Demir-Çelik sektöründe faaliyet gösteren Ereğli, son 5 yılda 5 kez temettü ödemesi yaparak ortalama kârının 97%'sini ortaklarıyla paylaştı.
EREGL Temettü Geçmişi
Ereğli Demir Çelik son 10 yılda 11 kez temettü dağıttı.
Şirketin bedelsiz geçmişine baktığımızda 1997 yılından bugüne toplamda 8 defa bedelsiz verdiğini görüyoruz. Özellikle 4Ç22 döneminde gelecek bilanço da EREGL'in 2023 yılında bedelsiz verme olasılığını oldukça etkileyecek.
Şirketler genellikle yılda bir kez temettü ödemesi yapar ancak bazı şirketler yıl içinde ilave temettü ya da temettü avansı kararları alabilmektedir. Temettü ödemelerini taksitle yapma kararı alan şirketler de mevcuttur. Bu tür kararlarda yatırımcılara taksit sayısı kadar sayıda temettü ödemesi yapılır.
Ereğli Demir Çelik 9 Mart 2023 tarihinde yaptığı açıklamada, şirketin yatırım döneminde olması nedeniyle sağlıklı nakit akışının devam ettirilmesi amacıyla 2023 yılında nakit temettü ödenmeyeceğini belirtti.
İlgili 21 soru bulundu
İş Yatırım, Ereğli'nin 2024 yılında hisse başına 4,43 TL temettü ödeyeceğini öngörüyor.
Ereğli Demir Çelik Temettü Geçmişi
Şirket 22 Mart 2022'de 11,04% verim ile pay başına 4 TL temettü ödedi. Son 5 yılın temettü ödemesini incelediğimizde en yüksek verime 2019 yılında ulaştı. Şirket 13,95% verilim ile pay başına 1,24 TL temettü dağıttı. En düşük temettü verimi ise 2020 yılı pandemi döneminde gerçekleşti.
Temettüler genellikle 3 ayda bir ödenir. Şirketler bunları birbirinden ayırt eder: Olağan temettüler: gelecekte de sürdürülmesi beklenir. Özel temettüler: tekrar etmesi daha az olası olanlar. Hisse geri satınalması yapılınca: Geri satın alınan hisseler şirketin kalan hissedarlarına ait sayılır.
Temettü dağıtım tarihleri önceden BIST'te bildirilir ve kamuoyuna duyurulur. Bu tarihten bir gün önce hisse senedine yatırım yapmanız dahi temettü almanız için yeterlidir.
EREĞLİ Demir Çelik İşletmeleri'nde (Erdemir) yüzde 46.12 oranındaki Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB) hissesi ile yüzde 3.17 oranındaki Türkiye Kalkınma Bankası(TKB) payının Oyak'a devrine ilişkin devir sözleşmesi imzalandı.
Temettü genellikle hisse sahiplerine nakit ödeme yöntemi ile ödenir. 3-6 aylık periyotlar ile ödenen temettü, düzenli temettü olarak adlandırılır. Şirketler kendi belirledikleri herhangi bir zamanda da özel temettü dağıtma inisiyatifine sahiptir. Bunun yanı sıra tüm şirketler temettü dağıtmayabilir.
Şirket Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) üzerinden yaptığı açıklamada 13 Mart 2023 tarihi itibariyle hisse başına net 12.82 TL temettü dağıtacağını bildirdi. Hissenin son fiyatına (490,60 TL – 13 Şubat 2023) göre temettü verimi ise 2,61% olarak belirlendi.
Şişecam Temettü Ödemesi Ne Zaman? (2023)
Şişecam'ın 4. çeyrek finansal verilerine göre 2022 yılında 19,3 milyar TL kâr elde etti. Şirket Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) üzerinden yaptığı açıklamada 2 Haziran 2023 tarihi itibariyle hisse başına net 0.617 TL temettü dağıtacağını bildirdi.
Temettü ödeme günü hisse fiyatı, önceki işlem günü kapanış fiyatından brüt temettü miktarı kadar çıkarılarak işleme açılır. Maliyet de hisse başına net temettü oranı kadar düşer. GYO ve Yatırım Ortaklığı hisselerinde ise maliyet brüt temettü oranı kadar düşer.
Temettü dağıtımının ardından ilk işlem gününde hisse senedinin fiyatı dağıtılan brüt miktar kadar düşüş gösterir. Örneğin 10 TL değeri olan bir hisse senedinden, hisse başı brüt 2.00 TL'lik bir temettü dağıtımı olması halinde, hisse fiyatı sonraki işlem günü 8 TL olarak işleme başlamaktadır.
Şirketlerin yıllık net dönem kârlarından vergiler ve diğer giderler düştükten sonra kalan kısmın, en az yüzde 20'sinin yatırımcılara pay edilmesi ile temettü dağıtımı gerçekleştirilir.
Temettü verimi ise hisse başı ödenen temettünün, ödeme öncesinde hissenin son fiyatına oranıdır. Büyüyen oranda temettü veren bir şirketin elde ettiği kâr rakamı da her yıl artıyor demektir. Dolayısıyla kârını sürekli artıran bir şirketin hisse senetlerine de ilgi benzer şekilde artıyordur.
Ortaklara birinci temettü Türk Ticaret Kanunu'nda yer alan hüküm gereğince yani yasal zorunluluk gereğince ayrılmaktadır. Oysa ikinci temettü genel kurul kararına bağlı olarak dağıtılacaktır. Kurumlar dönem sonunda oluşan kârlarını ya ortaklarına dağıtır ya da söz konusu kârı şirket bünyesinde tutarlar.
Borsa İstanbul'da işlem gören şirketler tarafından yapılan temettü ödemeleri kullanıcı hesaplarına alım gücü olarak aynı gün içerisinde, nakit bakiye olarak T+2 iş gününde geçmektedir.
Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları T.A.Ş.'nin kamu hisseleri, 27 Şubat 2006 yılında OYAK Gruba (OYAK Maden Metalürji) devredildi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri