Ortalama adet döngüsü 28 gündür ancak 21-45 gün arası normal kabul edilir.İlk adet sonrası döngülerin düzene girmesi 6 yıla kadar uzayabilir.
Üreme dönemine giren sağlıklı her kadın ortalama 28 günde bir adet kanaması görür. Kişinin ergenlik döneminde gördüğü ilk menstrüasyonun ardından, hormonal düzen sağlanana kadar 12 ile 18 ay boyunca adet düzensizliği ve bununla beraber adette gecikme görmesi normaldir.
Adet düzensizlikleri bu dönemde 6 ay adet olmama ya da sık adet görme de şeklinde olabilmektedir. Çok seyrek ya da çok sık adet görülmesi durumunda tedaviye başlanabilmektedir (2 yıl boyunca düzelmezse). Ayrıca ergenlik döneminde yumurtlama dengesizliği olduğu için de adet düzensizliği olabilmektedir.
Adetin görüldüğü ilk dönemlerde adet kanamasının düzensiz olması normaldir. → İlk adet gördükten 3 yıl sonra artık adet düzeni oturur. Artık her ay adet kanamasının yoğunluğu ve sıklığı aynı olmaya başlar. Adet düzeninde bir iki günlük sapmalar olabilir.
İlgili 20 soru bulundu
İlk adet kanamasından sonraki döngülerde düzensizlik yaşanması doğaldır. Ancak ikinci adet döngüsü, genellikle 18-32 gün sonra yeniden başlar.
“Adet düzensizliği için hangi doktora gidilir?” sorusunun yanıtı kadın hastalıkları ve doğum uzmanıdır.
Genç kızlarda fazla östrojen salgılanması, progesteron hormonunun az olması adet düzensizliğine neden olmaktadır. İki adet döngüsünde, ortalama 45 günlük geç kalma durumunda doktor kontrolüne ihtiyaç vardır.
Adet düzensizliklerinin eğer jinekolojik bir problem mevcut değilse çok büyük bir kısmının stres kaynaklı olduğu kesinlikle unutulmamalı ve stresten uzak durulmalıdır. Bunun yanı sıra aşırı tuzlu yiyeceklerden ve kafeinden uzak durmak ve düzenli egzersiz yapmak ta adetin düzene girmesi için yardımcı olacaktır.
Ergenlik kızlarda 10 yaş, erkeklerde 12 yaş civarında başlayan ve ortalama 3-5 yıl arasında süren bir dönemdir. Ergenlik dönemindeki cinsel ve fiziksel gelişme 5 yılda tamamlanırken, psikolojik gelişmeyi de içeren dönem 18-20 yaşında tamamlanır.
Kadından kadına değişmekle birlikte genelde 40'lı yaşların sonuna doğru görülür. Vücutta hormon seviyelerinin değişmesiyle adet düzensizliğine yol açabilir. Hipofiz bezinin artmış aktivitesi, beslenmenin yetersiz olması, psikolojik bozukluklar da adet düzensizliğinin nedenleri arasındadır.
Ergen kan lekesinin ne olduğunu bilmiyorsa heyecanlanıp, telaşa kapılabilir. Utanıp, çekinebilir. Adet kanaması yaklaşık ayda bir defa 21–35 gün aralığında olur. Adet süresi de 3–7 gün arasında değişir.
Adet döngüleri arasında ki ortalama süre 28 gündür. Bazen daha kısa kısa veya daha uzun olabilir. Kadınların adet süreleri arasındaki boşluk 21 günden az veya 35 günden fazla ise bu duruma adet düzensizliği denir.
Kadınlarda iki adet kanaması arasında geçen süre adet döngüsü olarak adlandırılmaktadır. İlk adet kanamasının olmasından sonra ikinci döngü ile arasında en az 21 gün en çok ise 45 gün geçmelidir. Bu dönem arasında 21 günden kısa olan ya da 45 gün üzerinde süren adet döngüsü de olabilir.
Âdet kanamasının başladığı gün 1. gün olarak kabul edilir ve bu döngü, ortalama olarak her 28 günde bir kez tekrarlanır. Bazı kadınlarda âdet döngüsü, her 21 ila 35 gün arasında da gerçekleşebilir. Normal sınırlar içinde kabul edilen bu durum kişiden kişiye farklılık gösterir.
Vücutta östrojen hormonunun üretiminin azalmasıyla beraber yumurtalıklar küçülür ve üreme yeteneği kaybolur bu da adet döngüsünün sonuna gelindiği menopoz dönemi olarak tanımlanır. Dünya genelinde menopozun meydana geldiği yaş 45 ila 55 yaş arasıdır.
Adet düzensizliği; duygusal ve fiziksel stres, fazla kilo veya zayıflık gibi nedenlerden kaynaklanabildiği gibi polipler, miyomlar, yumurtlama bozuklukları, rahim içi anormallikleri gibi rahatsızlıklar nedeniyle de ortaya çıkabiliyor.
Senede 3 kereden fazla 28 günde birden daha fazla, 35 günden daha fazla, 21 günden daha az şekilde adet görülürse adet gecikmesi durumu bulunmaktadır. Bu durumda bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmak gerekmektedir.
Bu süreçte kadınları endişelendiren ve pek çok kadının en büyük sorunlarından biri de adet düzensizliğidir. Senede birkaç günlük gecikmeler normal kabul edilirken, daha sık yaşanan adet düzensizlikleri miyom, tümör gibi sorunlara işaret edebilir. Bu tür adet düzensizliği durumlarında mutlaka uzman yardımı alınmalıdır.
Kadınlarda adet döngüsü dışında da vajinal kanamalar yaşanabilir. Adetten 10 gün sonra yaşanan kanamalar da sık rastlanan bir durumdur. Kadınlarda adetten sonra ortaya çıkan ara kanamalar lekelenme olarak da nitelendirilebilir.
16 yaşına hiç regl olmadan gelen genç kızlarda muhtemelen primer amenore (regl yokluğu) vardır. Regl yokluğu dikkatli bir tıbbi test, teşhis ve terapi gerektirir. Bunun sende ya da bir arkadaşında olduğundan şüpheleniyorsan, ebeveynlerinden birine ve aile hekimine danış.
Bu aralıkta görülen adet siklusu, normal adet düzeni olarak kabul edilmektedir. Adet kanamlarının görülmesi gereken zamandan önce görülmesi veya 21 günden önce adet kanamalarının tekrar etmesi sık adet görme olarak adlandırılmaktadır. Bu sıklıklta adet gören kadınlar ayda 2 kez adet gödüklerini düşünebilirler.
Ergenlerde ilk adet sonrası iki sene adet düzensizliği normaldir. Düzensizlik iki seneden fazla sürerse, polikistik over sendromundan şüphelenilebilir.
Kadınlarda adet düzensizliği, tüylenme ve benzeri gibi durumlarda hormon testi yapılır. Eğer kadınlarda adet düzensizliği, tüylenme ya da kadın hastalıkları gibi şikayetler var ise bu durumda kadınlara hormon testi yapılır.
Kendi başına bir hastalık olmayan adet düzensizliğinin tedavisi için öncelikle altta yatan hastalığı tespit etmek gerekir. Bunun için jinekolojik muayene, kan tahlilleri ve kimi zamansa endometriyal biyopsiye başvurulur. Sonrasında adet düzensizliğine yol açan medikal durum tedavi edilir veya düzenlenir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri