Erkeklerde gecikmiş ergenlik belirtileri şunlardır: Penis ve testislerin 14 yaşına kadar büyümeye başlamaması, 5 yıldan uzun süren genital büyüme, Akranlara kıyasla daha kısa boy.
Gecikmiş ergenliğin belirtileri ise şöyledir;
14 yaşındaki erkek çocuklarda testislerin büyümemesi, 13 yaşına basan kız çocuklarında meme gelişmesinin başlamaması, Meme gelişimi başladıktan 5 yıl sonra adet görememeleri, Kız çocuklarında 16 yaşında da adet sürecinin başlamaması.
Erkeklerde ergenliğin ilk belirtisi testislerin büyümeye başlamasıdır. Ortalama yaş 12 olarak kabul edilmektedir. Çocuk endokrin polikliniklerinde “orşidometre” denilen aletle ölçüm yapıldığında, testis hacminin 4 ml'ye ulaşması, artık testosteron salgılanmasının başladığını ve ergenliğe girildiğini düşündürür.
Geç Ergenliğe Girmek: Zihinsel ve Duygusal Değişimler. Beyin, geç ergenlik döneminde gelişimini artık tamamlamaktadır. Bununla beraber, frontal (ön) lob 25 yaşına kadar gelişimini sürdürmektedir. Bu nedenle literatürde geç ergenlik 18 ila 24 yaşları olarak kabul edilmektedir.
•Geç ergenlik (18-25 yaş)
Fiziksel gelişim • Genç kadınlar genelde fiziksel gelişimlerini tamamlar.
İlgili 42 soru bulundu
Kötü kontrollü diyabet ve böbrek yetmezliği gibi kronik hastalıklar, ciddi beslenme yetersizliği veya obezite, aşırı egzersiz, anoreksi ve aşırı stres gibi psikiyatrik sorunlar, büyüme ve tiroid hormon eksikleri veya aşırı prolaktin hormon üretimi de ergenlik gecikmesine neden olabilir.
Ergenlik dönemi çocuğun bedensel, psikolojik, zihinsel ve sosyal olarak değişimler sonrasında yetişkinliğe dönüştüğü bir geçiş sürecidir. Kendi içinde aşamaları olan ergenlik 12-14 yaş aralığındaki erinlik, 15-17 yaş aralığındaki orta ergenlik ve 18-21 yaş aralığındaki geç ergenlikten oluşuyor.
İlk adet sonrası büyüme potansiyeli azalır ve ortalama 5-6 cm (3-10 cm) boy uzar. Erkeklerde boy kazanımı ergenliğin daha geç dönemlerinde belirgindir ve büyüme hızı 9-10 cm/yıldır. Ergenlik sürecinin üç dört yılda tamamlanmasından sonra nihai erişkin boya ulaşılır.
Erkeklerde ergenliğin ilk aşamasında cinsel gelişimin ortaya çıkması 11-12 yaş civarlarında olur. Erkeklerdeki üreme organları olgunlaşır ve erkek çocuklarda geceleri boşalma başlar. Erkek çocuklar eğer bu duruma hazır değilse korkabilirler. Bir yıl boyunca gece boşalmaları olabilir.
Ergenlik bittikten sonra çocuk büyümez. Onun için ergenlik öncesi dönem ne kadar uzunsa, yani çocuklar ne kadar geç ergenliğe girerse boyu uzun olur.
Erkek çocuklarda ergenlik testislerin (yumurtalık) büyümesi ile başlar ve daha sonra genital kıllanma, penis boyutlarında büyüme, erkek tipi kas gelişimi ve daha geç dönemde sakal ve bıyık bölgesinde kıllanma ve ses kalınlaşması ile devam eder.
Sağlıklı bir çocuğun boy ve ağırlık ölçümlerinin, erişkin boyutuna gelene dek yaşına ve cinsine uygun gerçekleşmesi gerekiyor. Artışların düzenli devam etmemesi sorun olduğu anlamına geliyor. Büyüme (boy anlamında) kızlarda 18, erkeklerde 19 kemik yaşına ulaşıldığında tamamlanıyor.
ERKEKLERDE ERGENLİK BELİRTİLERİ
Fiziksel gelişimleri genelde 18 yaşına kadar tamamlanırken, ruhsal ve sosyal gelişimleri 25 yaşına kadar devam etmektedir. Ergenliğin sona ermesinde ergenliğin başlangıç yaşı ve seyri yol göstericidir.
Her erken gelişim erken ergenlik anlamına gelmez
Kızlarda 8 yaşından önce meme büyümesi ve kıllanma olması, yine erkeklerde 9 yaşından önce testis büyümesi ve kıllanma başlaması erkendir. Ancak her erken gelişim gerçek erken ergenlik olduğu anlamına gelmez.
Ergenlikte erkekler toplam 25-30 cm uzarken, kızlar 20-25 cm boy atarlar. Bu da 3-5 cm civarında farka neden olur. Böylece erkeklerin ortalama erişkin boyu (176 cm) kızlarınkinden (163 cm) yaklaşık 13 cm uzun olur.
Insanlar için cinsel olgunluk yaşı bireye bağlı olarak değişim göstermekle birlikte fizyolojik ve zihinsel olarak 15 ila 18 yaş arasındadır. Bununla birlikte yasal olarak 18 yaşın altındaki kişiler ile cinsel ilişki suç teşkil edebilecek bir durumdur.
Cinsel anlamda aktif bir erkeğin sperm üretim döngüsünün devamlılığı için haftada en az 3 kere boşalması gerekir. Düzenli bir cinsel hayatı olmayan erkekler; mastürbasyon yaparak sperm üretim döngülerinin devamlılığını sağlayabilirler. Erkeklerde mastürbasyon yapmayla ilgili bir sınır bulunmamaktadır.
Spermin en verimli zamanı, sağlıklı yaşayan genç yaşlardır. 50 yaşından sonra spermlerde yapısal anomaliler ve buna bağlı düşükler daha sık görülür. Sperm kalitesi düşüklüğü; uygunsuz beslenme ve kötü alışkanlıkların miktarı ve süresine göre değişkenlik gösterir.
Fikrim var. Orijinal Soru: 17 Yaşındayım Boyum Uzar mı? Ortalama olarak, erkekler 15-18 yaşları arasında hızla boy uzamasına devam ederler ve genellikle 18 yaşından sonra boy uzamaları durur. Kadınlar ise genellikle 16-17 yaşlarında boy uzamalarını tamamlar.
Kızlarda büyüme adet görmeye başladıktan birkaç yıl sonra durur ancak erkeklerde 17-18 yaşına kadar az da olsa devam eder.
Dünyanın önde gelen tıp dergilerinden Lancet'in yayımladığı yeni bir araştırmaya göre ergenlik artık 10 ve 24 yaşları arasında yaşanıyor.
Ancak belli yaş aralıkları belirtmek mümkün elbette; Erken ergenlik: Kızlarda ortalama 10 - 13, erkeklerde 13 - 15. Orta ergenlik: Ortalama 13 - 15 yaşlarından 17 yaşa kadar. Geç ergenlik: Ortalama 18'den 20'li yaşların başlarına kadar olan dönem.
Geç Ergenlik (17-19 yaş)
Bu dönem, büyümenin ve değişmenin yavaşladığı yıllardır. Dürtülerini bekletebilmeyi, ya da sosyal ve kültürel beklentilere uygun yöntemlerle eyleme dönüştürebilmeyi öğrenir. Karşı cins akranlarla cinsel deneyimler başlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri