Epilepsi hastası bazı çocuklar okulda nöbetleri nedeni ile tanınarak bazı çocukların alay konusu olabilir ya da bu nedenle kötü davranışlarla karşılaşabilirler. Bu durum çocuğunuzun kendine güvenini kaybetmesine, sinirli, saldırgan ya da alışılmamış davranışlar (okuldan kaçmak gibi) sergilemesine neden olabilir.
Bazı epilepsi nöbetleri; uyuşukluk, hantal davranışlar, garip tat ve kokular alma, bozulan zaman ve mekan duygusu, az konuşma ve çok yavaş hareket etme şeklinde ortaya çıkabilir. Çoğu zaman, hastalar meydana gelen nöbetin sadece kısmen farkındadır.
Epilepsi seyri sırasında dikkat, bellek, motor h ızda defisitler, aberran kişilik özellikleri, anksiyete, depresyon, hatta psikoz gibi psikiyatrik problemler geli şebilmektedir.
Epilepsi halk arasında sara hastalığı olarak da bilinen kronik (uzun süreli) bir hastalıktır. Epilepside beyinde bulunan nöronlarda ani ve kontrolsüz boşalmalar (deşarjlar) olur. Bunun sonucunda hastada istemsiz kasılmalar, duyusal değişiklikler ve bilinç değişiklikleri meydana gelir.
Epilepsili birey- lerde nöbetlere bağlı kazalar, fiziksel hastalıklarda artış, ank- siyete, depresyon gibi psikolojik sorunlar, hastalarda benlik saygısında azalma, ümitsizlik, saldırganlık, cinsel sorunlar, eğitimsel başarıda azalma, işsizlik ve yaşam kalitelerinin azal- masına neden olabilmektedir.
İlgili 36 soru bulundu
Örneğin, düzensiz uyku, aşırı stres, alkol veya uyuşturucu kullanımı gibi faktörler epilepsi nöbetlerini tetikleyebilir.
Yukarda da ifade ettiğim gibi epilepsi ile depresyon büyük sıklıkla bir arada ortaya çıkmaktadır. Epilepsi depresyona, depresyon ise epilepsiye yol açabilmektedir.
Epilepsi bir psikiyatrik bozukluk olmamakla beraber, epilepsiye bağlı akıl ve bilinç bozuklukları Türk Ceza Yasasında akıl hastalığı kapsamında değerlendirilmektedir.
Beynin frontal lobunda konuşma merkezi bulunduğundan nöbet sonrasında kişide geçici olarak konuşma bozukluğu ve güçsüzlük gelişebilir. Ayrıca Todd paralizisi olarak tanımlanan geçici felç görülebilir. Temporal lobtan kaynaklanan nöbetler, motor nöbet olarak da bilinir.
Çocukluk çağındaki nöbet ve epilepsi vakalarında vit B12 eksikliği akılda tutulmalıdır.
Epilepsi hastalarının hayatlarının çok düzenli olması gerekir. Günlük streslerden ve yorgunluktan uzak kalmalılar. Motorlu taşıt kullanmamaları, tehlikeli işlerde çalışmamaları gerekir. Hamilelik ve emzirme dönemleri epilepsi hastalarında önemlidir.
Uykusuzluk ve stres epilepsi oluşumunu kolaylaştırıyor
Beyin tümörleri dışında, Beyin ve Sinir Cerrahisinin çok önemli hastalıklarından biri olan beyin damarlarının yumaklarında da yine epilepsi ataklarının ortaya çıkabildiğini ifade eden Prof.
Nöbet adı verilen kontrol edilemeyen sallanma ve titreme, şuur kaybedilmesi, donup kalma, kol ve bacaklarda oluşan karıncalanma gibi semptomlar epilepsi belirtileridir. Epilepsi nöbet atakları geliştiğini gösteren epilepsi belirtileri şunlardır: Bilinç kaybı Aniden yere yığılma.
Maluliyet Tespiti İşlemleri Yönetmeliği ekinde yer alan hastalık listesinde tanımlanan epilepsi hastalıklarında, çalışma gücünün yüzde 60'ının kaybedilmiş olduğu kabul ediliyor.
Hastalığın tedavisi, nöbetleri durdurmaya yönelik ilaç tedavisidir. Burada en önemli nokta ilaçların düzenli ve planlı kullanımıdır. Her beş saralıdan dördünde uygun ilaçlar seçildiğinde ve yeterli dozda alındığında nöbetler kesilir. Diğer yöntem ise cerrahidir.
Epilepsi hastalarının evlenmesine yasal açıdan bir engel yoktur. Ancak bu hastaların stigmatizasyonu bu hastaların evlenmesine engel oluşturabilmektedir (6). Bu nedenle hastalık sahibi birey evlilik öncesi hastalıklarını gizleyebilmekte bu da evlilik sonrası problemlere yol açabilmektedir.
SWS teşhisi konan çocukların yüzde 80'inden fazlasında nöbetler görülür. Bu çocukların yaklaşık yüzde 25'inde ilaçla nöbetler tamamen kontrol altında tutulabilirken , yüzde 50'sinde kısmi nöbet kontrolü elde edilmekte ve yüzde 25'i ise ilaca yanıt vermemektedir. Ağır vakalarda doktor epilepsi ameliyatı önerebilir .
Özellikle nöbetleri sık olan epilepsi hastaları bazı işleri yapamazlar. Bunlar içinde pilotluk, dalgıçlık, cerrahlık, kesici alet ve makinalarla ilgili işler, yüksek ve tehlikeli noktalarda çalışmayı gerektiren işler, dağcılık, taşıt sürücülüğü, itfaiyecilik, silah taşımayı gerektiren polislik, askerlik sayılabilir.
Epilepsi beyin sistemini etkilediğinden beynin yönettiği birçok fonksiyonu bozabilir. Beyindeki sinir hücrelerinde dengeli olan elektrik akımında normal dışı hareketlerin meydana gelmesi kişide şuur kaybı, bedenini kontrol edememe gibi durumlar yaratır.
Günümüzde, genel olarak epilepsili çocukların %70-80'i, bazı epilepsi türlerinin ise %95-100'ü epilepsi ilaçları ile tam olarak iyileşmektedir. Hastaların %20-30 kadarında ise birden fazla ilaç kullanmak gerekebilir veya ilaçlara rağmen nöbet tekrarları olabilir.
Epilepsi tanısı alan hastaların %80 kadarında nöbetler epilepsi ilaçları ile kontrol altına alınabilmektedir. Bununla birlikte %20 hastada en uygun tedaviye rağmen çocuklar nöbet geçirmeye devam etmektedirler. Her ne kadar epilepsi tam olarak tedavi edilemezse de bazı nöbetler kendiliğinden kaybolabilmektedir.
Görsel uyaranlarla tetiklenen nöbetler refleks epilepsinin en s›k tipidir. Seksüel orgazm›n tetikledi¤i epileptik nöbetler ise literatürde çok nadirdir. Burada seksüel orgazm ile geliflen nöbetleri olan iki olgu sunulmufltur.
Düzenli ilaç kullanılmaması nöbetleri tetikler. Uzun süre açlık, şeker düşmesi de nöbetleri tetikler. Hızlı derin nefes alıp verme sırasında nöbetler tetiklenebilir. Parlak ve yanıp sönen ışıklar da epilepsi nöbetlerini tetikleyen faktörler arasındadır.
Uzun süre telefon görüşmelerine maruz kalmak, belli süre telefon ekranına bakmak epilepsi nöbetini ortaya çıkarabilir, bazen o zamana kadar çıkmayacak bir epileptik atağın bile çıkmasını sağlayabilir. Kişinin epilepsi tanısı varsa her durumda parlak ışıklardan ve elektronik cihaz kullanmaktan kaçınmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri