Yüksek yağ, düşük karbonhidrat ve yeterli protein içeriğine sahip bir diyet tedavisi olan ketojenik beslenme, diyetle alınan karbonhidratların sınırlanması ile oluşan ketonların beyinde çeşitli etki mekanizmaları ile epileptik nöbetleri azalttığı mantığına dayanmaktadır.
Epilepsi tedavisi ilaçlarla yapılır. İlaç tedavisi ile epilepsi nöbetleri büyük oranda önlenebilir. Tedavi boyunca epilepsi ilaçlarının düzenli kullanılması büyük önem taşır. İlaç tedavisine yanıt vermeyen hastalar mevcut olduğu gibi çocukluk epilepsileri gibi yaşla birlikte geçebilen epilepsi türleri de mevcuttur.
Epilepsi etyolojisinde vitamin B12 eksikliği nadir nedenler arasındadır. Glutamat ve diğer eksitatör aminoasitlerin (sülfür taşıyan aminoasitler gibi) epilepsinin başlaması ve yayılmasında etkili olduğu bilinmektedir (2).
Vücudun E vitamini ihtiyacını karşılamak için günlük 400 mg E vitamini alınabilir. E vitamini, epilepsi vakalarının başlangıcında nöbetlerin azaltılmasına yardımcı olabilir. Yine, E vitamini çocuklarda nöbet aktivitesini durdurmaya yardımcı olur ve yetişkinlerde nöbet riskini azaltır.
İlgili 23 soru bulundu
Hastalığın tedavisi, nöbetleri durdurmaya yönelik ilaç tedavisidir. Burada en önemli nokta ilaçların düzenli ve planlı kullanımıdır. Her beş saralıdan dördünde uygun ilaçlar seçildiğinde ve yeterli dozda alındığında nöbetler kesilir. Diğer yöntem ise cerrahidir.
Epilepsi, beyindeki anormal elektrik sinyalleri nedeniyle ortaya çıkan bir nörolojik bozukluktur. Stres, vücutta hormonal ve kimyasal değişikliklere yol açarak epilepsi nöbetlerini tetikleyebilir. Yoğun iş temposu, kişisel sorunlar, ilişki zorlukları gibi stres faktörleri nöbet sıklığını artırabilir.
Epilepsi tanısı alan hastaların %80 kadarında nöbetler epilepsi ilaçları ile kontrol altına alınabilmektedir. Bununla birlikte %20 hastada en uygun tedaviye rağmen çocuklar nöbet geçirmeye devam etmektedirler. Her ne kadar epilepsi tam olarak tedavi edilemezse de bazı nöbetler kendiliğinden kaybolabilmektedir.
Dolayısıyla kişi, nöbet sırasında vücudunu kontrol edemez ve bilinç kaybı yaşayabilir. Epilepsi nöbetleri 30 saniye ile 2 dakika arasında sürer. Ardından kendiliğinden sona erer.
Nöbetten sonra hava yolu, solunum ve dolaşımın durumu kontrol edilmelidir. Nabız yada solunum yoksa kardiyopulmoner resüsitasyona başlanmalıdır. Hasta güçlükle soluyor, nöbetler hiç durmaksızın devam ediyor yada hasta yarım saat geçmesine rağmen hala kendine gelemediyse acil yardım istenmelidir.
Çay, kahve ve kola gibi içecekler kafein içerdiği için epilepsi krizini tetikleyen içecekler arasındadır. Greyfurt ve nar gibi meyveler ilaçlarla etkileşime girebildiği için nöbetler üzerinde olumsuz etkiler yaratabilmektedir. Ancak hasta portakal, mandalina ve limonu rahatlıkla tüketebilir.
B12 vitaminin sinir sistemindeki dejenerasyonu azalttığı ve eksikliğinin epileptik nöbetlere neden olduğu gösterilmiştir.
Bazı hastalarda epilepsi nöbetlerini tetikleyici durumlar olabilir. Örneğin uzun süreli açlık, uykusuzluk, aşırı yorgunluk, kullanılan ilaçların kesilmesi ya da değiştirilmesi, hormonal değişiklikler nöbetlere neden olabilir.
Refleks epilepsi terimi duyusal bir dış uyaran ya da daha az sıklıkla iç uyarana bağlı olarak gelişen epileptik nöbetleri tanımlamaktadır. Görsel uyaranlarla tetiklenen nöbetler refleks epilepsinin en sık tipidir. Seksüel orgazmın tetiklediği epileptik nöbetler ise literatürde çok nadirdir.
Uzun süre aç kalmak, stres, uykusuz kalmak, alkol, kahve ve kola gibi içecekler epilepsiye yatkınlığı olan çocukların nöbet geçirilmesini kolaylaştırabilir. Bilgisayar ve televizyon gibi parlak ışık saçan cihazlar özellikle ışığa duyarlı epilepsisi olan çocuklarda nöbete sebep olabilir.
Dr.Serdar Dağ, “Hastalık çok dirençli değilse genellikle doğru teşhis ve doğru ilaçla 2-5 yıl arasında tamamen ortadan kaybolabiliyor. Fakat herhangi bir nedene bağlı olarak ortaya çıkan epilepsilerde ömür boyu ilaç kullanmak gerekiyor” diyor. Doç.
Bu nedenle MR görüntüleri epilepsi hastalığının teşhisinde oldukça önem arz etmektedir. Günümüzde beyin MR görüntüleri kullanılarak bazı nöroanatomik bozukluklar ve farklılıklar ortaya konulabilmektedir.
Epilepsi nöbetleri yaşam kalitesini düşürür
Epilepside nöbetler farklılık gösterebilir. Hastalığın bazı türlerinde nöbetler günde 50-60 kez tekrar ederken, bazılarında ise yılda sadece 1-2 kez ortaya çıkabilir. Epilepsiye neden olan durum hayat kalitesinde belirleyici faktördür.
Tedavi bazı hastalar için ömür boyu sürerken çocukluk çağında başlayan bazı nöbetlerde ise tedavinin 15-20 yaşlarına kadar sürdürülmesi yeterli olabilir. Tedaviye genellikle tek bir epilepsi ilacı ile başlanır.
Uykuda epilepsi nöbetleri genellikle EEG (elektroensefalografi) gibi testlerle teşhis edilir. Bu testler, beyin aktivitesini ölçerek nöbetlerin türünü ve karakteristiklerini belirlemeye yardımcı olabilir. Uykuda nöbetleri olan kişiler için uyku düzeni ve kalitesini artırmak da önemlidir.
Abyans, miyoklonik, klonik, tonik, atonik ve tonik-klonik olmak üzere altı başlıkta incelenebilirler.
Epilepsi kimlerde görülür ? Epilepsi her yaşta görülebilmekle birlikte 20'li yaşlar öncesi ve 60'lı yaşlar sonrasında görülmesi daha sıktır. Epilepsi hastalığı, erkek ve kadınlarda ırk ayrımı olmaksızın eşit olarak görülmektedir.
Özellikle nörolojik bir hastalık olan epilepsi, öfke ataklarıyla kendini gösterir. Normalde epilepsinin ayırt edici belirtisi bayılma olsa da bazı kişilerde bu hastalığın öfke nöbetleriyle karakterize olduğunu söylemek mümkündür.
Epilepsi bir psikiyatrik bozukluk olmamakla beraber, epilepsiye bağlı akıl ve bilinç bozuklukları Türk Ceza Yasasında akıl hastalığı kapsamında değerlendirilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri