ET tüpün ucuna balon maske takılarak hasta solutulur, her iki akciğer dinlenir, akciğerlerin eşit havalandığından ve göğsün kalktığından emin olunur. Tüp yeri sabitlenir, bantla tespit edilir. Oral entübe edilen hastada tüpün sabitleneceği düzey dudak hizasından (yaş/2)+12 formülü kullanılır.
Orotrakeal entübasyonda kullanılan tüpün yaklaşık 0.5-1 mm küçüğü kullanılmalıdır. Tüpün üzerine anestezik ve suda eriyen bir jel sürüldükten sonra uygun olan burun deliğinden hafif rotasyonel hareketlerle ilerletilir.
Endotrakeal tüpün numarası yani iç çapını French cinsine çevirmek için 3 ile çarpmalıyız. Yani 7 numara (mm) bir endotrakeal tüpün iç çapı 21 French'dir. Dış çap bunun en az %30 genişi olacağından 28F bir göğüs tüpü takılabilecek en büyük göğüs tüpü olmalıdır. Bu da yaklaşık endotrakeal tüp numarasının 4 katıdır.
Bunlardan en bilinenleri çap hesaplamak için kullanılan Cole formülü [internal çap(mm)=(yaş/4)+4] ve derinlik hesaplamak için kullanılan APLS (yaş/2 + 12) formülleridir. Bu formüller batı ülkeleri standartlarına uygun olarak hazırlanmıştır.
Vokal kord görüldükten sonra tüp ilerletilir. Yenidoğan da pratik olarak tüp numarası + 6 cm olacak şekilde tespit edilir.
İlgili 40 soru bulundu
Oral entübe edilen hastada tüpün sabitleneceği düzey dudak hizasından (yaş/2)+12 formülü kullanılır.
Hastaların yaşlarına uygun endotrakeal tüp (ETT) se- çiminde ilk 1 yaş için 3.5-4 numara, 1-2 yaş için 4-4.5 numara tercih edilirken, 2 yaş üzeri hastalarda yaş/4 +4 formülünden mm olarak çapı bulunan ETT kullanıldı.
Bu işlem için öncelikle tüpün vücut dışında sabitlendiği noktadan ayrılması gerekir. Sabitlenen bu bölge serbestleştirildikten sonra tüpü solunum yoluna sabitleyen balon kısmı söndürülür. Balon da söndürüldükten sonra entübasyon tüpü nazikçe çekilerek vücut dışına çıkarılır.
ENTÜBASYON TÜPLERİ *YD' da: 2,5-3,5 No. *Bebek: 3,5-5,5 No. *Büyük çocuk ve Yetişkin: 6,5↑-8 No.
Amaç: Endotrakeal kaf basıncı 26-30 cm H2O arasında şişirilmelidir.
Entübasyonun kaç gün süreceği tamamen hastanın durumuna bağlıdır. Bazı hastalarda entübasyon yalnızca birkaç gün gerekli olurken bazı ağır hastalarda entübasyonun haftalarca devam etmesi gerekebilir. Hastanın entübe olarak kaldığı süreç ne kadar uzarsa komplikasyon gelişme olasılığı da o oranda artar.
Güç entübasyonda kullanılmak üzere yapılmış ucu çeşitli şekillerde açılandırılabilen bleydler de vardır (Fiberoptik Laringoskop).Düz bleytler sıklık ile bebek ve çocuklarda, baazen zor entübasyonda erişkinlerde kullanılmaktadır.
Entübasyon çeşitleri arasında nazogastrik entübasyon, fiberoptik entübasyon gibi türler yer alsa da yaygın olarak kullanılan entübasyon kavramı mekanik solunum amacıyla gerçekleştirilen endotrakeal entübasyondur.
Entübasyon (placement)
Tam sedasyon ve kas gevşemesi sağlandıktan sonra 45 en geç 120 saniye içinde gerçekleştirilmelidir.
Entübasyon işlemini kim yapar? Entübasyonu yapan hekimler arasında anestezi, yoğun bakım doktorları ve acil servis doktorları vardır. Örneğin bir anestezi uzmanı ağrı gidermek, ameliyat öncesi ve sonrasında hastalara tıbbi bakım konusunda uzmanlaşmıştır.
Hastanın kafası geriye yatırılır ve laringoskop isimli bir aparat aracılığıyla hastanın gırtlağı görüntülenir. Ardından entübasyon tüpü soluk borusuna geçirilir ve doğru pozisyonu alınca sabitlenir. Sabitleme işlemi, tüpün çevresindeki bir balonun şişirilmesi ile gerçekleşir.
Trakea tüpleri, bilinci yerinde olmayan hastalarda solunum işlevini sürdürmek amacıyla oral ve nazal yoldan intübasyon için tasarlanmış, PVC'den üretilen balon, şişirme balonu ve tek yönlü çek valfi olan, steril ve tek kullanımlık tıbbi malzemedir.
GİRİŞ ve AMAÇ: Endotrakeal tüpe ait kafın en önemli fonksiyonu pozitif basınçlı ventilasyon sırasında kaçak oluşturmaması ve faringeal içeriğin aspirasyonunu engellemesidir. Endotrakeal tüp kafları için güvenli basınç aralığı genellikle 20 ila 30 cmH2O arasındadır.
Hatta kimi bebeklerin solunum cihazına bağlanması gerekebilir. Bu tedavi süreci normal bebeklerde yaklaşık bir hafta sürer, bazı bebeklerde ise 10-15 günü bulabilir. Bebeğin küçük olması ya da bebekte gelişebilecek komplikasyonlar bu süreci daha da uzatabilir.
Entübasyon bireyin yeterli bir oranda nefes almasına yardımcı olacak için bir ventilatöre yani hava sağlama cihazına bağlanabilmesi için yapılır. Entübasyon yaygın olarak birey kendi solunum yolunu koruyamadığı, yardımsız kendi başına nefes alamadığı veya her iki durumun eş zamanlı geliştiği vakalarda yapılır.
Tıbben gerekli olmadıkça ( annenin olmaması ya da anne sütünün kontrendike olduğu durumlar ) yoğun bakımda tedavi gören bebeklere kendi annesinin sütü verilmektedir. Anne memesini alamayacak bebeklerde beslenme kap, enjektör veya nazogastrik sonda ile yapılmaktadır.
Entübasyon veya endotrakeal tüp olarak bilinen ve ince bir yapıya sahip olan tüp ağız kısmından solunum yoluna doğru ilerletilmesi işlemi için kullanılan bir tüptür. Yapılan bu uygulama sayesinde hastaya sedasyon, anestezi altında ve kötü durumda olsa bile solunum desteği sağlanmasına yardımcı olan üründür.
Trakea tüpleri, bilinci yerinde olmayan hastalarda solunum işlevini sürdürmek amacıyla oral ve nazal yoldan intübasyon için tasarlanmış, PVC'den üretilen balon, şişirme balonu ve tek yönlü çek valfi olan, steril ve tek kullanımlık tıbbi malzemedir.
Endotrakeal tüp (Entübasyon tüpü): Entübasyon işleminde kullanılarak ağızdan soluk borusuna yerleştirilen tüptür. Entübasyon: Herhangi bir nedende ötürü yaşanan solunum yetersizliğinde, kendi kendine rahat nefes alamayan ve hayati organlara oksijen gönderemeyen kişinin solum borusuna tüp yerleştirme işlemidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri