Göktürklerin türeyişini yani çoğalması anlatan bir destan olarak bilinen Ergenekon Destanı, Türk tarihi için çok önemli bilgiler de verir. Genellikle düşman tarafından yenilgiye uğratılan Türkler, Ergenekon Ovasında türeyerek yurtlarına tekrar döner. Bu da Ergenekon Destanının genel hatları ile anlatılmasıdır.
Ayrıca, Ergenekon Destanı'nın ana motiflerinden biri, Demirci'dir. Destanda demirci, dağda demir madeni bulur ve Türkler bu demir madenini eriterek Bozkurt'un önderliğinde Ergenekon'dan çıkarlar.
Ergenekon Destanı'nın ana çatısını oluşturan mitolojik efsanenin prototipine ilk defa Çin'deki Cov (Chou) sülalesinin (M.S.557-581) yıllıklarında Göktürkler (T'u-chüeh) adına kayıtlı olarak rastlanılmıştır. İkinci versiyon, Sui Sülalesi (581-618) tarihinde yer almaktadır.
Türk Dünyasının nice Ergenekon Bayramlarını, hep birlikte sevgi, kardeşlik ve özgürlük ruhuyla kutlamak dileklerimizle programda emeği geçen herkese ve gönül dostlarımıza teşekkür ediyoruz. Ergenekon'dan Çıkışımızın 4655. Yılı Kutlu Olsun !
Ergenekon Destani, On üçüncü yüzyilda yasamis olan Mogol tarihçisi Resüdüddin tarafindan ilk defa tesbit edilip yazili hale getirilmistir. Daha sonra, on yedinci yüzyilda, Hiyve Hani ebulgazi Bahadir Han tarafindan yazilmis olan Secere-i Türk adli eserde de kaydedilmistir.
İlgili 32 soru bulundu
MS VI. yüzyılın ikinci yarısı ve VII. yüzyıl başı arasındaki dönemde yazılmış Çin vakayinamelerinde, bir savaş sonucunda kavminin hayatta kalan tek üyesi olan çocuğun bir kurt tarafından büyütülerek ölümden kurtulması ve soyunu devam ettirmesi anlatılır.
Ergenekon Destanı Göktürklere ait önemli destanların başında gelir. Göktürkler'in türeyişi anlatan bu destanı kısaca özeti ise şu şekildedir. Savaşta yenilen Türkler Ergenekon adlı bir bölgeye yerleşerek burada 400 yıl kadar yaşar. Zamanla buraya sığmayan Türkler çevrelerinde bulunan demir dağı eritmek zorundadır.
İddia edilen Ergenekon örgütü soruşturması ilk kez 12 Haziran 2007'de Ümraniye'de bir gecekonduda 27 el bombası bulunması sonucunda başladı. İlk duruşması 20 Ekim 2008'de Silivri Cezaevi'ndeki duruşma salonunda görülen davalarda 400 civarında sanık Ergenekon üyesi olmakla suçlandı.
ERGENEKON DESTANI VE GERÇEK - YouTube. Türklerin destanı Ergenekon'un gerçek bir tarih kesitine dayandığı belirlendi. Türkiye'nin önde gelen tarihçileri, daha önce adı duyulmayan Göktürklerin Altay dağlarından çıkarak dünyanın sayılı devletlerinden birini kurmasının Ergenekon destanıyla örtüştüğünü belirtiyor.
Ancak bazı araştırmacılara göre Börteçin, söz konusu demirden dağı eritip delen demircinin değil, Türklere Ergenekon'dan çıkmaları için yol gösteren dişi kurdu (Asena) takip eden komutanın adıdır. Bazı diğer kaynaklara göre ise Ergenekon'dan çıkarken Türkler'in takip ettiği dişi kurtun adıdır.
Böyle büyük ve güçlü bir devletin, ilkel Moğollar'dan bir efsane alıp kökenlerini ona dayandırması mümkün değildir. Ayrıca, Ergenekon Destanı'nın ana motiflerinden biri, Demirci'dir. Destanda demirci, dağda demir madeni bulur ve Türkler bu demir madenini eriterek Bozkurt'un önderliğinde Ergenekon'dan çıkarlar.
İslâmiyet öncesi Türk destanları, Türk millî destanının önemli bir bölümünüoluşturmaktadır. Yaratılış, Saka(Alp Er Tunga, Şu), Hun-Oğuz (Oğuz Kağan, Attila),Göktürk (Bozkurt, Ergenekon), Uygur (Türeyiş, Göç) destanlarından oluşan bu ürünlerin bilim ve kültür hayatına önemli bir etkisi olmuştur.
Destanlar, manzum veya mensur veyahut da manzum-mensur karışık olabilmektedirler. Türk edebiyatında destanlar İslamiyet öncesi ve İslami dönem olmak üzere ikiye ayrılır. Yaratılış Destanı, Alp Er Tunga Destanı, Oğuz Kağan Destanı, Göç Destanı, Manas Destanı v.b. gibi destanlar İslamiyet öncesine ait destanlardır.
Ergenekon Destanı, Türk mitolojisinin önemli bir parçasıdır ve Türk kültüründe bugün bile hatırlanır ve kutlanır.Ergenekon Destanı'nın bazı önemli yönleri: Direniş ve yeniden doğuş: Ergenekon Destanı, Türk milletinin zorlu koşullar altında direniş gösterme ve yeniden doğuşunu simgeler.
ERGENEKON DESTANI KİME, HANGİ DEVLETE AİTTİR? Ergenekon Destanı, Göktürkler'e ait bir Türk destanıdır. İslamiyet'in kabulünden önce olan bir Türk destanı olan Ergenekon Destanı, Göktürkler'in yeniden doğuşunu konu almaktadır.
Uluslararası Türk Akademisi ile Türk İşbirliği ve Kalkınma Ajansı'nın birlikte Kazakistan'ın Rusya-Çin sınırında gerçekleştirdiği arkeolojik kazılarda olağanüstü bir keşif haberi. Kazıların yapıldığı bölge arkeolog ve tarihçilere göre Türk destanı Ergenekon'un geçtiği yer olabilir.
Ergenekon - Yakup Kadri Karaosmanoğlu | İletişim Yayınları | Okumak İptiladır Müptelalara Selam!
MÖ 2112-2004) döneminde Sümer efsanelerinde önemli bir şahsiyet olmuştur. Gılgamış'ın efsanevi kahramanlıkları günümüze kadar gelen beş Sümer şiirinde anlatılmıştır. Bunların tespit edilebilen en eskisi Gılgamış, Enkidu ve Ölüler Diyarı'dır.
Velihanov'dan sonra Manas destanını 1862-1869 yılları arasında lsık Göl çevresinden derleyen ve ilk tam metnini 1885 yılında yayınlayan isim ise Radloff olmuştur. Onun “Kuzey Türk Boylarının Halk Edebiyatı Örnekleri” adlı beş ciltlik kitabının beşinci cildinde Manas destanına yer verilmiştir (Temur, 2011: 137-138).
İlk duruşmada kendine yöneltilen suçlamaları kabul eden Alparslan Arslan; başörtüsü konulu kararı nedeniyle Danıştay'a, başörtüsü takanları domuza benzeten karikatüre yer verdikleri için ise Cumhuriyet Gazetesi'ne saldırdığını söylemiştir.
Mahkeme, savcılıktaki tüm yakalama kararlarının da kaldırılmasına hükmetti. 24 Mart 2023'te 6 kişiye hapis cezası kararı verildi.
Kızıltepe davası 90'lı yılların, faili meçhul cinayetleri konusunda açılan Kızıltepe davasında yargılandı. Ankara 5. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 9 Eylül 2019'daki karar duruşmasında, üzerine atılı suçların unsurlarının oluşmaması nedeniyle beraat etti.
Yüklü bir deve geçecek kadar yer açılınca, yeniden güçlenmiş olarak eski yurtlarına dönen Türkler atalarının intikamını alırlar. Türkler arasındaki yaygın inanışa göre Nevruz, Türklerin Ergenekon'dan çıktıkları, özgürlüklerini ve bağımsızlıklarını kazandıkları gündür.
Bozkurt Destanı adıyla bilinen hikâye aslında Aşina'nın yaratılış destanıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri