Hizmet Sürelerinin Birleştirilmesi Nedir? Sosyal güvenlik Kurumlarına tabi çeşitli işlerde çalışmış olanların hizmet sürelerinin aynı tarihlere rastlamamak kaydıyla birleştirilmesine denir.
Hizmet sürelerinin birleştirilmesi, prim günü tek bir statüden emekli olmaya yetmeyenlere avantaj sağlıyor. Bazı durumlarda ise dezavantaj yaratabiliyor. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), bu şekilde birden fazla statüde çalışması olanlar emeklilik için müracaat ettiklerinde hizmet birleştirmesi yapıyor.
Hizmet birleştirmesi başvurusu sigortalının emeklilik, malullük, yaşlılık ve ölümleri halinde ve aylığa hak kazanılmış olması koşuluyla yapılır. Hizmet birleştirilmesi talebi aylığa katılacak kurumlardan herhangi birine yapılır.
Hizmet birleştirme işlemleri 3 şekilde yerine getirilir. Birincisi, e-devlet kapısı üzerinden; ikincisi (aktif çalışan devlet memurları açısından) çalışılan kuruma verilen hizmet birleştirme dilekçesi ile; üçüncüsü sosyal güvenlik il/merkez müdürlüğüne giderek yapılabilir.
4-Hizmet birleştirme hizmet puanını etkiliyor mu? Emekli olmadan önce çalışma sürelerini birleştirerek prim günü sayılarını arttırabilirler. Birden fazla kurumda yapılan çalışmaların birleştirilmesi hizmet puanını artırır, kademe, dereceyi, prim kesintilerini etkilemez.
İlgili 34 soru bulundu
Hizmetin niteliğine de bakılıyor
Bunun için bazı şartlar söz konusu. Memurlukta yaptığı iş ile memurluk öncesi geçirdiği hizmet süresinin benzer nitelikte olması halinde memurun hem kazanılmış hak aylığı, hem emekli keseneğine esas aylığı artar. Yani memur hem çalışırken, hem emekli olurken yüksek aylık alır.
Hizmet birleştirilmesinde, her yıl 360 gün, her ay 30 gün olarak hesaplanır. Birleştirilen hizmet sürelerinin toplamına itibari hizmet süreleri, prim ödenmemiş süreler ve aynı tarihlere rastlayan süreler eklenmez.
kimlik numaranızı ve E-Devlet şifremizi girdikten sonra Sisteme Giriş Yap butonuna tıklamanız gerekir. Daha sonra yönlendirildiğiniz sayfada başvuru yılınızı seçerek Sorgula butonuna tıklamanız gerekmektedir. Böylelikle E-Devlet üzerinden başvuru sorgulaması tamamlanmış olur.
506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununu geçici 20 inci maddesine göre kurulan emekli sandıklarına, tabi çalışmalar dikkate alınır. Hizmet birleştirme işlemleri yapılırken her sene 360 gün ve her ay 30 gün olarak kabul edilmektedir.
SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı hizmetlerinin birleştirilme talebi e-devlet üzerinden yapılabilir. Hizmet süreleri, nerede hizmet verdikleri incelenerek SGK ile yapılan yazışmalar sonucunda hizmetler birleştirilir. Kamu çalışanları da memuriyete başlamadan önce çalıştığı süredeki ekletmek için başvurabilir.
Yargıtay'a göre, bazı sosyal güvenlik kurumlarında geçen hizmet süreleri toplamının tek başına aylık bağlanmasına yeterli olması halinde, diğer kurumlarda geçen hizmetlerin birleştirilmesinde, “sigortalının ya da hak sahibinin iradesinin de bu yönde olması koşuluyla” zorunluluk bulunmuyor.
Hizmet birleştirme yapacak olan kişiler, çalıştığı kurumdan imzalı ve mühürlü görev yeri belgesi almalıdır. Daha sonra e-Devlet sisteminden alınacak olan hizmet dökümü ile idareye başvuru yapılması gerekmektedir. Ayrıca öğretmenin bağlı olduğu il/ilçe milli eğitim müdürlüğüne dilekçe yazarak başvuru yapmalıdır.
Cevap: SSK sigortalısı olarak adınıza uzun vadeli sigorta kollarına prim yatırılmışsa, 18 yaşın altında da olsa hizmet sayıldığından EYT'li olmanızı sağlar. Kurumunuza bir dilekçe ile başvurup hizmet birleştirmenizi yapın.
Hizmet birleştirmeleri, değişik sosyal güvenlik kurumlarına tabi olarak çalışılan sürelerin, emeklilik aşamasında aylığı bağlayacak kurum nezdinde toplanması amacını taşımaktadır. Hizmet birleştirilmesi yapılması istenen dilekçe ile Vakfımıza başvurulması yeterlidir.
Fiili hizmet süresinden kasıt, takvim yılı değil, fiilen çalışılan günlerdir. Diğer bir ifadeyle son yedi yıl ile kastedilen son 2520 prim günüdür. 2829 Sayılı Kanun 1 Ekim 2008 tarihinde yürürlükten kalktı.
HİZMET BİRLEŞTİRME İÇİN GEREKLİ BİLGİ VE BELGELER
öğretmen veya yönetici olarak çalıştığına dair hizmet cetvelinin aslı ( faks ve fotokopi olmayacak ) [Özel öğretim kurumlarında ödenen prim gün sayısının 2/3'ü terfide, tamamı emeklilik süresinde ve öğretmenlik puanında (30 güne yaklaşık 1 puan) değerlendirilir.]
Hizmet birleştirme emeklilik başvurusundan önce yapılmalıdır.
Emeklilikte son 7 yıla dikkat edin
Sigortalının son 7 yıllık fiili hizmet süresi içerisinde en fazla hangi statüde hizmeti varsa, yani sigortalının son 7 yıllık fiili hizmet süresinin yarısından bir gün fazlası olan 1261 prim ödeme günü hangi statüde geçmişse, o statü şartlarıyla emekli olunuyor.
Örneğin sigortalının hem Bağ- Kur hem de SSK ödemesi varsa bu 7 yıllık dönemde en fazla primin yatırıldığı sigorta kolundan aylık bağlanıyor. Primler eşitse de son sigortalılığı hangi statüdense oradan emekli aylığı bağlanıyor. Esnafın prim yükünün düşmesiyle birlikte bu kural da ortadan kalkmış olacak.
SSK, BAĞ-KUR, Emekli Sandığı hizmet birleştirme nereden nasıl yapılır? SSK, BAĞ-KUR, Emekli Sandığı hizmetlerinin birleştirilme talebi e-devlet üzerinden yapılabilir. Başvuru sonrası hizmet süreleri, nerede hizmet verdikleri incelenerek SGK ile yapılan yazışmalar sonucunda hizmetler birleştirilir.
SSK'da 7200 prim günüyle kadınlar 58, erkekler ise 60 yaşını doldurduklarında emekli olabilecekler. Bağ-Kur'da ise, kadınlar 58, erkekler 60 yaş ve 9000 prim günü koşullarını birlikte sağlamaları halinde emekli olabilecekler.
Dolayısıyla emekli olunacak kurum SSK'dır. Tekrar bunun bozulması için farklı kurumdan en az 1261 gün yani 3.5 yıl ödenmesi gerekir ki diğer kurumun emeklilik şartına tabi olunsun. Bu durumda son 2 yılı yani 720 günü farklı kuruma prim ödeyerek geçirmeniz SSK'dan emekli olmanıza engel değildir.
Emeklilik nedeniyle işten ayrılan sigortalıların yeniden çalışmaya başlamalarında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Ancak burada dikkate edilmesi gereken en önemli husus, çalışanın emeklilik için başvuru yaptığı tarihi takip eden gün ve sonrasında işe girişinin tekrar yapılmasıdır.
Emeklilik şartları ve hak kazanma koşulları standart hale gelecek. Yapılacak düzenlemeyle hem farklı mesleklerde çalışanlar arasında bir eşitleme sağlanmış olacak hem de SGK, Bağ-Kur arasındaki prim gün farkı son bulacak. Prim eşitleme işlemleri giriş tarihine göre değişecek.
“2829 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumlarına Tabi Olarak Geçen Hizmetlerinin Birleştirilmesi Hakkındaki Kanun'un 1.maddesinde, Kanunun amacı; çeşitli sosyal güvenlik kurumlarına tabi olarak geçen hizmet sürelerinin birleştirilmesi suretiyle ilgililerin sosyal güvenliklerinin sağlanması usul ve esaslarının düzenlenmesi ...
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri