Epoksi macun; beton, plastik, çelik ve alüminyum gibi alanlarda oluşan çatlakları kapatmak amacıyla kullanılan yapıştırıcıdır. Genel olarak duvar ve zeminlerde meydana gelen kusur, çatlak ve eziklerin giderilmesi ve tamir edilmesinde kullanılır.
Su geçirmez, kalıcı dolgu sağlar. Çabuk karışı, kolay uygulanır. Birçok zayıf asit, akaryakıt, gaz ve neme karşı çok dayanıklıdır.
Alüminyum, cam, porselen, seramik vb. yüzeylerin yapıştırılmasında ve tamirinde, deniz araçlarında, otomobillerde, karavanlarda, su borularında, her türlü onarım gerektiren mobilya gibi ev eşyalarının tamirinde, metal yüzeylerin yapıştırılmasında kullanılabilir. (PP, PE ve teflon yüzeyler için uygun değildir.)
Genel amaçlı, iki bileşenli, çökme yapmayan, yüksek dayanım ve yapışma gücüne sahip epoksi esaslı bir dolgu macunudur.
Macun aşaması zemindeki çatlak yağ, kir ve gevşek şap parçaları alındıktan sonra zemine epoksi astar uygulanır.Astar kuruduktan sonra zemin zımparalanıp temizlikten sonra epoksi astar, talk yada kalsit ile su eklenerek macun elde edilir ve zemine mala yardımı ile gereken yerlere uygulanır.
İlgili 39 soru bulundu
Kuruma süresi 24 saat. Üzerine kat uygulamak için en az 24 saat beklenmelidir. Mekanik direncine 4-6 günde ulaşır.
Epoksi reçine sıvı, renksiz bir tür yapışkandır. Evde yapılan kendin yap (diy) çalışmalarında kullanılabilir.
Epoksiler oldukça uzun ömürlüdür. Renk solması yapmayacağı gibi kolay kolay da zarar görmezler. Mekanik bir darbe görmeyen epoksiler zarar görmeden uzun süre kullanılabileceklerdir. Kullanım ömrü olarak bakıldığında profesyonel bir şekilde döşenen epoksiler 5 ile 20 yıla kadar aşınmalara karşı dayanabileceklerdir.
Epoksi Uygulanırken Dikkat Edilmesi Gerekenler; Epoksi kanserojen değil. Ancak, uzun süreli temasta alerji yapabiliyor. Bu yüzden epoksi ile çalışırken eldiven (lastik ameliyat eldiveni, bulamazsanız ucuz naylon eldivenler) giyin ve deri ile temasından sakının. Gözlerinizi ise çok iyi koruyun, kesinlikle bulaşmamalı.
Epoksi buharı solunması durumunda burun, boğaz ve akciğerleri etkileyebilir. Epoksinin solunmasından kaynaklı burun, boğaz ve akciğerleri tahriş edebilir. Özellikle meslek olarak epoksinin kuruması sürecinde sürekli buharına maruz kalan kişilerde önemli rahatsızlıklara sebep olabilir.
Plastik muadili parçalara yapışmadığı gibi (pleksi, kestamid, derlin yada yoğurt kapakları gibi), demir yüzeye, mermer ve fayans yüzeye de yapışmaz. MDF kaplama yüzeyine ve yağlı kağıda da yapışmaz.
Saydamlaşmayan bölümlere ise saydam hale getirene kadar ince epoksi uygulayın. Normal ya da rulo fırça kullanabilirsiniz. Macuna fazlaca bastırıp biçimini bozmamaya yine dikkat edin.
Tahmin edildiğinin aksine epoksi çok soğuk şartlarda donmamaktadır. Belli ısı aralıklarının temininden sonra bu madde de donma gözlenmektedir. Çok yüksek sıcaklıklar normal şartlar altında hiçbir maddeyi donma noktasına getirmez. Ancak 18 ila 24 derece sıcaklık aralığı epoksinin kuruması için gayet yeterlidir.
Bir kâğıt havluyu izopropil alkole batırın ve epoksi gevşeyene kadar yüzeyi ovalayıp çıkmasını bekleyin. Eğer bu yöntemle çıkarmayı başaramadıysanız bir kazıyıcı alet ile epoksiyi kazımayı deneyin. Epoksi çıktıktan sonra kalan artıkları ıslak bir bez ile temizleme yapmalısınız.
Epoksiler bileşime girdikleri maddenin sertlik ve dayanıklılık yapısına göre 100 C. 200 C, 300 C ve 1500 dereceye kadar ısıya dayanıklı duruma getirilebilir.
Epoksiye zarar veren ultraviyole ışınlarıdır. Dünyamızda başta kutupların erimesi olmak üzere birçok alanda zararı dokunan ultraviyole ışınları, güneşten direkt gelerek yerküreye yayıldığı zaman epoksi malzemeye de zarar vermektedir.
Ortalama olarak epoksinin kuruması için gerekli zaman aralığı 12 ile 24 saat arasıdır. Tam kuruma için ise 2 ile 3 gün süre geçmesi gerekmektedir.
Epoksi reçine soğuk hava şartlarında kristalleşebilen bir maddedir fakat bu durum ürünün yapısını kalıcı olarak bozmaz. Epoksi reçineyi şişesiyle beraber ılık su dolu bir kabın içinde yahut bir ısı kaynağının yanında beklettiğiniz takdirde bu kristalleşme giderilir.
Epoksi sistemlerin sertleşmesi için reçine ve sertleştiricinin kimyasal reaksiyona girmesi gerekmektedir. Karışım, epoksi kullanımda önemli bir adımdır. Kimyasal reaksiyonun sorunsuz gerçekleşmesi için karışım içerisinde reçine ve sertleştiricinin homojen bir şekilde dağılması gerekmektedir.
Özetlemek Gerekirse 1 kg epoksi boya ile sürme 3 m2 – portakal desen 2 m2 – multilayer düz sistem 2 m2 yer yapar. 20 kg epoksi boya fiyatları için sayfamızı ziyaret ediniz.
Epoksi kaplama ne kadar kalın uygulanırsa, kullanılacak malzeme miktarı artacağından epoksi maliyeti yine artacaktır. Öte yandan, uygulama şekli de fiyat farkına neden olur. Örneğin; astar uygulamaları daha az maliyetli olurken, çok katlı uygulamalarda malzeme ve işçilik kullanımı yüksek olacağından, fiyat artar.
Epoksi boya su geçirir mi diye soracak olursanız, buna cevap hayır olacaktır. Su geçirmemesinden dolayı da sıklıkla tercih edilir. Çünkü su genel olarak tüm yapılar adına zarar oluşturur. Özellikle zeminlerin kısa sürede çürümesine, yumuşamasına sebep olur.
COLORMAX 'ın epoksi reçineler için özel olarak ürettiği toz ve sıvı pigmentler kullanımlarınız için idealdir. Akrilik boya, duvar boyası, ahşap boyası vb. boyalar kesinlikle kullanılmamalıdır çünkü kullanıldığı takdirde, karışımınızın yapısını bozarak epoksi reçinenizi işlevsiz kılacaktır.
Epoksinin içinde bulunan malzemeler genel olarak 2 tanedir. Epoksinin içinde kullanılan malzemeler sertleştirici ve reçine malzemeleridir. Bu epoksinin içinde bulunan malzeme yapıları epoksinin sıvı halden katı hale geçmesinde öncü rol oynamaktadır.
Epoksi; ışığa, ısıya, suya ve asitlere dayanıklı bir reçinedir. Bu yüzden tekne tamirinden masa sandalye yapımına, süslemeden takı tasarımına kadar her alanda kullanılır. Sağlamlığı ve estetik yapısı, onu inşaat sektörünün de vazgeçilmezi kılar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri