Epiblast hücreleri gastrulasyon olayı ile embriyonun üç germ tabakasının gelişimine, ve sonuçta tüm doku ve organların primordiumunun oluşumuna öncülük ederler. Yaklaşık 16. günde vitellus kesesinin kaudal duvarından bağlantı sapına uzanan küçük bir divertikül olarak belirir.
Epiblast embriyonun gövdesini oluşturacaktır. Farklılaşmamış epiblast hücreler bu dönemdeki pluripotent hücrelerdir. Embriyonik ektoderm ya da ilkel ektoderm olarak ta isimlendirilir. 7 – 10.günde embriyoda hücreler farklı dizilmeye başlar. Bu diziliş gastrulasyon olarak isimlendirilir.
Bu hücre tabakaları görünüm ve genetik aktivite yönünden birbirlerinden farklıdırlar. Bu hücre sıralarının en dıştakine ektoderm denir. Ektoderm, yetişkin canlıdaki deri, tırnaklar, saç ve dişlerin yanı sıra merkezi sinir sistemi, beyin ve ekzokrin bezleri de oluşturur.
Mezoderm, kalp kası, çizgili kas, düz kas, böbrekler içindeki dokular ve alyuvarların üretimine yardımcı olur. Ektoderm, epidermis içinde dokular üretir ve beynin içindeki nöronların oluşumunda ve melanositlerde yardımcı olur.
Germ tabakaları, embriyonik gelişim sırasında oluşan birincil hücre katmanlarıdır. Omurgalılardaki üç germ tabakası özellikle belirgindir; bununla birlikte, tüm eumetazoanlar (süngerden daha kompleks her hayvan) iki veya üç primer germ tabakasından oluşmaktadır.
İlgili 37 soru bulundu
Hipoblast yumurta kesesine dönüşür; Bu kese annenin besinlerini erken embriyoya ulaştırdığı yapılardan biridir. Epiblast hücreleri ise amnion denilen bir zar oluşturur, bunun içinde embriyo ve daha sonra fetüs doğuma kadar gelişir.
Germ hücresi, eşeyli üreyen bir organizmanın gamet oluşturmasına olanak veren herhangi bir biyolojik hücreye verilen isim.
Bu hücre tabakaları görünüm ve genetik aktivite yönünden birbirlerinden farklıdırlar. Bu tabakaların en içtekine endoderm denir. Endoderm yetişkin canlıda sindirim sistemini, sindirim sisteminin iç yüzeylerini, pankreas, karaciğer ve diğer bezlerle solunum sistemini oluşturur.
Ektoderm, vücudu örten yapıları oluştururken, endoderm; bağırsağı ve onunla ilgili yapıları meydana getirir. Blastulanın üzerindeki blastoderm kural olarak ektoderme karşılık gelir. Üçüncü embriyonik tabaka olan mezoderm, ektodermin ve endodermin arasında ve yanlarda meydana gelir.
Sitotrofoblastlar mitotik olarak aktif olan ve dıştaki erozif tabakayla birleşen iç hücre tabakasıdır. Sinsityotrofoblastlar mitotik olarak aktif değildirler. Çok çekirdekli birleşik hücrelerden meydana gelir. Sinsityotrofoblastlar endometriyal epiteli işgal ederek stroma içinde ilerlerler.
yemek borusu, Mide, ince ve kalın bağırsak, karaciğer, pankreas ve cloaca meydana gelir.
EKTODERM: Derinin en dış tabakası.
Mezoderm, kasları, cinsiyet organlarını, iç organların dış yüzeyini, iç deriyi, kemik ve kıkırdağı, kalp ve kan damarlarını oluşturmaktadır.
Epiblast hücreleri gastrulasyon olayı ile embriyonun üç germ tabakasının gelişimine, ve sonuçta tüm doku ve organların primordiumunun oluşumuna öncülük ederler. Yaklaşık 16. günde vitellus kesesinin kaudal duvarından bağlantı sapına uzanan küçük bir divertikül olarak belirir.
Birinci embriyonik hafta sonunda epiblast ve hipoblast tabakaları, ikinci haftada ise epiblast hücrelerin oluşturduğu ilkel yarık ve kranial ucunda Hensen düğümü oluşur.
(Mitchell ve Sharma, 2009). Daha sonra gelen mezoderm progenitör hücrelerin posterior dalgaları epiblast ve definitiv endoderm arasındaki mezoderm tabakasını oluşturur. Mezoderm oluşumu tamamlandıktan sonra, ilkel çizgi içine hücre göçü sona erer ve kalan epiblast tabakası ektoderm olarak adlandırılır.
Ayrıca embriyo gelişme evrelerinde gastrulasyondan sonra endoderm ve ektodermden ayrılan hücreler mezodermi oluşturur.Bir kısım hücreler de mezenşim hücresi olarak kalır.Mezenşim ve mezoderm canlıda çok yönlü farklılaşmaları sağlar.
Mezodermden Meydana Gelen Doku ve Organlar:
kan damarları ve kan dokusu, mezenterler, ürogenital sistemin büyük bir kısmı (böbrekler, testisler ve ovaryumlar), sölomik epitel, östaki borusu, bazen orta kulağın iç yüzeyi .
Gebeliğin 5. Haftasında Bebek Ne Durumdadır? Embryonik disk üzerinde ince bir hücre tabakasının ortaya çıkması "gastrulasyon" adı verilen devreye gelindiğini belirler. Bu işlemin sonunda embryonun 3 katmanı; ektoderm, endoderm ve mesoderm oluşur.
✔ Yumurta kanalı içerisinde oluşan zigotun geçirmiş olduğu ilk mitoz bölünme evresine segmentasyon denir.
Embriyonik gelişimin üçüncü haftasında gastrulasyon ile üç germ tabakasından ektoderm, mezoderm ve endoderm oluşmaktadır.
Karaciğer parankiması endoderm, stroması ise mezoderm kaynaklıdır. Karaciğer, safra kesesi ve safra kanalları 3. haftanın ortası ile 4. haftanın başında ön bağırsağın kaudal parçasından 'diverticulum hepaticum'dan gelişmeye başlarlar (1-3).
Erkek seks hormonu olarak bilinen testosteronu salgılayan seminifer tübülleri çevreleyen bağ dokusunda yer alan hücrelere leydig hücreler denmektedir. Bu tanımda leydig hücrelerini tam olarak anlayabilmemiz için seminifer tübülleri ve testosteron kavramlarını da iyi bilmek gerekmektedir.
Sertoli hücre, erkek genital sisteminde bulunan çok yararlı bir hücre. Başlıca görevleri, Germ hücrelerine desteklik, besin ve koruma sağlar. Kalan işlevsiz parçaların fagositoz edilmesini sağlar.
Somatik hücre (diploid), bir organizmanın vücudu oluşturan herhangi biyolojik bir hücre. Somatik hücre, çok hücreli bir organizmada, üremeyle ilgili olan gamet, germ hücresi, gametosit veya farklılaşmamış kök hücre dışındaki diğer tüm hücrelere verilen isimdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri