Yağ pompasında meydana gelen arızalar, Yağ segmanlarının kurum veya karbon bağlayarak kirlenmesi gibi sebepler motor yağ eksilmesine sebep olur.
Motor Gürültüsü: Yağ pompası arızası, motorun düzgün bir şekilde yağlanmasını engelleyebilir ve bu da motorun daha yüksek bir gürültü seviyesi oluşturmasına neden olabilir. Tıklayan veya Vuruntu Sesleri: Yağ pompası arızası, motorun birçok farklı yerinde tıkayıcı ve vuruntu sesleri gibi anormal sesler çıkarabilir.
Motorun segman, ana ve sibop yataklarında yada pistonunda oluşan aşınmalar, motorun yanma odasında yağın yanmasına sebep olur. Bu nedenle motorda yağ eksilmesi olur. Motorda bulunan emme subab yataklarının aşınması, karbüratörün yağı emerek yağ yakmasına neden olabilir.
Aşağıda yer alan yağ pompası arıza belirtilerini aracınızda gözlemliyorsanız en yakın servise gitmenizi öneririz. Motor arıza ışığının yanması. Araç çekişinde düşüş fark edilmesi. Motor sıcaklığında artış yaşanması.
Yağ pompasının arızalanması halinde aracınızın motoruna ve motor bloğundaki metal aksamlara yağ ulaşamayacak ve bu aksamlar aşınacaktır. İtici ya da fincan olarak da adlandırılan lifterler aracınızın motorunun çalışmasında önemli bir görev üstlenmektedir.
İlgili 45 soru bulundu
Aracınızın motoru sorunsuz çalıştığında iticiler de sessiz şekilde çalışmaktadır. Ancak yağ pompasında herhangi bir sorun oluşup da motora yağ akışı sağlanamadığında iticiler aşınmaya ve ses çıkarmaya başlayacaktır. Özellikle devir düştükçe motordan gıcırdama veya sürtünme tarzı sesler gelecektir.
Aracın Çekişi Azalır
Aracın çekişinde azalma olması araçta yağ filtresi arızası olduğu anlamına gelebilir. Buna ek olarak araçta yağ pompası arızası da meydana gelmiş olabilir. Çekicin azaldığını hissettiğiniz zaman aracınızı en kısa sürede teknik servise götürmelisiniz.
Motor bloğundan ayrılan yağ pompası, sökülerek tamir ve bakımı yapılabilir. Eğer pompada fiziksel bir hasar yoksa muhtemelen sadece pompanın üzerindeki yağ tortularının temizlenmesi yeterli olacaktır. Tamir ve bakımı yapıldıktan sonra motor bloğu üzerinde çıkarılan yere geri takılır ve motor tekrar toplanır.
Yağ uyarı ışığı yanıyorsa veya yanıp sönüyorsa ve motorunuzdan bir tık sesi geliyorsa, arabanızdaki yağın hemen doldurulması gerekebilir. Yağ Işığı açıkken aracı sürmemelisiniz, bu motorunuza zarar verebilir.
Yağ Pompası Nerede Bulunur? Yağ pompası yedek parça araçlara göre farklı yerlere konumlandırılabilir. Bazı araçlarda yağ pompası motor bloğunun içinde yer alıyor. Bazı araçlarda ise motor bloğunun dışında yer alabilir.
Motor yağı seviyesi 1 litrenin altında ise bu aracınızın motoru için büyük sorunlara neden olmaktadır. Motor yağı 1 litreden eksik olursa motorda yatak sarması denilen problem başta olmak üzere hararet yapması ve tekrar çalışmaması gibi birçok sorun oluşmaktadır.
Genel olarak 100.000 km. den daha az kullanılmış bir aracın, yağ değişim aralıklarında en fazla 1/4 oranında yağ eksiltmesi normaldir.
Yağ yakan bir motorun iç parçaları aşındığı için araç çekişi düşmektedir. Motordaki yağ eksikse sürtünme artacaktır. Sürtünmenin artması motor içindeki hareketli parçaların hareketlini yaparken zorlanması sonucunu doğurur. Dolayısıyla aracın performansı azalacaktır.
Araba yağ değişimi zaman kaybetmeden yapılmalıdır. Ayrıca motor yağı zamanla eksilerek aracın çekiş gücünü etkiler. Motor yağının eksilmesi aracın performansının düşmesine neden olur. Aracınızdan en iyi performansı alabilmek için motor bakımının da zamanında yapılması gerektiğini unutmayın.
Fazla yağ karter boğazından dışarı çıkabilir,ama max cizgisinin biraz yukarıda olmasının sakıncası yoktur. Sakıncası vardır. krank mili kartere her vurduğunda belli bir miktar yağ yağlama görevini üstlenir.
Araç yağ lambası geç sönüyor veya yanmaya devam ediyorsa araçta bir sorun olduğunun bilinmesi gerekir. Araçta yağ lambasının geç sönmesi yağ müşürünün arızalı olması, temassızlık, yağ ışığı ampulünün arızalı olmasının göstergesi olabilir.
Yağ olduğu halde yağ lambası yanıyor ise araç yine de hemen durdurulmalıdır ve sorunun kaynağı araştırılmalıdır. Yağ lambası yağın azalması durumunda da yanıyor olabilir. Bu durumda yağ eklemek gerekecektir. Yağ müşürünün arızalanması nedeniyle de ikaz lambası yanıyor olabilir.
Yanma tehlikesi olmamak kaydıyla değiştirilir fakat gelirgelmez değiştirmesi pek iyi değil neden: motor daha yeni durduğu için yağ yukarılardan aşağıya süzülmemiş olur ve normalinden falza eski yağ motorun içinde kalır. Yağ yeteri kadar süzüldükten sonra ama kesinlikle sıcakken yağ değişir.
Motor Yağı Ne Zaman Değiştirilir? Öncelikle motor yağının ne zaman değişeceği bir araçtan diğerine ve kullanım şekline göre değişebilir. Ancak çok genel bir yaklaşımla 10 bin km'yi geçen aracın motor yağı ve motor yağ filtresi yenilenmesi önerilir.
Motor silindirlerinin üzerinde bulunan valf kapakları ise yağın sızmasını önleyen parçalardır. Bu kapaklar, bir süre sonra aşınabilir ve bu durum yağ sızıntısına neden olur. Kısacası yağ sızıntısına sebep olabilecek başka bir sebep ise valf kapaklarının yıpranan contası olabilir.
Yağ pompası hareketini eksantirik kam milinden alır.
Yağlama yağı bu şekilde daha çok miktarda yanma odasına girer ve yanar. Çapak oluşması, motorun rektifiye edilmesinden sonra piston segmanları için ideal koşullar mevcut olmadığında söz konusu olur. Bunun sebepleri öncelikle silindirin son işlenmesinin yetersiz olması veya uygun olmamasıdır.
Contanın yanlış takılması, hasarlı olması ya da bir kısmından sızdırma yapması yağ kaçağına neden olabileceği gibi yağ filtresinin de zarar görmesine neden olur.
Düşük yağ basıncı aşınmış yatakları veya kırık bir yağ pompasını gösterir. Bazı araç motorlarında düşük yağ basıncında bir uyarı ışığı yakan yağ basınç anahtarı vardır. Bazı araçlarda ön panelde veya gösterge tablosunda bir yağ basınç göstergesi bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri