Nişasta hamuru sertleştirir mi? Nişasta ile yapılan kurabiye hamurları dolapta bekledikçe daha çok sertleşirken, unla yapılanlar o kadar sertleşmiyor. O yüzden uzun süre dayansın dediğiniz kurabiye hamurlarını unla yapmanızı öneririz. İkisinin arasındaki en önemli temel fark kıvamları ve dayanma süreleri.
Nişasta yapısı nedeniyle hamur işlerinin daha uzun süre bayatlamadan dayanmasını sağlar. İçerisine girdiği hamur işlerinin ağızda dağılan bir yapıya kavuşturur. Nişasta sayesinde hamurlarınızı daha kolay açabilirsiniz. Bu nedenle nişasta baklava hamuru açımında da mutlaka tercih edilir.
Nişastaların direngen olan türleri, kalp ve damar sağlığını korur. Kan dolaşımı sağlıklı şekilde sağlandığında vücut fonksiyonları desteklenir. Karbonhidrat içeren nişastalar, tokluk sağlamaktadır. Mama ve lapa gibi tüketilen nişasta, uzun süre tokluk vereceği için öğünleri dengede tutmanıza yardımcı olur.
Nişasta soğuk suda erimez, fakat ısıtıldığında su alarak şişer ve belli bir sıcaklıktan sonra jelleşmeye başlar.
Unlu mamüllerde, pastanelerde çeşitli hamur işlerinde (kurabiye, pasta) yapımında kullanılır. Yufka açarken buğday nişastası kullanıldığı gibi, sütlü tatlılarda (muhallebi, sütlaç gibi) tatlıların koyulaştırılmasında kullanılır. Ayrıca çeşitli sosların yapımında da kullanılmaktadır.
İlgili 19 soru bulundu
Soru: Pirinç nişastası ile pirinç unu aynı şey mi acaba ? Yani bu ürün bildiğimiz pirinç unu mu ? Cevap: Hayır ikisi aynı şey değildir pirinç unu pirincin öğütülmesiyle elde edilir pirinç nişastası pirinçten uzaklaştırılarak yapılır.
Hamuru için; 5 su bardağı un (artırılabilir ya da hamurun kıvamına göre azaltılabilir) 1 su bardağı buğday nişastası 1 yemek kaşığı tuz.
Karışımın üzerine bir kuvvet uygulandığında ise su molekülleri nişasta parçacıkları arasından çıkar ve nişasta molekülleri bir arada kümelenir. Bu durum karışımın üzerine kuvvet uygulandığında oobleck'in katı gibi davranmasına neden olur.
Jelleşme sıcaklık aralığı 50- 85 °C'dir. Örneğin patatesten elde edilen nişastalar 60-65 C°'lerde jelleşme gösteririken, tahıl nişastaları 80-85 C°'lerde jelleşmektedir.
Buğday nişastası ile mısır nişastası farkı sadece üretildikleri üründür. Bunun dışında kullanım alanlarında önemli bir fark yoktur. Nişasta kullanılan hamur işleri çok daha uzun süre dayanır. Nişasta, yapısı nedeniyle daha uzun süre dayanmaya ve daha uzun süre içerisinde bayatlamadan dayanma özelliğine sahiptir.
Ambalajlarının arkasında yer alan kullanım tablosu sayesinde; vanilinli ya da kakaolu sos, dolgu kreması, meyve püresi, tart, turta kaplaması gibi tarifler hazırlayabilir veya makarna sosu, domates püresi ve çorbalarınıza kıvam vermek için kullanabilirsiniz.
Nişasta ve yoğurdu bir kap içerisinde karıştırın. Püre haline geldikten sonra tüketebilirsiniz. İshali kesmede oldukça yaygın bir yöntem olarak kullanılmaktadır. Yağlı gıdalar sindirimi kolaylaştırma etkisi vardır.
Dilediğiniz şekilleri rahatlıkla verebilmek adına nişasta kullanmanızı öneririz. Bunun dışında nişasta hamurlarınızı daha kolay açmanızı sağlar ve hamurların birbirlerine yapışmalarını engeller. Bu nedenle nişasta baklava hamuru açımında da mutlaka kullanılır.
Nişasta yerine un kullanılır mı? Nişasta genellikle yemek ve tatlılarda kıvam vermek amacıyla kullanılmaktadır. Eğer evde nişasta yoksa; nişasta yerine un kullanmak sizin için bir çözüm olacaktır. Yemek ve muhallebi gibi tatlıların yapımlarında, kıvam sağlamak amacıyla, nişasta yerine un kullanabilirsiniz.
Sağlıklı insanların ince bağırsaklarında sindirilmeyen ve emilmeyen, ancak kolondaki yerleşik mikroflora ile kolonda fermente edilen nişasta veya nişastalı gıda ürünlerinin toplamına dirençli nişasta denir. Vücutta sindirilemeyen dirençli nişasta, diyet lifi kapsamında yer almaktadır.
Mısır unu ince öğütülmüş mısırdır. Mısır nişastası, yalnızca mısır çekirdeğinin endosperminden elde edilir.
İlk nişastalı kek tarifimde içinde hiç un olmadığı için şaşıran ve acaba biraz un eklesem mi diye soranlar olmuştu. Kesinlikle ama kesinlikle un eklemenize gerek yok. Evde hangi cins nişasta varsa onu kullanabilirsiniz. Mısır ya da buğday fark etmez.
Sütlaca nişasta eklenmez. Nişastanın verdiği pelte dokusu sütlaç için uygun değildir. Sütlaç olabildiğince akışkan olmalıdır. Bunu da pirinç unu sağlar.
Mısır nişastasını bir kaseye dökün, içine ılık suyu ekleyip iyice karıştırın. Nişasta dibe çökecektir. Parmaklarınızı dibe daldırıp çıkardıkça nasıl katıdan akışkan hale geldiğini göreceksiniz.
Gıda sektöründe şekere dönüşmesi nedeniyle, fazla kalori ve şeker hastalığı riski nedeniyle kullanım miktarına sınırlamalar getirilmiştir. Gıdanın kalitesini olumsuz yönde etkilerken, bazen gıdaya hile karıştırmak amacıyla da kullanılmaktadır. Bu nedenle gıda maddesinde nişasta miktarının tayin edilmesi önemlidir.
Muhallebi, kurabiye, baklava, sos, jöle ve daha birçok tarifi hazırlarken bazen bir kaşık bazen de bir bardak kullanılır ama illa ki lazım olur. Muhallebilerin, peltelerin o hafif parlak görünümü, kurabiyelerin ağızda dağılması, sosların kıvamı ve hatta böreklerin çıtırlığı ondan sorulur.
Gerçek pastane poğaçasının sırrı içindeki mahleptir ve katı yağdır. Mahlep ile hakiki pastane poğaçasına en yakın tadı elde edersiniz. Poğaça yaparken bir diğer önemli konu mayadır. Mayanın tam olarak çözülmesi ve kabarma işleminin tarifdeki gibi olması gerekiyor.
Ayrıca hamuru yaparken tarifte belirtilen undan çok daha fazla un ilave etmek de hamuru sertleştiren bir diğer neden. Yoğururken hamurun kıvamı cıvık kaldı denilerek sürekli un ilave ediliyor, bu da poğaçaların kıvamlarının sert olmasının başlıca sebeplerinden biri oluyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri