Halk arasında gözden düşmek deyimi yaygın olarak kullanılmaktadır. Daha önce duyulan sevgi ve ilgiyi kaybetmek, rağbet görmemek ya da değerini yitirmek gibi anlamlar üzerinden öne çıkmaktadır.
Deyimler cümle içerisinde kullanıldığı gibi günlük hayatta da oldukça tercih edilir. Gözden düşmek deyimi de Türkçede yaygın olan deyimlerden birisi olarak öne çıkar.
GÖZDEN DÜŞMEK DEYİMİNİN ANLAMI (TDK)
Bir şeyin ya da bir kişinin değerini yitirmesi, rağbet görmemesi.
Bu deyim, özellikle yetki sahibi kişilerin veya belli bir sorumluluk taşıyan kişilerin, normlara veya kurallara aykırı durumlarda müdahale etmeyi tercih etmediklerinde kullanılır.
Göz gezdirmek deyimi bir yazı ya da başka bir olayı derinlemesine almadan, İncelemeden bakmaktır. Örneğin bir yazıya şöyle bir üstünkörü bakarak geçmek göz gezdirmek deyimi ile birlikte aynı anlama sahiptir.
İlgili 18 soru bulundu
Göz kulak olmak deyimi TDK'ya göre, 'Koruyup kollamak ve sahip çıkmak' şeklinde yorumlanıyor. Aynı zamanda herhangi bir şeyi ya da kişiyi korumak ile beraber gözetmek ifadeleri üzerinden de tabir etmek mümkün.
"Burun Kıvırmak" deyimi, Türkçede bir şeye veya birisine karşı ilgisizlik, hoşnutsuzluk veya küçümseme göstermek anlamına gelir. Bu ifade, genellikle bir kişinin bir şeye, bir duruma veya birisine karşı ilgi göstermemesi, onu beğenmemesi veya onu küçümsemesi durumlarında kullanılır.
Gözden ırak olan gönülden de ırak olur Atasözünün Anlamı: Bu atasözü, bir kişi veya şeyin gözden uzak olduğunda, zamanla duygusal bağların da zayıflayabileceğini belirtir.
Deyim. [1] Görünmemek, ortadan çekilip gitmek.
"Gözden ırak tutmak" ifadesi, bir şeyi ya da bir kişiyi sürekli göz önünde bulundurmayarak, dikkat alanının dışında tutmak anlamına gelir. Bu ifade, bir nesneyi, bir kişiyi veya bir durumu bilinçli olarak görmezden gelmek, üzerinde durmamak veya önemsememek anlamında kullanılır.
Gözden çıkarmak deyimi yokmuş gibi davranmak ya da satmaya karar vermek anlamlarına gelir. Gözden çıkarmak o şeyi tamamen yokmuş kabul etmek demektir. Eğer bir şeyi satarsanız ya da o şey yokmuş gibi davranırsan gözden çıkarmışsınız demektir.
Deyim. [1] Çok üzmek, kırmak. [2] Kaba söz ve davranışlarla üzmek.
"Karnı zil çalmak" deyimi, bir kişinin çok aç olduğunu ve yiyecek bir şeylere şiddetle ihtiyaç duyduğunu ifade eder. Bu ifade, genellikle kişinin açlığının yoğunluğunu ve aciliyetini vurgulamak için kullanılır.
Bir kişinin değerinin düşmesi durumunda o kişi için 'gözden düştü' deyimi kullanılır. Verilen değerin azalması veya bulunduğu mevkiden daha aşağı bir mevkiye düşmesi, gözden düşme olarak tasvir edilmektedir. Benzetme veya mecazi anlamda kullanılan bu deyim günlük konuşma dilinde kullanılmaktadır.
Mumla aramak birine karşı yoğun özlem duymak ve tekrar onun yanında olmayı istemek anlamına gelir. Mumla Aramak Deyimi Kimler İçin Kullanılır? Bu deyim zamanında, eleştirilen, kendisinden şikayet edilen ancak değeri yokluğunda anlaşılan ve özlenen kişiler için kullanılır.
Gözünde tütmek çok özlemek ya da hasret çekmek anlamlarına gelir. Gözlerin serap görmesi durumu için de gözünde tütmek deyiminin kullanılması mümkündür. Çünkü özlem kişilerde özlenenin hayaline sebep olmuştur ve bu nedenle de serap görmek anlamına gelebilir.
Ku şĭri pek (Göz boncuğu gibi) “kıymetli, değerli” anlamındaki deyimin bir benzeri de Türkiye Türkçesinde vardır. Türkiye Türkçesinde de “değerli, kıymetli” şeyler için “göz bebeği” kullanılır. Öte yandan “ortaya çıkarmak için gözleri çok yoran iş, değerli iş” için de “göz nuru” deyimi kullanılır.
Dört gözle beklemek büyük bir istek içinde, özlemle beklemek anlamına gelmektedir. Daha doğrusu bu anlam üzerinden kullanılan bir deyimdir.
"Saçını süpürge etmek" deyimi, bir kişinin bir iş için çok çaba sarf ettiğini, o iş uğruna büyük zahmetlere katlandığını veya çok uğraştığını anlatan bir ifadedir. Bu deyim genellikle fedakarlık gerektiren durumlar için kullanılır ve kişinin adeta her şeyini, en önemli varlıklarını bile o işe adadığını vurgular.
"Gözden gönülden çıkarmak" ise birini veya bir şeyi hem düşünmemeyi hem de önemsememeyi, yani artık ilgi alanından çıkarmayı ifade eden bir deyimdir.
Ayrıca çırağın ustasının yolundan giderek onun gibi biri olacağı üzerine ifade edilir. Armut dibine düşer deyimi hakkında merak edilenler. Çocukların ya da farklı yaş gruplarındaki insanların, genetik olarak kendi ailelerine benzemesi üzerine kullanılan bir deyimdir.
Eski Türkçe bir sözcük olan ırak, uzak anlamına gelir. Gönül ise, kalp ve yürek demektir. Gönülden ırak olan gönülden de ırak olur sözü, günlük hayatta en çok kullanılan sözlerin başında geliyor. Bu sözle bir kişinin uzun zaman görmediği birini yavaş yavaş unutacağı anlatılmaktadır.
Dudak bükmek, duyulan bir sözü ya da şahit olunan bir hareketi beğenmediğini belli edecek şekilde davranmak anlamına gelir. Beklenen etkiyi yaratmayan ve kişiyi hayal kırıklığına uğratan her durum ve olay için de aynı deyim kullanılır.
Gözünü dört açmak DEYİMİ AÇIKLAMASI
Bir hileye düşmemek, aldanmamak için çok dikkatli olmak.
Surat asmak, küskün olmak ya da dargın olmak anlamında kullanılan bir deyimdir. Surat asmak deyimi dilimizde kaşlarını çatmak anlamında da kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri