Eozinofil olarak bilinen ve bir çeşit akyuvar olan EO, bağışıklık sisteminde önemli bir role sahiptir. Bağışıklık sisteminde sahip olduğu role dayanarak vücutta bulunan zararlı tüm maddelerin yok edilmesinde görevlidir.
Eozinofili, normal eozinofil seviyesinden daha yüksek sayıda eozinofil miktarını tanımlar. Eozinofiller, hastalıklarla savaşan bir tür beyaz kan hücresidir. Eozinofil yüksekliği çoğunlukla paraziter bir enfeksiyonu, alerjik reaksiyonu veya kanseri gösterir.
Bu yüksek değer; ciddi ve şiddetli bir yüksekliktir. Eo kan değeri normal değerlerde seyretmelidir. Eozinofil değerleri yüksek olan bir kişinin genellikle vücudunun alerjen bir maddeye maruz kaldığı ya da parazitlere karşı bir savunma mekanizması geliştirdiği ortaya çıkmaktadır.
Vücudun bağışıklık sisteminde çok ciddi bir rol alan eozinofil; bakteri, parazit ve pek çok virüse karşı koruma çemberi oluşturmaktadır. Bu değerin düşüklüğü ya da yüksekliği vücudun farklı zararlara karşı savunmasız hale gelmesi anlamını taşımaktadır.
İlgili 42 soru bulundu
Hafif yüksek değeri 500-1500 aralığındadır. Orta yüksek değeri 1500-5000; ciddi yüksek değeri ise 5000 ve üstüdür. EO kan değeri normalin altında ya da üstünde olmamalıdır. Çok düşük olmasının ortaya çıkaracağı olası sonuçlar olabilir.
Yukarıda detaylı olarak belirtilen hastalıklar, kullanılan ilaçlar değerlendirilmektedir. Eozinofil değerlerinin düşürülmesi için şu yöntemler uygulanmaktadır: Alerjik reaksiyonlara bağlı oluşan durumlarda kortikosteroid ya da antihistaminik tedavisi uygulanarak eozinofil seviyesi dengede tutulur.
EOS değerinin düşük olmasının en belirleyici belirtisi arasında ise yaşanan böbrek ve ciğer hastalıkları gelir. Bağışıklık sistemi ve sindirim sistemi sürekli zayıflamaya başlar. Bununla beraber kişide çok yoğun bir stres kendisini gösterir.
Eozinofil Normal Değeri Kaç Olmalı? Eozinofil normal değeri, toplam beyaz kan hücre sayısının yüzdesi olarak ifade edilir ve genellikle yüzde 1 ila yüzde 5 arasında olmalıdır.
Kişinin kanındaki enfeksiyon ve iltihaplanmayı ölçmeye yarayan CRP değeri özellikle 20 ve daha yüksek mg / l çıktığında kanser hastalığından şüphelenilir. Ancak tek başına bu değer kanser tanısı için yeterli değildir. Kanser hastalığının kesin teşhisi için doktor patolojik testler ve ekstra tahliller isteyebilir.
Eozinofil yüksekliği çoğunlukla paraziter bir enfeksiyonu, alerjik reaksiyonu veya kanseri gösterir. Kanınızda (kan eozinofili) veya enfeksiyon, iltihaplanma bölgesindeki dokularda (doku eozinofili) yüksek seviyelerde eozinofil bulunabilir.
Eozinofiller organlara özellikle kardiyovasküler sisteme oldukça fazla zarar verirler. Bu hasarın süratle önlenmesi tedavinin en önemli öncelikleridir. Hipereozinofilik sendrom tedavisinde kortikosteroidler, kemoterapötik ilaçlar ve interferon alfa kullanılmaktadır.
Hematoloji, İç Hastalıkları (Dahiliye) braşında kan hastalıkları ile uğraşan bölümdür.
Sağlıklı bir kişide bulunan bazofil sayısı, beyaz kan hücresinin yüzde 1'ine denk gelecek şekildedir. Bu rakamlar da yetişkin kişilerde mikrolitre kan başına 0-300 ml bazofile eşittir. Bu aralığın üstüne çıkan değerler bazofil yüksekliği olarak kabul edilir ve tıbbi olarak bazofili şeklinde tanımlanır.
FE: Demir. Her türlü anemi, demir eksikliği ve demir zehirlenmesinin değerlendirilmesinde kullanılır. Demir eksikliği anemisi gibi durumlarda demir düzeyi azalır.
Nötrofili adı verilen nötrofil yüksekliği, enfeksiyon, yoğun egzersiz, yaralanma ve lösemi gibi nedenlerle vücudun stres altında olduğunu gösteren, kan tahlilinde nötrofil sonucunun referans değer olan 7.000 mikrolitre üzerinde olması yani vücudun çok fazla nötrofil ürettiği anlamına gelir.
- Yetişkin insanlarda eozinofil normal değer aralığı: Bir mikrolitrede 500'den az eozinofil hücresi olmalıdır. Çocuklarda bu durum yaşa göre değişkenlik gösterebilmektedir. - Bir mikrolitre kanda 500 eozinofil hücresinin bulunması, eozinofili bozukluğunu ifade etmektedir.
MCV, vücuttaki kırmızı kan hücrelerinin ortalama boyunu ölçmeye yarayan kan sayımı parametlerinden biri olara tanımlanır ve olması gereken bir değer aralığına sahiptir. Bu değer aralığı yetişkin insanlar için 80-100 fl aralığında kabul edilirken bebekler için 96-108 fl olması kabul görür.
Hemoglobin kırmızı kan hücrelerinde bulunan bir protein olduğu için MCH seviyesi bir kişinin kırmızı kan hücrelerinin ne kadar hemoglobin taşıdığını gösterir. MCH değeri ortalama korpusküler hacim (MCV) değeri ile birlikte değerlendirildiği zaman kırmızı kan hücresinin boyutu hakkında da bilgi sağlar.
Normal aralıklarda değerler 350-500 arasında olmalıdır. 1 mikrolitre kanın içinde 1500-5000 arası eozinofil yüksekliğinin görülmesi yüksek EOS seviyesi anlamına gelir. 350 ve alt değerler için düşük EOS seviyesi tanımı kullanılır.
Erkeklerde 13,5 g/dL, Kadınlarda 12 g/dL, Çocuklarda 11 g/dL, Hamilelerde ise 10 g/dL'nin altındaki HGB değeri, hemoglobin düşüklüğü olarak değerlendirilir.
Dünya Sağlık Örgütü'ne göre, hemoglobin değerinin erkeklerde 13 g/dL, kadınlarda ise 12 g/dL'nin altında olması anemi olarak adlandırılır. Hematokrit değeri ortalama eritrosit hacmi (MCV) ile eritrosit sayısının (RBC) çarpılması ile hesaplanır. Erişkin bireylerde normal Hct değeri %35-45 arasındadır.
Oksijen ihtiyacının yükselmesine neden olan sigara kullanımı, akciğer hastalıkları, yüksek bölgelerde yaşamını idame ettirme kan fazlalığına neden olur. Sekonder polistemiyi tetikleyen durumlardan biri de kan yapımının artmasına sebp olan hormon ilaçları ve tümörlerdir.
EOS yüksekliğine sebep olan başlıca durumlar ise; parazitler, alerji, bazı hastalıklar ve kullanılan ilaçların yan etkileridir. Bu sebepler arasında en yaygın karşılaşılan ise parazitlerdir. Kişinin vücuduna giren; bağırsak kurdu, akciğer kelebeği ya da askariyaz sebebiyle bağışıklık sistemi harekete geçer.
Farklı bir deyişle PCT yüksekliği, vücutta bakteriyel kaynaklı enfeksiyon varlığını ve sepsis olasılığını gösterir. 0,5 ila 2 µg/L PCT değeri, muhtemel enfeksiyon varlığını, 2 ila 10 µg/L değeri muhtemel sepsis vakasını gösterir. 10 µg/L ve üzeri PCT değeri ise kuvvetli sepsis varlığını işaret eder.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri