Önce lahanaları güzelce ince doğrayın sonra bol suda yıkayıp süzün. Geniş bir tencereye yeterince su doldurup kaynatın içine bir çay kaşığı karbonat atın. Sonra lahanaları içine döküp sapları yumuşayana kadar haşlayın.
Lahana haşlanırken koku bırakmaması için en sık kullanılan yöntem lahana haşlama esnasında tencerenin içerisine elma kabuklarının atılmasıdır. Böylelikle lahananın kokusunu elma kabukları bastıracak aynı zamanda da lahananın hazmedilmesini kolaylaştırmaya yardımcı olacaktır.
Kara Lahana Haşlaması Nasıl Hazırlanır? Lahana önce yıkanır temizlenir, daha sonra elle bükülerek doğranır. Fasulyeyle beraber veya ayrı ayrı 1 saat haşlanır ve süzülür. Lahana kaynatılıp süzülmezse tadı acı olur.
Kara Lahanaları yıkayıp ince ince doğrayalım. Normal tencerede üzerini 4 parmak geçecek kadar su koyup 3-5 dk. Kadar kaynatalım ve süzelim. (Bunu kara lahananın acısını almak için yapıyorum. )
Lahananınızı haşlarken suyun içerisine hiçbir şekilde tuz ilave etmeyin. Lahananınızı bütün bir şekilde en kolay tüm şekilde bu yöntemle haşlayabilirsiniz.
İlgili 40 soru bulundu
Lahana haşlarken kokmaması için süt de kullanabilirsiniz. Haşlama suyuna yarım çay bardağı süt eklemeniz kokunun önüne geçmeye yetecektir.
Sarmaların hizasına gelecek kadar sıcak su ilave edin ve tencerenin kapağını kapatıp, önce yüksek ateşte, kaynamaya başladıktan sonra ise kısık ateşte yaklaşık 30-35 dakika pişirin. Pişirme süresinin sonunda bir çatalla kontrol edin ve yapraklar yumuşadıysa tencerenin altını kapatın.
Tiroid hastalarının sakınması gereken ve torid hormonunun çalışmasını engelleyen yiyecekler ise; beyaz lahana, kara lahana, karnabahar, brokoli,şalgam brüksel lahanası, hardal, soya fasulyesi, yer fıstığı, turp , ıspanak, çilek, patates, darıdır.
Karabiber ve kuru naneyi de ekleyince sarma içiniz hazır demektir. Uygun şekilde keserek parçalara ayırdığınız lahana yaprağını tezgaha alarak bir kenarına iç koyun.
Tuzladığınız mor lahanaların üzerine limon ya da sirke ilave edin. Ardından ovmaya başlayın. Suyu iyice çıkıp yumuşayana kadar ovma işlemine devam edin. Burada işin sırrı limon ya da sirkenin mor lahanayı yumuşatmasını sağlamak.
Lahananızı doğradıktan sonra biraz tuz ve limon/sirke ilavesi ile ovarak o yumuşaklığına hayran kaldığınız salataya kavuşabilirsiniz.
Kara lahana nasıl haşlanır? Lahanaların sapları ayrılır, yıkanır ve geniş bir tencerede kaynamakta olan tuzlu suyun içerisine batırılır. Fazla haşlanmadan beş - altı dakika sonra bu sudan çıkartılıp soğuk sudan geçirilerek süzdürülür ve soğumaya bırakılır. Lahanalar her zaman körpe olmayabilir.
Lahana yaprakları bir tencerede su ile beraber 5 ila 6 dakika kaynatılmaktadır. Kaynayan lahanalar süzülerek lahana suyu elde edilir. Kokusundan dolayı içmekte zorlanılıyorsa içerisine limon suyu eklemek mümkündür. Lahana suyu kullanımında günde 3 kez içilmesi önerilmektedir.
Kara lahanayı saklamadan önce temizlemek gerekir. Temizlenen lahanalar bütün halinde ya da dilimlenerek sirkeli sıcak su içinde üç dakika bekletilir. Sıcak sudan çıkarılıp soğuk suda soğutulan kara lahana, poşetlere yerleştirilir.
Bunun nedeni karalahananın iyot emilimi yapmasıdır. Oxalates maddesini içerir. Bu yüzden karalahanayı herkesin tüketmesi önerilmez. Özellikle safra kesesi, böbrek ve gut rahatsızlıkları gibi hastalıklara sahip olan kişiler karalahana kullanımından uzak durmalıdır.
Kara lahana, birçok yemek çeşidine yakışabilen bir besindir. Kara lahanayı kavurma, haşlama, buharda pişirme yöntemleri ile hazırlayabilir; çorba, sarma, börek, yemek, salata olarak tüketebilirsiniz. Bunun yanı sıra haşladıktan sonra mikserden geçirerek püre haline getirebilir ve et yemeklerinin yanında sunabilirsiniz.
Phylloquinone (K1 vitamini olarak da adlandırılır): K1 vitamini daha çok lahana, karalahana ve ıspanak gibi yeşil yapraklı sebzelerde bulunur.
Düşük potasyumda kan basıncı yükselir. Bu da yüksek tansiyon ev baş ağrısına neden olur. Ancak karalahana bu durum için etkili bir doğal besindir. Karalahana içerdiği potasyum sayesinde kan dolaşımını dengeler.
Karnabahar, lahana, Brüksel lahanası, roka, turp ve şalgam gibi sebzeler guatr yapmalarının yanında tiroidin az çalışmasına neden olabiliyor. Normal miktarda ve dengeli beslenen kişilerde ise sorun bulunmuyor. Sadece çok fazla tüketmenin zarar olduğunun hatırlanması gerekiyor.
Karalahanaların yapraklarını sirkeli su ile iki kere yıkadıktan sonra suyunu salması bekleyin. Çiğ olarak Koroplast Kilitli Poşetlere, tek seferde pişirilecek şekilde ayırın. Daha sonra koroplast Kilitli poşetlerine koyulan karalahanalar üstlerine hafifçe bastırarak preslenip dondurucuya koyun.
Zeytinyağlı Karalahana Sarması Tarifinin Servis Önerisi
Bol limonla sunumunuzu renklendirebilirsiniz.
Karalahanaları iri iri doğrayın ve tencereye ekleyin. Domatesi de tencerenin içine rendeleyin. Tuzunu ve suyunu ekledikten sonra 20 dakika orta ateşte, 20 dakika da kısık ateşte pişirin ve ocaktan alın. Sıcak servis edin, afiyet olsun!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri