Envanter Takibi, Sayım, kontrol ve düzeltme işlemlerini yapmak amacıyla, tarihi ve vadesi belli olan alacak borçlar ve varlıkların miktarının belirlenmesidir. Her firma belirli kurallara göre Envanter tutmalıdır. Envanter takibi düzenli olarak yapılmalıdır.
Envanter takibi, firmaların sahip olduğu kaynakları doğru bir şekilde kaydetmek, hatalı sayımların önüne geçmek ve transfer döneminde yaşanabilecek sorunları önlemek maksadıyla oluşturdukları sistemdir.
Envanter, belirli bir tarihe ilişkin borç, alacak ve varlıkların miktarlarının ve değerlerinin, sayım, kontrol ve düzeltme yaparak saptanmasıdır. Psikolojide kullanılan envanter ise (envanter tipi test), sadece evet ve hayır ile cevaplanacak soruları içerir.
Envanter kontrolü, bir firmada doğru miktarda malzemenin tedarik edilmesi ve mevcut olmasını sağlama sürecidir. Doğru envanter kontrolü, firmanın müşteri taleplerini karşılamasını ve finansal esneklik sağlamasını sağlar.
Çoğunlukla bir muhasebe terimi olarak kullanılan envanter, bir ticari işletmenin, belirli bir tarih itibariyle alacak, borç ve varlıklarının, sayım ve kontrol işlemleri sonucunda belirlenen tutarını ve miktarını ifade eder.
İlgili 16 soru bulundu
Envanter yönetimi, mal akışını bir şirket aracılığıyla sürekli bir sipariş verme, depolama, üretim, satış ve yeniden stoklama döngüsü hâlinde düzenleme sürecidir. Envanter yönetimi genellikle iki düzeyde gerçekleştirilir: toplam envanter yönetimi, stoklama konumu ve kalem düzeyi envanter yönetimi.
6102 sayılı TTK'nın 64'üncü maddesi uyarınca, her tacir envanter defteri tutmak zorunda oluğundan usulüne uygun şekilde envanter çıkarmak durumundadır. Envanter çıkarılmasındaki amaç bilançonun gerçek durumu yansıtmasını sağlamak olup envanterin usulüne uyun olarak çıkarılmaması ise yaptırıma bağlamıştır.
Vergi Usul Kanunu'na göre envanter; düzenli olarak faaliyet gösteren bir işletmenin, faaliyetlerine uygun olan sürede ve her durumda hesap döneminin sonundan başlayarak üç ay içinde çıkarılıp deftere kaydı yapılır.
Stok Sayım Envanter Denetimi
Stok yönetimi, bir işletmenin stoklarını yönetme sürecidir. Bu süreç, stokların alınması, depolanması, takip edilmesi ve satılması gibi faaliyetleri içerir. Envanter denetimi ise stokların sayımını ve değerinin belirlenmesini içeren bir süreçtir.
Envanter defteri; ticari işletmenin açılıştarihinde ve açıldıktan sonraki her hesap dönemi sonunda alacaklar, borçlar,taşınmazlar gibi tüm varlıkların ve borçların tek tek kaydedilerek takipedildiği sıra numaralı ve ciltli bir defterdir.
Envanter iki aşamada gerçekleştirilir: 1- Muhasebe dışı envanter: Bu aşamada varlıklar, borçlar ve alacaklar sayılır ve değerleri tespit edilir. 2- Muhasebe içi envanter: sayım sonuçları ile muhasebe kayıtları karşılaştırılır ve gerekli düzeltme kayıtları yapılır.
ENVANTERIN TANIMI
"Envanter çıkarmak, bilanço günündeki mevcutları , alacakları ve borçları saymak, ölçmek, tartmak ve değeriemek yoluyla kesin bir şekilde ve ayrıntılı olarak tespit etmektir.
Envanter gün satışları (veya envanter günleri), işletmenizin envanteri satışa dönüştürmesi için geçen ortalama süreyi hesaplar. Ortalama envanterinizi alıp satılan malların maliyetine bölerek DSİ'yi hesaplayabilirsiniz. Ardından bu sayıyı 365 ile çarpın ve envanterinizi satmak için kaç gün gerektiğini bilirsiniz.
Envanter listesinde takip ettiğiniz emtia giriş ve çıkışlarını “dönem başı, birinci geçici vergi dönemi, ikinci geçici vergi dönemi, üçüncü geçici vergi dönemi, dönem sonu” şeklinde detaylı takip edilebileceği gibi, her bir dönem için tek kayıt ile envanterlerin takip edildiği listeyi ifade etmektedir.
Stok - Envanter Yönetim Faaliyetleri. Stok – Envanter; şirketler içerisindeki tedarik zinciri yapısında tüm süreçlerin ortak yapı taşıdır. Gerçekleşen tüm faaliyetlerin amacı şirketin canlılığını korumak ve bunu da temel yapı taşı olan stok – envanter ile sağlamaktır.
Stok takibi, müşterilerin hangi dönemlerde ne gibi taleplerinde artışlar olduğunu analiz etmenize de yardımcı olur. Gereksinimlerinizi belirleyerek hangi ürün için ne zaman sipariş vermeniz gerektiğini netleştirmeniz açısından stok takibinin önemi büyüktür.
İktisadi bir kıymetin varlığının kayıtlar ve belgeler üzerinde yapılacak olan çalışmalarla tespit edilmesine envanter adı verilir. İktisadi bir kıymetin varlığının fiili olarak, yani elle sayılarak tespit edilmesine fiili envanter, kayıt ve belgeler üzerinden tespit edilebilmesine ise kaydi envanter adı verilir.
Envanter kontrolünde uygulanan belli başlı envanter kontrol yöntemleri; gözle kontrol yöntemi, tek kutu/çift kutu yöntemi, sabit sipariş süresi yöntemi, sabit sipariş miktarı yöntemi, ABC yöntemi gibi yöntemler olarak sıralanabilir.
Envanter defteri işe başlangıç tarihinde ve başlangıçtan hesap dönemlerinde çıkarılan bilançolar ve envanterin tutulduğu defterdir. Bu defterde alacaklar, borçlar ve varlıkların değer ve miktarları hesaplanır. Bu değerler deftere teker teker kaydedilir, defter ciltlidir ve sıra numaralıdır.
Envanter işlemleri SAYIM + DEĞERLEME + ENVANTER KAYITLARINI kapsayan bir süreçtir.
Önceki bölümlerde belirtildiği üzere envanter defteri, ticari işletmenin açılışında ve açılıştan sonra her hesap döneminin sonunda taşınmazların, alacakların, borçların, nakit para tutarının ve varlıklar ile borçların değerlerinin teker teker kaydedildiği bir ticari defterdir.
Envanter Defteri Tutulmazsa Ne Olur? Envanter defteri tutmama cezası 6102 TTK (Türk Ticaret Kanunu) kapsamında “Ticari Defterlere İlişkin Tebliğ” ile belirlenmiştir. Kanun yoluyla envanter defteri tutması zorunlu olan, ancak usullere uygun şekilde defter kaydı tutmayan işletmeler; para cezasına çarptırılır.
- Her türlü ticaret şirketleri, - Kendi isteği ile bilanço esasına göre defter tutanlar, - İşletme defteri tutan mal alış satışı üzerine çalışan mükellefler, envanter işlemi yaparak faaliyet sonuçlarını belirlemek zorundadırlar.
MADDE 5 – (1) Gerçek veya tüzel kişi olup olmadığına bakılmaksızın her tacir yevmiye defteri, envanter defteri ve defteri kebiri tutmakla yükümlüdür. (2) Şahıs şirketleri birinci fıkrada sayılan defterlere ek olarak genel kurul toplantı ve müzakere defterini de tutarlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri