Daha çok Arap ülkelerinde ve yine Orta Doğu'da, İsrail'de sıkça tüketilmekle birlikte Türkiye, Ermenistan , Kıbrıs ve Yunanistan gibi ülkelerde de geleneksel bir yemek olarak yapılıp tüketilir. Türkiye'de ise Hatay ve Mersin yöresinde yapılmaktadır. Son yıllarda Avrupa ve Amerika'da oldukça popüler bir ürün olmuştur.
Humusun ana malzemesi nohut, 10 bin yıl önce Türkiye'de a ekilmeye başlanan ilk baklagillerdendi. Susamdan yapılan tahinin ise 13. yüzyıl Arap yemek tariflerinde adı geçiyor. Humusun Yahudi yemeği olduğunu ve 3500 yıl öncesine ait Tevrat'ta humustan söz edildiğini söyleyenler de var.
Humus veya Hıms (Arapça: حمص, Ḥimṣ, Levanten Arapça: Ḥomṣ), eski adıyla Emesa (Grekçe: Ἔμεσα, Emesa), Batı Suriye'de bulunan, aynı zamanda, Humus ilinin ve Humus ilçesinin merkezi olan şehirdir. 509 metrelik (1673 ft.) bir rakıma sahiptir ve ülkenin başkenti Şam'ın 162 kilometre (101 mi.) kuzeyinde yer alır.
Humus, ülkemizde Hatay'a özgü olarak bilinse de aslında Ortadoğu'ya özgü bir meze. Ortadoğuda kimi zaman kahvaltıda kimi zaman da ana yemek olarak da tüketiliyor. Son yıllarda Avrupa ve Amerika'da da popüler olmuş. Oralarda daha çok cipsle ya da doğranmış sebzelerle birlikte servis ediliyor.
Nohutları ve baharatları mixerde güzelce çekiyoruz, sonra ezilmiş sarımsakları, zeytin yağını ve tahini de ekleyip tekrar çekiyoruz mixerde, mixerin bıçağını çıkarıp kaşıkla ezerek güzelce karıştırıyoruz ve servis tabağına alıyoruz üzerine pul biber ve zeytin yağı gezdirip servis yapıyoruz.
İlgili 31 soru bulundu
Orta derinlikte bir tencereye 1,5 çay bardağı ılık su ile kabuklarından ayıkladığımız nohutları tahta kaşıkla ezerek ocakta çektirin. Ilıyan nohutlara tahin, zeytinyağı, limon suyu, sarımsak (ezilmiş), kimyon ve tuz ekleyin. Karışımı mutfak robotunda pürüzsüz kıvama gelene kadar çekin. Ardından servis tabağına alın.
Nohut, haşlama suyu ve tahin bir tencereye alınır ve blender ile iyice püre haline getirilir. İçerisine ezilmiş sarımsak ,kimyon ve tuz atılarak iyice karıştırılır ve ocağa alınır, ocakta bir iki taşım kaynatılır ve servis tabağına alınır. Sıvıyağ ve pulbiber kızdırılır ve tabağa alınan humusun üzerine gezdirilir.
Krema gibi kıvamlı, sos tarzında bir gıda olan humus nohut ve diğer sağlıklı yiyeceklerden elde ediliyor. Uzun süredir dünya çapında popüler bir besin haline gelen humus inanılmaz sağlıklı ve faydalı bir gıdadır.
Humus kalori hesaplamalarına göre düşük kalorili yiyecekler arasında yer almaktadır. Bu yüzden humus tüketimi kilo aldırmamaktadır.
Çıkış noktası olan Orta Doğu'da; özel pidesi, domates ve salatalık eşliğinde servis edilen humus, sabahın ilk saatleri için bile harika bir alternatif olabilir. Parti ve diğer pek çok davette taze sebzeler eşliğinde bir tür dip sos gibi de sunulan humus, sade patates cipsleriyle de güzel bir uyum yakalar.
Hummus Arapça'da nohut anlamına gelmektedir. Daha çok Arap ülkelerinde ve yine Orta Doğu'da, İsrail'de sıkça tüketilmekle birlikte Türkiye, Ermenistan , Kıbrıs ve Yunanistan gibi ülkelerde de geleneksel bir yemek olarak yapılıp tüketilir. Türkiye'de ise Hatay ve Mersin yöresinde yapılmaktadır.
Kırmızı Bölge: Badiya ve civarı hariç Humus eyaletinin tamamı, Hama, Lazkiye, Tartus, Dara, Süveyda, El Kunatra ve Şam eyaletlerinin tamamı Esad rejiminin kontrolünde. Bunların yanı sıra İdlib, Rakka, Halep ve Deyr Ez Zor eyaletlerinin güney yarıları da yine Esad'ın kontrolünde.
Humusça zengin olan Karadeniz bölgesi toprakları Kahverengi orman toprakları, çok daha fazla humus barındıran topraklara ise Çernezyom adı verilir.
Taze veya kızartılmış ekmeğin üzerine sürüp kahvaltıda gözü kapalı tüketebilirsiniz :) Yanında turşu, biber, taze domates iyi gider bu arada. Afiyet olsun.
Sözlükte “beşte bir” anlamına gelen humus kelimesi, İslâm hukuku literatüründe ganimetlerden ve bu hükümde olan mallardan kamu adına, belirli alanlarda sarfedilmek üzere alınan beşte birlik (yüzde yirmilik) payı ifade eder.
Falafel de, Ortadoğu'da Humus kadar çok sevilen bir yemektir. Her ne kadar Mısır kökenli olduğu kabul edilse de, Lübnan bu yemeğin patentini alabilmek için uluslararası kuruluşlara başvuruda bulunmuştur.
Evet, humustan bahsediyoruz: nohudun en güzel hali. Humus tadını zeytinyağı, limon suyu, tahin ve tabii ki nohuttan alır; üstündeki yağı, biberi, turşusuyla humusun tadı damakta kalır. Turşusundan tutun yağına, acı ya da tatlı toz biberiyle birçok farklı yerde farklı şekilde servis edilir.
Humus, sağlıklı bir sindirim sisteminin korunmasına yardımcı olan iyi bir lif kaynağıdır . Bu nedenle bağırsak hareketlerinin düzenlenmesinde yararlı olduğu kanıtlanmış ve kabızlıktan kurtarmaya yardımcı olmuştur.
Humus diyette yenilir. İçeriğinde lif kaynağı sayesinde uzun süre tok tutar, acımayı geciktirir ve bağırsakların çalışmasına yardımcı olur. Bu yüzden kilo formunu korumak isteyen kişiler tarafından çok sık tercih edilen bir mezedir. Tercihe göre ara öğün olarak tüketildiği gibi akşam yemeğinde de tüketilmektedir.
Bir tencerede iyice pişene kadar haşlayın ve suyunu iyice süzün. Sarımsağın kabuklarını soyup ezin. Haşlanmış nohut, tahin, sarımsak, zeytinyağı, limon suyu, tuz, karabiber, toz biber ve zeytinyağını blender'dan geçirip püre haline getirin. Humusu servis tabağına alın.
Bazı meyhanelerde tereyağı ve pastırma ile sıcak servis edilse de, normal koşullarda humus gayet güzel bir vegan tarif.
Humus, haşlanmış nohuttan hazırlanan en güzel mezelerden biridir. Tahin, kimyon ve limon suyunun eklenmesiyle oluşan humus, hem sıcak hem de soğuk tüketilebilir.
Humus Tarifi:
Nohut üstüne çıkacak kadar su içerisinde bir akşam bekletilir. Bu suyun içine yarım tatlı kaşığı karbonat atmayı unutmayın. Bu su, ertesi gün dökülür ve nohutlar soğuk suda yıkanır. Yine üstüne gelecek kadar tuzlu su içerisinde, geride kalan yarım tatlı kaşığı karbonat da ilave edilir haşlanır.
Servis tabağına alınır. Ayırdığımız nohutlar humusun üzerine yayılır. Üzerine sıvı yağla kırmızı toz biber yakılıp dökülür. Sumak serpiştirilip servis edilir.
Haşlanmış nohut, tahin, sarımsak, sıkılmış limon suyu, su, zeytin yağı, kimyon ve tuzu ekleyip mutfak robotu veya blenderdan geçirin. Sosu için, zeytinyağında kırmızı biberi yakın. Humusu bir servis tabağına alıp ortasında bir çukur oluşturun ve sosu ortasına dökün. Üzerini de maydanoz yapraklarıyla süsleyin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri