Psikoloji bağlamında envanter, bir bireyin kişilik özellikleri, yetenekleri, tutumları veya ruh sağlığı durumu gibi özelliklerini değerlendirmek için tasarlanmış standartlaştırılmış bir dizi soru, ifade veya görevdir.
Envanter, belirli bir tarihe ilişkin borç, alacak ve varlıkların miktarlarının ve değerlerinin, sayım, kontrol ve düzeltme yaparak saptanmasıdır. Psikolojide kullanılan envanter ise (envanter tipi test), sadece evet ve hayır ile cevaplanacak soruları içerir.
Kişilik envanteri, İnsan Kaynakları departmanının başvuruları değerlendirmesi ve nihai karar aşamasında hangi adayın pozisyon için daha uygun olacağının saptanması konusunda önemli bir araçtır. Dolayısıyla, kişilik envanterinde verilen cevaplar doğru ya da yanlış olarak değerlendirilmez.
Envanter yönetimi, mal akışını bir şirket aracılığıyla sürekli bir sipariş verme, depolama, üretim, satış ve yeniden stoklama döngüsü hâlinde düzenleme sürecidir. Envanter yönetimi genellikle iki düzeyde gerçekleştirilir: toplam envanter yönetimi, stoklama konumu ve kalem düzeyi envanter yönetimi.
Envanter Nedir? Kişilik ya da Yetkinlik Envanterleri bireyin kişilik özellikleri ya da sahip olduğu yetkinler hakkında bilgi sahibi olabilmek amacıyla kullanılır. Envanter içeriğinde çeşitli davranışları ne kadar sıklıkla sergilediğinizi belirlemeye yönelik hazırlanmış ifadeler yer alır.
İlgili 24 soru bulundu
İktisadi bir kıymetin varlığının kayıtlar ve belgeler üzerinde yapılacak olan çalışmalarla tespit edilmesine envanter adı verilir. İktisadi bir kıymetin varlığının fiili olarak, yani elle sayılarak tespit edilmesine fiili envanter, kayıt ve belgeler üzerinden tespit edilebilmesine ise kaydi envanter adı verilir.
Rehberlik envanterleri genellikle soru formları veya testler şeklinde sunulur ve bireylerin belirli alanlardaki tercihlerini veya özelliklerini değerlendirmek için kullanılır.
Kişilik envanteri uygulaması sırasında adayların yalnız kalabildikleri, sakin ve bölünmeyecekleri bir ortamın sağlanması önemli. Adayların, sorulara düşünmeden, detaylı değerlendirme yapmadan, “olmak istedikleri gibi değil, oldukları gibi cevap vermeleri” gerekiyor.
DISC Kişilik Envanteri aday ve çalışanların karakteristik özelliklerinin ve temel yetkinliklerinin değerlendirmesi için kullanılan en yaygın kişilik değerlendirme aracıdır. Bilimsel bir yöntemle kişinin öne çıkardığı davranış özelliklerini, duygu ve düşüncelerini analiz eder.
ABC envanter analizi, tam olarak ne kadar stok tutulacağını belirlemek amacıyla envanteri inceleme süreci olarak tanımlanır. Bu analitik yaklaşımın sağladığı öngörü, şirketlerin envanter seviyelerini geliştirmelerinde büyük rol oynayabilir.
Yetkinlik envanter testi; yetkinlikleri ve iş amaçlarını gerçekleştirmede kullanılan ölçülebilir iş alışkanlıklarının ve kişisel becerilerin tamamıdır. Yetkinlik envanteri bireylerin sahip olduğu yetkinliklerinin seviyesini belirlemek için kullanılır.
Envanter işlemleri; işletmeye dahil mevcut, alacak ve borçların miktarlarını ve değerlerini kesin bir şekilde ayrıntılı olarak tespit ve elde edilen sonuçlara göre gerekli ayarlama ve düzeltme kayıtlarını yapmak suretiyle gerçek değerlerini vermesini sağlamaktır.
bir işletmenin dönem sonundaki varlıklarını, alacaklarını, borçlarını, sayma, ölçme, tartma ve değerleme işlemidir.
Envanter iki aşamada gerçekleştirilir: 1- Muhasebe dışı envanter: Bu aşamada varlıklar, borçlar ve alacaklar sayılır ve değerleri tespit edilir. 2- Muhasebe içi envanter: sayım sonuçları ile muhasebe kayıtları karşılaştırılır ve gerekli düzeltme kayıtları yapılır.
Muhasebe İçi Envanter ve Muhasebe Dışı Envanter olarak adlandırılan iki çeşit envanter türü vardır.
Envanter genel olarak yazı, resim, döküman ve uygulama gibi içeriklerden oluşur. Envanterinizi değerlendirerek sınıflandırmak, bir içeriğin sitedeki yerinin doğruluğunun ve güncelliğinin takibini kolaylaştırılır.
DISC Kişilik Envanteri, kişinin öne çıkardığı davranış özelliklerini, hangi işleri severek yapabileceği, hangi ortamlarda kendini nasıl ifade ettiğini, insanlarla olan iletişimini nasıl motive edileceği gibi temel karakteristik özelliklerini ortaya çıkartan bir araçtır.
16PF Kişilik Envanteri
İş hayatında yaygın olarak kullanılan bu test tek form ve 187 sorudan oluşmaktadır. Normal kişilik özelliklerinin geniş ve güvenilir bir ölçümünü veren bu envanter, günlük hayatta gösterilen çeşitli davranışların tahminine ilişkin detaylı bilgiler sağlayan bir ölçüm aracıdır.
Minnesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri (Minnesota Multiphasic Personality Inventory- MMPI), bireyin kişisel ve toplumsal uyumunu objektif biçimde değerlendirme amacıyla uygulanan standart bir psikolojik testtir. "Doğru","yanlış" ve "bilmiyorum" şeklinde cevaplandırılan 550 maddeden oluşur.
Kişilik envanteri testleri sonucunda, bireylerin güçlü ve zayıf yönleri, tutumları, potansiyel yetkinlikleri, yetenekleri, sosyal özellikleri ve ilgi alanları hakkında daha fazla bilgi edinilebilir.
Kişilik envanteri testi çoğunlukla işverenlerin ve İK uzmanlarının ihtiyaç duyduğu, kişilik tipinizin ortaya çıkmasına yardımcı olan bir değerlendirme aracıdır. Bu değerlendirme sonucunda yetkin olduğunuz konular hakkında çıkarımlar yapmak kolaylaşır.
Çoğunlukla 70 sorudan oluşan kişilik testlerinde doğru ve yanlış cevap yoktur. 3 dakika gibi kısa sürede testi tamamlayarak kişilik tipini hemen öğrenirsin. Detaylı kariyer raporu ile daha iyi bir kariyer planı yaparak kariyer hedefini başarıyla gerçekleştirebilirsin.
Envanter farkları, hesap dönemi sonunda muhasebe içi envanter ile muhasebe dışı envanter arasındaki eksik veya fazlalıklar nedeniyle ortaya çıkmaktadır.
Öğrencinin dikkat gücünü ölçmek amacıyla kullanılır.Eğitim- Öğretim yılı boyunca sınıf içinde dikkat eksikliği yaşayan öğrencileri belirlemek amacıyla bütün sınıfa yada dikkat toplamada güçlük yaşadığı düşünülen öğrencin dikkat gücünü belirlemek amacıyla bireysel olarak da uygulanabilir.
Aşağıda envanter kelimesinin sözlük anlamı açıklanmıştır. - Bir ticaret kuruluşunun para, mal ve diğer varlıklarıyla genel olarak borçlu ve alacaklı durumlarını, niceliklerini değerleri ile ayrıntılı biçimde gösterme.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri