3. Transport Layer (Taşıma Katmanı): Bu katman verinin ne şekilde gönderildiğini gösterir. TCP (Transmission Control Protocol) ve UDP (User Datagram Protocol) protokolleri bu katmanda çalışır.
Taşıma katmanında verinin uçtan uca hangi protokoller kullanılarak iletileceği belirlenir. TCP ve UDP gibi protokoller bu katmanda çalışır.
UDP (User Datagram Protocol - Kullanıcı veri bloğu iletişim kuralları): TCP/IP modelinin taşıma katmanında bulunan bir diğer protokolüdür. Bu protokol de TCP gibi üst katmandan gelen verileri parçalara ayırır.
Ulaşım katmanında TCP (Transmission Control Protocol-İletişim Kontrol Protokolü) ve UDP (User Datagram Protocol-Kullanıcı Veri Bloğu İletişim Protokolü) protokolleri, yönlendirme katmanında IP (Internet Protocol-İnternet Protokolü), ICMP (Internet Control Management Protocol- İnternet Kontrol Yönetim Protokolü) ...
IP, ulaşım (transport) katmanında iki protocol kullanır. Bu protokoller UDP (User Datagram Protocol) ve TCP (Transmission Control Protocol)'dir. Bunlardan UDP bağlantısız (connectionless) , TCP ise bağlantı temelli protokoldür. UDP, uygulamaların veri aktarımında kullandığı protokollerden biridir.
İlgili 27 soru bulundu
Bilgisayarlar ile veri iletme/alma birimleri arasında organizasyonu sağlayan, böylece bir yerden diğerine veri iletişimini olanaklı kılan pek çok veri iletişim protokolüne verilen genel addır. (Yani, TCP/IP protokolleri bilgisayarlar arası veri iletişiminin kurallarını koyar).
Her katmanda yollanan verinin türüne göre (e-posta, dosya aktarımı) belirli protokoller görev yapar. OSI referans modelindeki 7 katmana karşılık TCP/IP'de 4 katman mevcuttur; Application (Uygulama), Transport (Taşıma), Internet, Network Interface (Ağ Arayüzü) .
OSI de alt katların işlevselliğini tanımlamak için iki ayrı katman (Fiziksel ve Veri bağlantısı) kullanırken, TCP / IP de bunun için tek bir katman (Bağlantı) kullanır. Yönlendirme protokollerini ve standartlarını tanımlamak için, OSI Ağ katmanını kullanırken, TCP / IP İnternet katmanını kullanır.
UDP güvenilir olmayan bir aktarım protokolüdür. Ağ üzerinden paketi gönderir ama gidip gitmediğini takip etmez ve paketin yerine ulaşıp ulaşmayacağına onay verme yetkisi yoktur. UDP üzerinden güvenilir şekilde veri göndermek isteyen bir uygulama bunu kendi yöntemleriyle yapmak zorundadır.
Uygulama Katmanı
Bu katmanda yer alan temel protokoller, gündelik yaşamda kullanılan programların nasıl çalıştığını ve bu programların nasıl veri alıp verdiğini belirlemektedir. Bu katmana ait sıkça kullanılan bazı uygulamalar aşağıda listelenmiştir. HTTP, SMTP, FTP, SNMP gibi protokoller bu katmanda yer alırlar.
TCP: UDP 'den daha yavaştır çünkü verinin karşı tarafa ulaşıp ulaşmadığını kontrol eder. UDP: Ses ve video gönderiminde kullanılır. TCP'ye göre daha hızlıdır fakat güvenli değildir. Veri ismine datagram denilir.
TCP, iletişim esnasında verileri paketler halinde ve sırayla gönderirken UDP'de bu yönetim akış sistemiyle sağlanır. TCP, bütünsel ve kayıpsız veri akışlarında tercih edilirken UDP ise ses ve video iletişiminde tercih edilir.
Hem TCP hem de UDP verilerinizi “veri paketi” olarak bilinen küçük parçalara ayırarak iletir. Bu paketlerde gönderici ve alıcı IP adresleri, değişik ayarlar, gönderdiğiniz veri ve paketin sonuna gelindiğini gösteren “trailer” adında başka bir veri bulunur.
Ağ katmanı protokolleri olarak adlandırılan bazı protokoller vardır. Ağ katmanında paketi taşımak için kullanılan bazı protokoller şunlardır; IPV4, IPV6, IPX, AppleTalk, CLNS/DECNet. IPv4 protokolü, günümüzde bilgisayarların iletişiminin sağlanmasının temelini oluşturur.
Gelişmiş bilgisayar ağlarında paket anahtarlamalı bilgisayar iletişiminde kayıpsız veri gönderimi sağlayabilmek için TCP protokolü yazılmıştır. HTTP, HTTPS, POP3, SSH, SMTP, Telnet ve FTP gibi internetin kullanıcı açısından en popüler protokollerinin veri iletimi TCP vasıtasıyla yapılır.
TCP/IP'de ulaşım katmanı için TCP ve UDP olmak üzere iki protokol tanımlıdır.
Fakat UDP kullanımında ise yalnızca veri gönderme işlemi sırasında bağlantı kurulur ve gönderme işlemi tamamlandığında bağlantı kendiliğinden kapanır. Kısaca özetlemek gerekirse TCP protokolü size güvenliği garanti ederken UDP protokolü ise hızı garanti eder.
UDP (User Datagram Protocol)
Geniş alan ağlarında ses ve görüntü aktarımı gibi gerçek zamanlı veri aktarımlarında kullanılır. UDP, oyunlar için oldukça kullanışlıdır. UDP bağlantı kurulum işlemlerini, akış kontrolü ve tekrar iletim işlemlerini yapmayarak veri iletim süresini en aza indirir.
EtherNET / IP, kontrol ve otomasyon sistemlerinde kullanım için bir endüstriyel veri yolu sistemidir ve Amerika bölgesinde giderek daha fazla kullanılmaktadır. EtherNET / IP, standart Ethernet donanımını kullanarak çalışır ve TCP / IP ve UDP taşıma protokollerini kullanır.
TCP protokolünün çalışma mantığı üç başlıkta incelenebilir. Birinci aşamada hedefe bir bağlantı isteği gönderilir. İkinci aşamada bağlantının gerçekleştiği onaylanır ve veri transferi başlar. Üçüncü aşamada ise veri transferinin tamamlandığı taraflara iletilerek bağlantı sonlandırılır.
71) TCP/IP modelini açıklayarak katmanlarının görevlerini ve katmanlarda yer alan protokolleri yazın. 1-Uyugulama Katmanı :En üst seviye katmandır. Uygulama katmanı için tanımlı olan SMTP, TELNET vs. gibi protokoller bir üstünde bulunan programlara hizmet verirler.
Açılımı Transmission Control Protocol/Internet Protokol olan TCP/IP internetin temel protokollerini içeren bir pakettir. Bir çok protokolün bir araya gelmesi ile oluşmuştur. TCP kısmı veri transferinde önemli noktaları belirtirken IP kısmı taşıma yolunu bulmayı belirtir.
SSH varsayılan olarak TCP port 22 üzerinde çalışır. (Gerektiğinde değiştirilmesi mümkündür.)
1.Physical Layer (Fiziksel Katman)
Donanım katmanı ve ilk katmandır. Bu katmanda, verilerin kablo üzerinden gelen bilgiyi bit olarak (0 ve 1 olarak) iletilmesini sağlanır. Verileri gönderen tarafta 1 ve 0 'ı elektrik sinyallerine dönüştürürken, alıcı tarafta kablodan gelen bu sinyalleri tekrar 1 ve 0'a dönüştürür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri