekspiratuar volümler arasındaki farkın <20ml olduğu teyit edilir. Kaf indirilir. Takip eden 6 ekspiratuar volüm kayıt edilir. En düşük 3 volümün ortalaması alınır.
Entübasyon Tüpü (Endotrakeal tüp) Kafsız (Balonsuz) Nedir? Entübasyon tüpü ve çeşitleri hastanın solunum yolunda oluşan veya oluşabilecek sorunlar için kullanılan medikal üründür. Entübasyon tüpü kullanımı sayesinde hastada hava akışı yolu düzene sokulabilmektedir.
Orotrakeal entübasyonda kullanılan tüpün yaklaşık 0.5-1 mm küçüğü kullanılmalıdır. Tüpün üzerine anestezik ve suda eriyen bir jel sürüldükten sonra uygun olan burun deliğinden hafif rotasyonel hareketlerle ilerletilir.
Kaflı ya da büyük ebatlı endotrakeal tüpler mukozada iskemiye neden olabilir. ➢ Ventilasyon gücü yetersiz olan bebeklerde laringospazm gelişebilir. ➢ Larinjiyal atrezi, larinjiyal stenoz ve koanal atrezi gibi konjenital anomaliler solunumun devamlılığını zorlaştırır.
Entübasyon çeşitleri arasında nazogastrik entübasyon, fiberoptik entübasyon gibi türler yer alsa da yaygın olarak kullanılan entübasyon kavramı mekanik solunum amacıyla gerçekleştirilen endotrakeal entübasyondur.
Tiromental mesafenin <6 cm olması [6] zor entübasa yon kriteri olarak kabul edilir. Mandibular protrüzyon sınıf C [7] (alt kesiciler üst kesicilerin gerisinde) zor entübasyon kriteri olarak kabul edilir. a. Üst diş oklüzal yüzü ve horizontal düzlem arasındaki açı, 35°'den az ise zor entübasyon düşünülmelidir.
Deneyimli bir anestezi çalışanının bilinen laringoskop kullanarak 3 den fazla deneme ile yada 10 dk.dan fazla zaman diliminde entübasyonu gerçekleştirememesi de “Zor Entübasyon” olarak isimlendirilir.
Trakea tüpleri, bilinci yerinde olmayan hastalarda solunum işlevini sürdürmek amacıyla oral ve nazal yoldan intübasyon için tasarlanmış, PVC'den üretilen balon, şişirme balonu ve tek yönlü çek valfi olan, steril ve tek kullanımlık tıbbi malzemedir.
Geliştirilen cihaz, ameliyathane ve yoğun bakımlarda kullanılan pilot balon içindeki hava basıncının izlenmesini sağlayan taşınabilir bir medikal cihazdır. Trakeal tüp veya laringeal maske içinde ölçülen kaf basınç değerleri cihaz üzerinde bulunan ekrana ve hafıza kartına eş zamanlı aktarılabilir.
Nazal entübasyon işleminde kullanılan tüpün adı nazotrakeal tüptür ve burundan geçirilmeye daha elverişli bir yapıya sahiptir. Tüpün ilerleyiş yolu ise burundan başlayarak boğazın arkasına doğru devam eder. Böylelikle ağız boş tutulur ve kişiye yapılacak olan ameliyat işlemi daha kolay yapılır.
Endotrakeal tüp kafları için güvenli basınç aralığı genellikle 20 ila 30 cmH2O arasındadır. Kaf basıncındaki düşüklük hava kaçağına, gastrik ve orofaringeal içeriğin mikroaspirasyonu sonucu na¬zokomiyal pulmoner enfeksiyon oluşturabilme riskine sahiptir.
Hastanın entübe olarak kaldığı süreç ne kadar uzarsa komplikasyon gelişme olasılığı da o oranda artar. Uzun süre entübasyon altında kalan hastalarda hava yollarında daralma ve akciğerlerin solunum desteğine bağımlı hale gelmesi gibi riskler gelişir.
Entübasyon işlemi öncesi hasta anestezi veya sedasyon altındadır veya ağır hastalığından dolayı bilinci tam olarak yerinde değildir. Bu sebepler hastanın ağız ve solunum yolunun daha rahat açılmasına olanak tanır.
ET tüpün ucuna balon maske takılarak hasta solutulur, her iki akciğer dinlenir, akciğerlerin eşit havalandığından ve göğsün kalktığından emin olunur. Tüp yeri sabitlenir, bantla tespit edilir. Oral entübe edilen hastada tüpün sabitleneceği düzey dudak hizasından (yaş/2)+12 formülü kullanılır.
ENTÜBASYON TÜPLERİ *YD' da: 2,5-3,5 No. *Bebek: 3,5-5,5 No. *Büyük çocuk ve Yetişkin: 6,5↑-8 No.
Vokal kord görüldükten sonra tüp ilerletilir. Yenidoğan da pratik olarak tüp numarası + 6 cm olacak şekilde tespit edilir.
3. Basamak yoğun bakım hastaları en ağır hasta grubunu temsil eder.
Koroner yoğun bakımda yatan hastalarda ortalama yatış süresi 1 ila 6 gün arasındadır.
Kaf veya Gaf (ق), Arap alfabesinin yirmi birinci harfi. İbranice muadili Kuf harfidir. Ebced hesabındaki değeri 100'dür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri