Sıcak uygulamalar doğum dikişi ihtimalini azaltır. Yine perine masajının bu konuda katkısı vardır. Kayganlaştırıcı kullanımı dikişsiz doğum ihtimalini artırır. Bu konuda ticari jeller yanında zeytinyağı gibi doğal ürünlerde kullanılabir.
Epizyotomi ne zaman iyileşir, diye merak edebilirsin. Epizyotomi kesisinin iyileşmesi 7-10 günü bulur. Bu süreçten daha uzun bir sürede iyileşme gerçekleşmezse veya herhangi bir komplikasyonla karşılaşırsan doktoruna başvurmanda fayda var.
Epizyotomi genellikle doğumun ikinci aşamasının sonunda, yani ıkınma başlayınca ve bebeğin başı vajina ağzında görününce yapılır. Bölge uyuşturulduğu için kesiyi hissetmezsiniz. Kesi daha sonra dikilir.
Her doğumda epizyotomi yapılmasına gerek olmayacaktır. Bazı doğumlarda vajinal açılma doğal olarak gerçekleştiği için bu tür bir ihtiyaç meydana gelmeyecektir.
İlgili 30 soru bulundu
Santos ve ark. (2012) DSLT'nin perineal ağrı ve epizyotomi iyileşme durumuna etkisini incelediği çalışmada, DSLT'nin ağrı görülme durumunu azalttığı fakat epizyotomi iyileşme durumu üzerinde etkisinin olmadığını saptamışlardır.
Eğer bebeğin geliş anomalisi yoksa, kilosu iri bebek değilse (4.5 kg ve üzerinde) baş gelişi ise, annenin pelvis kanalı dar değilse, doğum esnasında bebeğin kalp atımları düşmüyorsa (fetal distress) doğum şekli normal doğum olmalıdır.
Doğum yaklaştıkça günde 4 bardak ahududu yaprağı çayı tüketmek, Doğumdan önceki son 4 haftada günde 2-3 adet hurma yemek, Ananasta bulunan bromelain enziminin rahim ağzını yumuşatarak açılmayı kolaylaştırdığı düşünülmektedir, Doğuma yakın meyan kökü suyu tüketmek.
En meşhur doğuma yardımcı besin hurmadır. İçerisinde yer alan oksitosin hormonu sayesinde doğum eylemine yardımcı olur. Elma, ananas, kurumuş meyveler, ahududu çayı ve daha birçok besin doğumu kolaylaştırır. Bu besinleri tüketirken etkilerine inanarak tüketilmesi daha etkili olmalarını sağlar.
Öncelikle perinal bölge, lokal anestezi ile uyuşturulur. Ardından kesiğin ihtiyaç duyulduğu şekilde 3-4 cm uzunluğunda bir kesik atılır. Kesik atıldıktan sonra bebek doğurtularak doğum gerçekleşir.
Epizyotomi, doğum sırasında bebeğin başı daha çıkmadan önce ve vajina açıklığının büyümesini sağlamak ve doğumu kolaylaştırmak adına perine bölgesine yapılan bir cerrahi kesidir. Yani bebeğin başı doğum kanalından geçerken perine bölgesi aşırı gerildiği için yırtılabilir.
Aşırı kanaması olan hastalarda, Uygulama bölgesinde enfeksiyon olması durumunda, Daha önce geçirilmiş bel operasyonu varlığında epidural anestezi uygulanmaz. Yüksek tansiyonu olan hastalarda kadın doğum uzmanı ve anestezi uzmanı uygun görüyorsa epidural anestezi uygulanabilir.
Doğumu takip eden üçüncü günde anne banyo yapılabilir. Lohusalık dönemi boyunca ayakta duş alınmalıdır. Oturarak ve küvete girerek banyo yapmak enfeksiyon riski açısından sakıncalıdır.
Kendiliğinden eriyen dikişler kullanıldığı için alınması gerekmez. Bir süre sonra kendiliğinden iyileşecektir. Bu iyileşme genelde 6 haftaya geçmez. Hemen doğum sonrası, genital bölgeye buz uygulama hem ağrıyı hem de ödemi azaltarak sizi rahatlatacaktır.
Normal doğumda olduğu gibi sezaryen doğum sonrası da 6 hafta yani 40 gün beklenmesi yeterlidir. Çiftler sezaryen doğum sonrası 40 gün geçtiğinde kadın doğum uzmanının da onayıyla cinsel ilişkiye girebilirler.
Çünkü sıcak su, doğal sancının başlamasını sağlar. Anne suyun içine oturur ve suyun sakinleştiriciliğiyle rahatlamaya ve gevşemeye başlar. Doğumu yaptıracak olan doktor veya ebe, kendi ekipmanıyla suya girerek doğumu gerçekleştirir.
Kasılmalar arasında rahim gevşer ve karın yumuşar. Kasılmalar rahim ağzını açar(gebeliğin başından beri kapalı olan) ve bebeği doğum kanalına doğru iter. Bebek doğana kadar şiddeti artar,süresi uzar ve sıklaşır. Aktif eylem esnasında doğum kesesi açılabilir.
Bu süre sonunda da doğum olmazsa önce suni sancı denenir. Suni sancı da başarısız olursa bebek sezeryan ile doğurtulur. Küçük bebeğinizi kucağınıza almak için daha fazla beklemenize gerek kalmayacaktır.
Normal doğum sancılarının başlaması için, beyinde hipofiz adı verilen bölgeden oksitosin hormonu belirli miktarda artarak salgılanır. Bu hormon, düzenli rahim kasılmalarını başlatarak, rahim ağzında açılmaya sebep olur.
40-41 Haftalık Gebelikte Sancılar
Bazı gebeliklerde anne adayı, hiç sancı hissetmeyebilir. “41 haftalık hamileyim sancım yok” gibi yakınmalar söz konusu olabilir. Bu gibi durumlarda doğum, suni sancıyla gerçekleştirilir. Suni sancı, gebeliğin 42. haftasına yaklaşıldığında uygulanır.
Rahmin boşalması ve doğumdaki kan kaybına bağlı olarak, hemen doğum sonrası ortalama 6 kg kaybedilir. Sık idrara çıkma ile vücutta birikmiş fazla sıvı atılarak da ortalama 2-3 kg kaybedilir. Gebelik öncesi kiloya ise ortalama doğum sonrası 6. Ayda kavuşulur.
Bu sebeple kaç kilo bebekler kuvöze alınır sorusu anne ve babaların merak ettiği sorulardan biridir. Prematüre ya da normal doğum ile dünyaya gelen 2500 gramın altında doğan bebekler kuvöze alınır.
Normal doğum, hamileliğin 38.- 40. haftaları arasında gerçekleşir. 37. hafta öncesindeki doğumlar erken doğum, 42. hafta sonrası doğumlar ise geç doğum olarak adlandırılır. Yukarıda sıralanan bazı doğum belirtileri, bebeğin gelmesinden 4 hafta öncesinde bile ortaya çıkabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri