Bu konuda en sık kullanılan yöntem, belirli yaş gruplarında belirli bölgelerin grafilerinin çekilerek epifiz plaklarının kapanma derecelerini saptamak ve şahsın yaşını belirlemektir. Bu amaçla, Greulich-Pyle ve Tanner-Whi-tehouse Atlasları kullanılmaktadır.
Bu konuda en doğru bilgiyi ise çekilecek bilek grafisi verir.İnceleme sonrası büyüme plağı kapalı ise büyüme durmuş anlamına gelir.Büyüme plağı açık ise büyüme devam edecek anlamındadır.Büyüme genel olarak 18 ile 21 yaşlarına kadar devam eder.
Bunu anlamak için çocukların el-bilek kemiklerinin radyolojik olarak değerlendirilmesi yani kemik yaşlarının belirlenmesi gerekir. Büyüme plaklarının hepsi kapanmışsa çocukta büyüme tamamlanmış demektir.
Epifiz plakları (büyüme kıkırdakları) uzun kemiklerin uçlarına yakın yerde yer alırlar ve kemiklerin uzamasını sağlarlar. Çocuklarda büyüme kıkırdakları ortalama olarak kızlarda 14-18, erkeklerde 16-20 yaşında kapanır ve boy uzaması sonlanır.
FEMUR ALT UÇ EPİFİZ YARALANMALARI
önemi, gelişebilecek komplikasyonların ciddi so- runlara yol açabilme olasılıklarından ileri gelir. Diz çevresi vücudun en hızlı büyüyen bölgesidir ve bü- yüme plaklarının zarar görmesi büyüme potansiyelini olumsuz etkileyerek ciddi şekil bozukluklarına yol aça- bilir.
İlgili 23 soru bulundu
epifiz kıkırdağının silinmiş olduğu anlamına gelir, bu durum yaş tahmininde kullanılır. Uzun kemiklerin gövde kısımlarından alınan 0,5 cm lik kesitlerin, çeşitli zımpara diskler yardımıyla 25-30 mikrona kadar inceltilerek mikroskop altında incelenmesiyle yapılan bir yaşlandırmadır.
Ergenlik döneminde kemiklerin uç kısımlarındaki büyüme plakları kapanır. Bazen 20 yaşında gelip boylarının uzatılmasını isterler Büyüme plakları kapanınca boyun uzatılması mümkün olmaz. Kızlarda, âdet görmeye başladıktan sonra iki yıl daha büyüme olur ve durur. Erkeklerde de ergenlik bittikten sonra büyüme durur.
Kıkırdaklar giderek incelir ve kırılgan olur. Kıkırdak tamamen aşınıp, kemikler birbirine sürtünmeye başlarsa artroz ağırlaşır. Ağrılar başlar ve eklem hareketlerinde azalma olur.
Boy kısalığı ve büyüme geriliği nedenleri beslenme yetersizliği, kronik hastalıklar, raşitizm ve diğer kemik hastalıkları, gebelik haftasına göre küçük (SGA) doğum, genetik bozukluklar ve endokrin hastalıkları içerir. En sık endokrin nedenler tiroit ve büyüme hormonlarının yetersizliğidir.
Buluğ yaşına kadar çocuklar büyüme plaklarından uzarlar. Buluğa erdikten sonra büyüme plakları genellikle kısa bir süre sonra kapanır. Bu nedenle erken buluğa erme kısalık nedeni olabilir. Çocuk gelişimi ve endokrin uzmanı ile görüşmek gerekebilir.
İlk olarak, kıkırdak hücreleri büyüme plağında çoğalır. Yeni oluşan kıkırdak, diyafiz yönünde (birkaç adımda) kademeli olarak kemiğe dönüştürülür. Büyümenin sonunda (yaklaşık 20 yaş) büyüme plağı tamamen kaybolur ve diyafiz ve epifiz birlikte kemikleşir.
40 yaşından sonra boyları 10 santimetre uzadı.
Boy yalnızca çocuklukta ve ergenlikte uzamıyor, Prof. Dr. Metin Küçükkaya, boy uzatmanın yaşı olmadığını belirterek, "40'ından sonra uzayan çok kişi var" diyor.
Çocuklar büyüdükçe, bu büyüme plaklarının X - ışını görüntüleri değişir ve tedricen incelerek en sonunda kaybolur, yani büyüme plağı kapanır.
Epifizin tamamen aktifleştirilmesi için ise güneşin göz bebekleri yolu ile alınması gerekmektedir. Denizde yetişen ve daha sonrasında güneşte kurutulan besinler epifiz bezi açısından oldukça önemlidir.
Epifiz Plağı, kemiklerin büyümesini ve buna bağlı olarak boyun uzamasını sağlar. Özellikle de ergenlik döneminde epifiz plağı, çocukların boyunun uzamasını sağlar. Bu nedenle bir diğer adı ise büyüme plağıdır.
Epifiz plağı
1.Primordial kıkırdaktır. 2.Kıkırdak hücre proliferasyonu ile büyür.
Beslenme Düzeni ve Spor
Bu açıdan kalsiyum, magnezyum ve D vitamini takviyeleri normal kemiklerin korunmasına katkıda bulunmaktadır (12). Kemiklerin doğal yapısında bulunan kalsiyum, normal kemik yapısını desteklemektedir. Ayrıca hormon sentezini uyararak büyüme ve gelişme sürecine katkıda bulunmaktadır.
B12 vitamini ise kemik ve doku sağlığını destekleyerek boy uzamasına katkı sağlayan bir vitamindir.
Boyumuzun uzaması kadınlarda ve erkeklerde farklılık gösterdiği gibi yaşa bağlı olarak da değişir. Kadınlar 20 yaşına kadar erkeklerse 22 yaşına kadar uzarlar ancak bu sürecin de farklılaştığı durumlar olabilir. Aslında boy uzaması egzersizden beslenmeye, kalıtımdan yaşımıza kadar her türlü etmenden etkilenebilir.
Kıkırdak kısım dinlenme halinde kapalı iken yutkunma, hapşırma, esneme, çiğneme gibi durumlarda açılır. Kısacası pozitif orta kulak basıncı durumunda ve çevresindeki kasların kasılması ile açılır, sonrasında tekrar kapanır.
Kıkırdak yaralanmalarının en önemli belirtisi eklemin ilgili bölgesine odaklanan ağrıdır. Eklem sıvısının artışına bağlı olarak eklemde şişlik ortaya çıkabilir. Bu şişlik aktivite veya sporla artrar, dinlenmekle azalır. Eklemde takılma, sıkışma, kilitlenme gibi yakınmalara yol açabilir.
“Kemik yaşına göre çocukların ilerideki boylarını hesaplayabiliyoruz. Buna, 'öngörülen boy' diyoruz. Örneğin, çocuk 10 yaşında, kemik yaşı 12 ise olması gereken boyu hesaplayabiliyoruz.
Ortalama olarak, erkekler 15-18 yaşları arasında hızla boy uzamasına devam ederler ve genellikle 18 yaşından sonra boy uzamaları durur. Kadınlar ise genellikle 16-17 yaşlarında boy uzamalarını tamamlar. Ancak, bu ortalamalar herkes için geçerli olmayabilir ve bireysel farklılıklar bulunabilir.
Boy uzatan besinler arasında süt ve süt ürünleri, yumurta, organik sebze (brokoli) ve meyveler, organik susam (GDO içeren ithal susam değil), soya fasülyesi, balıklar ve kuruyemişler (badem, ceviz, fındık) başta gelmektedir. Süt, çocukluk çağı beslenmesinde ayrı bir öneme sahiptir.
Çocuklarda 4- 6 yaş itibariyle, söylenilenleri yapılabilmesi ve yapılanların farkında olabilmesi için ortalama 6 yaş civarında uzatma işlemlerine başlanmalıdır. Yetişkinlerde her yaşta yapılabilmekte ancak yaşlı hastalarda uygulanamamaktadır. 60 yaşından sonra boy uzatma işlemlerinden uzak durulmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri