Ergenekon Destanı Türk tarihi için en önemli destanların başında gelmektedir. Göktürkler'in yeniden doğuşuna ait bilgiler verir. Ergenekon Destanı başlangıçta sözlü olarak anlatılan bir destan da ancak ilk defa bu destanı yazılı hale getiren kişi Moğol Devleti'nin tarihçisi, Reşideddin adlı bir tarihçidir.
Ergenekon Destanı Özellikleri Nelerdir? Ergenekon Destanı, Göktürklere ait olan en önemli destanların başında gelir. Göktürklerin türeyişi anlatan bu destanının ise, kısaca özeti ise şu şekildedir. Savaşta yenilen Türkler Ergenekon adı verilen bir bölgeye yerleşerek burada 400 yıl boyunca yaşar.
Buna göre İslamiyet öncesi Türk destanları; Alp Er Tunga Destanı, Oğuz Kağan Destanı, Yaratılış Destanı, Ergenekon Destanı, Şu Destanı, Türeyiş Destanı, Göç Destanı, Bozkurt Destanı ve Atilla Destanı'dır(Timurtaş, 1965; Köprülü, 1980: 44-52).
Destanlar İslamiyet'in kabulünden önceki Türk Edebiyatı kategorisine aittirler.
İlgili 27 soru bulundu
Büyük Türk tarihinde, Türkler'in müslüman olmadan önceki dönemlerine ait destanlar, sözlü edebiyatımızın ilk ürünlerini oluşturmaktadır. Altaylılar, Sakalar, Hunlar, Göktürkler ve Uygurlar dönemlerinde ortaya çıkan Türk destanları, Türk edebiyatının ilk örneklerini oluşturmaları açısından büyük önem taşımaktadır.
Bilinen Türk destanları arasında en eskisi Yaratılış Destanı'dır. Bu destan, Altay Türkleri arasında anlatılagelmiştir. Rus Türkolog Vasili Radlof tarafından saptanıp yazıya geçirilmiştir. İslâmiyet'ten önceki döneme ait en eski destanlar Saka Türkleri'ne aittir.
Göktürklere ait iki adet destan vardır. Bunlardan ilki Ergenekon destanıdır. Bu destanda Göktürklerin yani aslında Türklerin yeniden doğuşu anlatılmaktadır. İkinci Göktürk Destanı ise Bozkurt Destanı'dır.
İslâmiyet öncesi Türk destanları, Türk millî destanının önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Yaratılış, Saka(Alp Er Tunga, Şu), Hun-Oğuz (Oğuz Kağan, Attila), Göktürk (Bozkurt, Ergenekon), Uygur (Türeyiş, Göç) destanlarından oluşan bu ürünlerin bilim ve kültür hayatına önemli bir etkisi olmuştur.
Tatar Türklerinin tamamıyla manzum olan tek epik anlatısı olarak Edigey Destanı kabul edilmektedir. Destanda olaylar İdil-Ural, Orta Asya, Kuzey Kafkasya ve Kırım olmak üzere oldukça geniş bir coğrafyada geçmektedir.
Yaratılış Destanı, Alp Er Tunga Destanı, Oğuz Kağan Destanı, Göç Destanı, Manas Destanı v.b. gibi destanlar İslamiyet öncesine ait destanlardır. Battalgazi Destanı, Danişmend Gazi Destanı gibi destanlar ise Türklerin İslamiyeti kabulünden sonraya ait olan, daha yakın tarihli destanlardır.
Ergenekon Destanı Türk tarihi için en önemli destanların başında gelmektedir. Göktürkler'in yeniden doğuşuna ait bilgiler verir. Ergenekon Destanı başlangıçta sözlü olarak anlatılan bir destan da ancak ilk defa bu destanı yazılı hale getiren kişi Moğol Devleti'nin tarihçisi, Reşideddin adlı bir tarihçidir.
Ergenekon Destanı'nın ana çatısını oluşturan mitolojik efsanenin prototipine ilk defa Çin'deki Cov (Chou) sülalesinin (M.S.557-581) yıllıklarında Göktürkler (T'u-chüeh) adına kayıtlı olarak rastlanılmıştır. İkinci versiyon, Sui Sülalesi (581-618) tarihinde yer almaktadır.
Ayrıca, Ergenekon Destanı'nın ana motiflerinden biri, Demirci'dir. Destanda demirci, dağda demir madeni bulur ve Türkler bu demir madenini eriterek Bozkurt'un önderliğinde Ergenekon'dan çıkarlar.
türklerin ergenekon'dan çıkışının 4658. yılı
Buraya kadar kısaca tanıtmağa çalıştığımız Türklerin ilk dönem edebî eserleri olan Yaratılış, Alp Er Tunga, şu, Oğuz Kağan, Ergenekon, Türeyiş ve Göç destanları bugünkü bütün Türk Cumhuriyet ve Topluluklarının ortak destanları olarak kabul edilmektedir.
ERGENEKON DESTANI VE GERÇEK - YouTube. Türklerin destanı Ergenekon'un gerçek bir tarih kesitine dayandığı belirlendi. Türkiye'nin önde gelen tarihçileri, daha önce adı duyulmayan Göktürklerin Altay dağlarından çıkarak dünyanın sayılı devletlerinden birini kurmasının Ergenekon destanıyla örtüştüğünü belirtiyor.
Bozkurt Destanı Göktürklere ait olan bir destandır. Geçmişten günümüze dilden dile dolaşan bu destan ile Türklerin mücadele azmi çok daha iyi anlaşılabilir.
552-744 yılları arasında Orta Asya'da hükümdarlık sürdürmüş Göktürkler'in bir düşman baskınıyla kırıldıktan sonra, baskında sağ kalan tek gençle bir dişi bozkurttan yeniden türediklerini anlatır. Destanın en ünlü bölümü: Türkler Batı Denizi kıyılarında otururken bir düşman baskınına uğradılar.
Göç Destanı, bir Uygur destanıdır. Türeyiş Destanı'nın devamı niteliğindedir. Destanda, Türklerin, kutsal taşı, Çinlilere verince, Tanrı tarafından cezalandırılması, açlık ve kuraklığın başlaması ile ana vatanlarından göç etmeleri anlatılır.
Cengiznâme Moğol hanları destanî tarihi olarak kabul edildiğinden; tarih araştırmacılarının da dikkatini çekmiştir. Cengiznâme'nin en eski yazması XVI. asra aittir.
En eski Türk destanlarından olan Manas, 500 bin 553 bin mısra ile dünyanın en uzun destanı. Destan, Türk mitolojisinden ve bozkır kültüründen derin izler taşıyor.
Gılgamış Destanı, antik Mezopotamya'dan günümüze ulaşan en eski edebiyat eseri ve Piramit metinlerinden sonra en eski ikinci dini metin olarak kabul edilen destansı bir şiirdir.
Manas Destanı, Kırgızların millî destanıdır. Mani dinini yaşayan Karahitaylar ile Müslüman Karahanlılar arasındaki mücadelede Kırgızların durumunu ve Manas adlı kişinin başından geçenleri anlatan destandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri