Grekçe “episteme” (bilgi) ve “logos” (bilim) sözcüklerinden oluşan epistemoloji, Türkçe karşılığı olarak bilgi felsefesi, felsefenin varlık, bilgi ve değer gibi üç ana konusundan biridir (hatta en önemli konusudur denebilir).
Epistemoloji, Grekçe episteme ve logos kelimelerinin birleşiminden meydana gelir. Bilgi açıklaması veya bilgi bilimi anlamına gelen bu ifade, teknik olarak bilgi ve gerekçelendirmenin mahiyeti üzerine çalışmayı ifade eder.
Episteme, felsefe tarihindeki genel kullanımıyla, bilgi anlamına gelmektedir. Felsefenin alt disiplerinden biri olan epistemoloji'de episteme kavramından gelir. Episteme ve logos terimlerinin birleşiminden ortaya çıkar epistemoloji.
Epistemoloji, bilgi konusunu çeşitli yönlerden inceleyen felsefenin alanlarından biridir. Bilgi felsefesi ve bilgi teorisi veya bilgi bilim olarak da adlandırılmaktadır. Arapça eserlerde nazariyetü'l marife ifadesiyle karşılanır.Episteme, bilgiyi nitelerken loji ise bilimi karşılar.
Foucault'nun özellikle Kelimeler ve Şeyler'de Batı tarihindeki sürekliliği ve süreksizliği göstermek için kullandığı bir kavram olan episteme, kendi kültürünün felsefi ve bilimsel geleneğinin üzerine inşa edildiği topraklardır.
İlgili 30 soru bulundu
Bilgi üretiminin koşulunun iktidar rejiminin baskı ve tahakkum mekanizmaları olduğunu savunan Foucault, cinsellik hakkındaki bilginin de cinselliğin baskı altına alınması sonucu ortaya çıktığını ve tahakküm altına alma olarak bilgi üretme sürecinin Freud ve psikanaliz ile nihai noktasına ulaştığını savunur.
Foucault'da söylem, “düşünen, bilen, konuşan öznenin kendini görkemli bir biçimde ortaya çıkarışı olarak değil, tersine öznenin dağılımının ve kendisiyle süreksizliğinin belirlenebileceği bir bütün” olarak görülür. Ona göre “söylem birbirinden ayrı bir mevkiler ağının yayıldığı mekândır” (Keskin, 1999: 18).
Epistemoloji 'bildiğimizi (= var olanı) nasıl biliriz' sorusu ile ilgilenir. Ontoloji 'var olan (= bilinen) nasıl vardır' sorusu ile ilgilenir. Epistemoloji ve Ontoloji ayrımı analitik düşüncemizin bir soyutlamasıdır: Kavram, Varlıktan ayrı olduğu sanıldığında, olmayan Kavramdır — ve olmayan ise düşünülemeyendir.
Epistemolojik İnanış
Epistemolojik anlayış, bireyin gerçekliğe dayalı olarak bilginin ne olduğuna, nasıl öğrenildiğine, öğretildiğine ve üretildiğine dair bakış açısını belirlemektedir (Tezci ve Uysal, 2004).
Ezeli ve ebedi bilginin var olamayacağını, ancak içerisinde bulunulan durumda işe yarayan bilginin doğru kabul edilebileceğini savunmaktadır. William James ve John Dewey'in çalışmaları, bu görüşün temelini oluşturmuştur.
Sosyal epistemoloji kişinin bilmeye başlaması sürecini izler. Toplumun entelektüel hareketlerini takip ederek, bireylerin bilgi varlığını ve üretkenli- ğini, bu bilginin bilimsellik derecesinde topluma ne ölçüde yansıdığını inceler.
TAHMİN(Kestirim): Bazı verilere dayanarak bir olayın nasıl olacağıyla ilgili beklenti. Ör: “Milli takımın bu maçı 3-2 kazanacağını düşünüyorum.”, “Galiba tatlı tüm misafirlere yetmeyecek. *Tahmin kesin doğru bilgi değildir. KANAAT(Kanı/sanı): Kişisel görüşlere dayanan inanç.
Platon'un sanı dediği şey, duyulur dünyadan duyu organlarımızla elde ettiğimiz muğlak verilerdir ve bunlar bu haliyle doğru bilgi olarak kabul edilemezler. Çünkü bu bilgi, asıl gerçeklikler olan ideaların birer yansıması olan gölge varlıkların algılarıdır.
Psikolojide logore veya logorrhoea (Antik Yunanca λόγος logos "kelime" ve ῥέω rheo "akmak" kelimesinden gelir) aşırı söz ve tekrarlamaya neden olan ve tutarsızlığa neden olabilen bir iletişim bozukluğudur.
Odyoloji; Latince işitme, duyma anlamına gelen 'audire' ve tanımlama, bilme anlamına gelen 'logos' sözcüklerinin birleşmesiyle oluşmuştur.
Bunlar: (1-logos) “mantıksal olarak düşünebilme” ya da “mantıksal argümanlar”, (2-ethos) “insan karakterini ve erdemini çeşitli biçimleri içinde anlayabilme” ya da “güvenilirlik”, (3-pathos) “coşkuları anlayabilme” ya da “duygusal argümanlar” olarak belirtilir.
Herakleitos'un varlık anlayışının temelinde yer alan ve başka bir dile çevrilemeyen logos sözcüğü söz, düşünme, akıl, oran, ölçü gibi çok anlamlı bir sözcüktür. MÖ 5. yüzyılda Herakleitos logosu evreni düzenli bir bütün olarak kuran ve hareket ettiren ussal ilke biçiminde tanımlamıştır.
Buna göre, genel olarak varlığın ve özel olarak varolanların akla dayalı (rasyonel) biçimde yani felsefi olarak araştırılması, tartışılması, kanıtlanması, tanımlanması, kategorize edilmesi, bunlar arasındaki ilişki ve ilintilerin açığa çıkarılmasına ve bir bütün içinde açıklanmasına ontoloji denir.
Epistemoloji bilginin doğası, kaynağı ve kapsamını içeren bir bilim dalıdır. Diğer bir deyişle bilgi felsefesi olarak da tanımlanmaktadır. İnsan bilgisinin yapısı ve geçerliliğini ele alan bilim dalı olarak da bilinmektedir.
Ontoloji, varlık felsefesi ya da varlıkbilim, temel sorunu varlık olan felsefi disiplin. Varlık ya da varoluş ile bunların temel kategorilerinin araştırılmasıdır. "Varlık" ve "varolan" ayrımını; "varlık vardır" ve "varlık yoktur" fikirlerini tartışır.
Epistemolojik inançlar ise bilginin ne olup olmadığıyla ve öğrenmenin nasıl oluştuğuyla ilgili bireysel inançları ifade eder (Schommer, 1994). Eğitimsel bağlamda; psikolog ve eğitimciler arasında, bireylerin epistemolojik gelişimleri ve inançlarına yönelik gittikçe artan bir ilgi söz konusudur.
Epistemoloji, temelde bilgi kavramının yapısı ve gerçekliğiyle ilgilenen bir felsefe dalıdır. ''Doğru bilgi var mıdır?'' - '' Doğru bilgiye ulaşmak mümkün müdür?'' sorularına cevap arayan düşünürler, farklı yöntemler geliştirmiştir. Bazı filozoflar gerçek bilgiye ulaşmanın imkanlar dahilinde olduğunu ifade etmiştir.
Bununla birlikte Foucault insan bilimlerinin hümanist varsayımlarını, temel aldıkları ve ürettikleri kuramsal, kavramsal ve söylemsel bilgileri iktidarın işleyişi ve yayılışına hizmet ettiği için iktidarın disipliner aygıtı oluşu nedeniyle eleştirir.
Eddy akımı (girdap akımları ya da Foucault akımı da denilmektedir) Faraday'ın indüksiyon kanunundan dolayı, manyetik alan değiştiğinde iletkenlerin içerisinde oluşan çembersel elektrik akımıdır.
Foucault bu anlayışın (modern rasyonalite) tersine, akli olmayanın (deliliğin) zaten akıl ve tarih ile beraber olduğunu savunur. Akıl sahibi olma ve delilik zıtlığı, deliliği, akil olmayan olarak tanımlar ve psikiyatrik bilginin nesnesi olarak üretir. Yani çelişkili bir biçimde aklilik, kendini delilik ile tanımlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri