Bir yıl süren mücadele sonunda, Balkan Savaşı'nın başlaması üzerine diğer Türk subaylarla birlikte İstanbul'a çağrıldığı için bölgeyi 25 Kasım 1912'de terk etti.
1918'in Kasım 2/3 gecesi İttihat ve Terakki diktatörlüğünün ileri gelenleri eski sadrazam Talat Paşa, eski harbiye nazırı Enver Paşa, Cemal Paşa, eski valilerden Bahattin Şakir ve Doktor Nazım Beyler, polis müdürleri Bedri ve Azmi Beyler bir gemi ile Odessa'ya kaçtılar.
Bu üç İttihatçı önderden yalnız Enver Paşa, Türkiye'yi işgal eden düşmanlara karşı Anadolu'nun ortasında ulusal direniş ve kurtuluş savaşı başlatan Mustafa Kemal'le yandaşlan Türk ulusalcılarına karşı kafa tutacak; onların bu yolda kazanacaktan saygınlığa ortak çıkmaya, dahası, bu saygınlığı bizzat kendisine mal etmeye ...
Enver Paşa; Türk Ordusunun Ruhudur. 1.Dünya Savaşında kazanılan 3 büyük savaşta da var olan kişidir. Kafkas İslam Ordusunun Bakü zaferi, Kutül Amera Zaferi ve Çanakkale Zaferinde Osmanlı Devletinin Harbiye Nazırıdır. Hürriyet Kahramanı, Edirne Fatihi, Türkistan özgürlük mücadelesinin korbaşısı Şehit İsmail Enverdir.
Devler ülkesinde devler savaşı olarak adlandırılan Çanakkale savaşının ordularının başkumandan vekili Harbiye Nazırı Enver Paşadır.Yanya kahramanı Esat Paşa kolordu kumandanı Mustafa Kemal ise yarbay rütbesinde tümen komutanıdır.
İlgili 32 soru bulundu
1918-19 kışlarını kimliğini gizleyerek Berlin'de geçiren Enver Paşa, İttihat ve Terakki'yi yeniden örgütleme çalışmalarına girdi. Almanya'daki devrimci ayaklanmalara katılmak için Berlin'de bulunan Sovyet siyaset adamı ve gazeteci Karl Radek ile görüştü ve onun davetiyle Moskova'ya gitmek üzere yola çıktı.
Padişahın damadı olmasının da etkisiyle istediği kararı imzalatan bir düzenbaz Enver Paşa. Yine padişah damadı olan Yarbay Hafız Hakkı'nın da Sarıkamış öletinde Enver Paşa kadar suçu var.
Sarıkamış'ta 60 bini donarak olmak üzere 78 bin şehit vermiştik. 1914 yılının 15-22 Aralık tarihleri arasında, Sarıkamış yakınındaki Allahuekber dağlarında, Kars'ı Ruslardan geri almak için harekata katılan 60 bin asker donarak öldü.
Harbiye Nazırı ve Başkumandan Vekili Enver Paşa, 1914-1918 yılları arasında Kafkasya, Batı, Güney ve Avrupa Cephelerine öncelikli olarak askeri amaçlı teftiş seyahatlerine çıkmıştır. Enver Paşa, Kafkas Cephesine bizzat orduyu komuta etmek için gitmiştir.
Bir subay olan Enver, Jön Türk hükümetinin Alman hayranı politikalarının başlıca savunucusu oldu. Enver, örgütlenme ve liderlik becerilerini daha genç yaşta göstermeye başladı.
Oysa Türkistanlılar, kendileri için hayatını ortaya koyan Enver Paşa için çok şey borçludur. Enver Paşa, Osmanlı'nın 1918'de teslim bayrağını çekmesinden sonra sürgüne gittiği Berlin'de Lenin'den aldığı davet üzerine onun temin ettiği bir uçakla Moskova'ya gider.
Enver Paşa derme çatma karargâhın küçük bir odasında inzivaya çekilmiş, dinleniyordu. Osmanlı'nın kudretli Paşası çok yorgundu, sürgün yıllarında gittiği her kapı yüzüne kapanmıştı.
Tarihe nereden bakarsak gerçek odur" dedi ve ekledi: "Enver Paşa; 1907'de eşkıya, 1908'de hürriyet kahramanı, 1914'de Başkomutan vekili, 1918'de sürgünde bir komutan, 1923'de vatan haini ilan edildi."
Savaş öncesinde Berlin'de Askerî Ateşe ve savaş sırasında Harbiye Nâzırı ve Başkomutan Vekili olması hasebiyle Enver Paşa'nın, Almanlarla doğrudan teması olmuştur. Özellikle de Almanca bilmesinden dolay hem cephede hem de cephe gerisinde Alman subaylarıyla ve diplomatlarıyla doğrudan temas hâlindeydi.
İttihat ve Terakkî Cemiyeti'nin örgütün feshine karar veren son kongresi 1 Kasım 1918'de Talat Paşa'nın başkanlığında yapıldı. Talat Paşa, o gece Enver ve Cemal paşalar gibi önde gelen cemiyet liderleriyle birlikte bir Alman torpido gemisiyle Karadeniz üzerinden Sivastopol'a geçerek oradan Berlin'e gitti.
Abdülhamid'in tahttan indirilip V. Mehmed Reşad devrini başlatan 31 Mart Olaylarının ardından yurda dönen Enver Bey kısa süre sonra tekrar Berlin'e gitti. 15 Mayıs 1911 tarihinde padişah V. Mehmed Reşad'ın yeğeni Naciye Sultan ile nişanlandılar.
Enver Paşa hakkında bir çok tartışma ve iddaa vardır . en çok ise osmanlı devletini zorla 1.dünya savaşına soktuğu iddalarıdır .
Bilindiği gibi Sıvastopol'da 3 Kasım'da ulaşan paşalar, İstanbul'u bir daha göremediler. Enver'den burada ayrılan Talat ve Cemal paşalarla, arkadaşları Almanya'ya gittiler.
Sorumlu kim? Sarıkamış dramının bir numaralı sorumlusu hiç tartışmasız Enver Paşa'dır.
Enver Paşa, 1.Dünya Savaşı'nın ardından Kurtuluş Savaşı'nı öngörerek 1 milyon Türk askeri için Anadolu'nun çeşitli yerlerine; 800 bin tüfek, 4 bin makineli tüfek, 1000 den fazla top gömdürdü ve bunların yerlerini Mustafa Kemal Paşa'ya bildirdi.
2.5.Ocak 1913 Askeri Darbesi (Bâbıâli Baskını)
Babıâli Baskını, 23 Ocak 1913 günü Enver ve Talat Paşaların başını çektiği bir grup İttihatçı tarafından Sadaret binası olan Babıâli'nin basılmasıyla gerçekleştirilen askerî darbenin adıdır.
1919-20 yılları arasında Türk askeri mahkemelerinin bir mahkeme oturumu. İttihat ve Terakki liderleri Enver Paşa, Cemal Paşa, Talât Paşa ve diğerleri, savaş zamanı hem Ermenilerlere hem de Rumlara katliam ve vurgunculuk suçlamasıyla nihayetinde ölüme mahkum edildi.
Bu sırada Sarıkamış, Selim ve Kars arasında toplanan Rus ordularını imha planıyla Enver Paşa komutasında meşhur Sarıkamış Harekâtı başlamıştır. Ağır kış şartları nedeniyle tabiatla düşmanlardan daha çok mücadele mecburiyetinde kalan ordumuz yenilgiye uğramış ve Türklüğün lehine felaketle neticelenmiştir.
Birinci Dünya Savaşı'nda Osmanlı Ordusu'nun Çarlık Rusya'sına yönelik başlattığı harekat sırasında Sarıkamış'ta donarak şehit olan 90 bin asker için anma töreni düzenlendi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri