Bazı insanlarda ergenlik döneminde koltuk altları da biraz koyulaşabilir. İnsanların ten rengi, yaşla birlikte soluklaşır.
Genel olarak ergenlik döneminde gençlerde fiziksel olarak değişiklikler gözlenir. Boyları uzar, kiloları artar, cinsel organlarında değişikler olur. Ergenlik döneminde görülen gelişmelerden biri de yüzde oluşan sivilcelerdir. Gençler cinselliği keşfetmeye başlarlar.
Ergenlik dönemde en sık görülen cilt sorunu aknedir. Ergenlik sivilceleri olarak da bilinen akneler, hormonların ve yağ salgısının değişimi ile meydana gelir. Hormonlar ciltteki yağ bezlerinin artmasına ve gözeneklerin tıkanmasına neden olur. Tıkanmış gözenekler bakterilerin üremesi için uygun bir ortam yaratır.
Hormonal yükselmenin istikrarlı bir düzeye eriştiği, hormonal ve fiziksel değişimin görece yavaşladığı 20'li yaşların ilk yılları ise ergenliğin bitişi olarak ele alınır.
Ergenlik döneminde fiziksel gelişim kadar sosyal ve zihinsel gelişim de oldukça hızlı ilerler. Dış görünüşün oldukça önemli olduğu bu dönemde kişilerde hoşnutsuzluk, kendini beğenmeme ve başka insanların düşüncelerine çok önem verme gibi durumlar daha sık görülmektedir.
İlgili 34 soru bulundu
Ergenlikte kendini çirkin hissetmek
Bu dönemde, ergenler bedensel değişikliklerine aşırı ilgilidir. Dolayısıyla sivilcelerden, tüylerden, değişen ses tonlarından, bedensel yapılarından oldukça etkilenirler. Ergenin kendini diğerleriyle kıyaslaması ve eksiklerine odaklanması oldukça sık karşılaşılan bir durumdur.
Ergenlik kızlarda 10 yaş, erkeklerde 12 yaş civarında başlayan ve ortalama 3-5 yıl arasında süren bir dönemdir. Ergenlik dönemindeki cinsel ve fiziksel gelişme 5 yılda tamamlanırken, psikolojik gelişmeyi de içeren dönem 18-20 yaşında tamamlanır.
Geç Ergenlik (17-19 yaş)
Bu dönem, büyümenin ve değişmenin yavaşladığı yıllardır. Dürtülerini bekletebilmeyi, ya da sosyal ve kültürel beklentilere uygun yöntemlerle eyleme dönüştürebilmeyi öğrenir. Karşı cins akranlarla cinsel deneyimler başlar. Bilişsel gelişime bağlı olarak soyut kavramlar daha iyi anlaşılır.
Ergenlik fizyolojik olarak 5 evreye ayrılmaktadır. Evre 1; ergenlik öncesi dönemdir.
Erkeklerde ergenliğin ilk aşamasında cinsel gelişimin ortaya çıkması 11-12 yaş civarlarında olur. Erkeklerdeki üreme organları olgunlaşır ve erkek çocuklarda geceleri boşalma başlar. Erkek çocuklar eğer bu duruma hazır değilse korkabilirler. Bir yıl boyunca gece boşalmaları olabilir.
20 yaş öncesi günlük cilt bakımında sadece yüz temizleyici, nemlendirici krem ve güneş kremi yeterli oluyor. Mesela, 15 yaş için yüz maskesi kullanımını önermiyoruz. Ne kadar hevesli olsan da cilt bakım rutinini bozmamalısın. Ancak dermatoloğun tarafından önerilen bir maske kullanabilirsin.
Cilt yaşlanması 25 yaşından sonra kendini göstermeye başlar. Ancak bazı faktörler bu işaretlerin daha erken görülmesine sebep olabilir. Zaman geçtikçe bu izler daha da belirginleşir. Yaşlanmanın ilk belirmeye başladığı yerler göz çevresidir.
Uzmanların tamamı ergenlik döneminde herhangi bir cilt problemi olmasa da doğal içerikli ürünlerle bir cilt bakımı rutini önermektedir. 15 yaşından sonra hem kızlar hem de erkekler için temel aşamaları belli olan bir cilt bakımı işlemi uygulanmalıdır. Cilt bakımı, cilt temizliği adımı ile başlamalıdır.
Sınav döneminde kilo almak, ergenlikte yaygın bir durumdur. Hem stres hem de stresten kaçmanın bir yolu olarak yemek yemek, yetişkinler gibi ergenlik dönemindeki gençlerin de otomatik refleksidir. Bazen de aksine, aşırı stres nedeniyle yemek yemeyi unutma, bırakma gibi bir eğilim gelişir ve kilo kaybı yaşanır.
Kızlarda 10, erkeklerde 12 yaşında başlayan ve ortalama 5 yıl süren ergenlik, çocukluktan erişkinliğe geçiş dönemidir. Bu dönemde fizyolojik, psikolojik ve sosyal yönden birçok değişim bir arada yaşanabilir. Bu dönemde kızlarda 15 -20 cm, erkeklerde ise 20-25 cm boy artışı olur. Vücutta hızlı bir kilo artışı gözlenir.
Genellikle ; 12-15 yaş ilk gençlik dönemi, 15-21 yaş arası asıl gençlik dbemi, 21-25 yaş arası uzamış gençlik dönemi olarak bilinir.
•Geç ergenlik (18-25 yaş)
Fiziksel gelişim • Genç kadınlar genelde fiziksel gelişimlerini tamamlar.
Kendi içinde evreleri olan ergenlik 12-14 yaş aralığındaki erken ergenlik, 15-17 yaş aralığındaki orta ergenlik ve 18-21 yaş aralığındaki geç ergenlikten oluşmaktadır. Dolayısıyla en geç yaş olarak 21 görülebilir.
Kız çocuklarında 8 yaşından önce ve de özellikle 6 yaş civarında da meme büyümeleri gözlenebilir. Eğer meme büyümesi ile birlikte hızlı boy uzaması, kemik yaşının ilerlemesi varsa bu kız çocukları erken ergenlik yönünden araştırılmalıdır. Bu kızlarda ergenliğe girilmesine neden olan hormonlar erken salgılanmaktadır.
Ergenlik 12-22 Yaş
Bu yaşlar arasında önemli fiziksel, sosyal ve psikolojik değişikliklerin gerçekleştiği bir gelişme dönemidir. Çocuklukla genç erişkinlik arasında kalan bu karmaşık dönem “Kimliğin kazanılması ile sonlanır. Yukarıda da belirtildiği üzere bu dönemde bir “kimlik kazanılması” fenomeni vardır.
Ancak ilk regl döneminin 10-14 yaşları arasında başlaması normal kabul edilir. Sosyo-ekonomik durum, beslenme düzeni, genetik faktörler ve hormon düzeyleri gibi birçok etmen, genç kızların regl olma yaşında belirleyicidir.
Kızlar yaklaşık 16 yaşında ve erkekler 18 yaşında erişkin boya ulaşır. Aslında bu yaşlar kemik yaşıdır ve çoğunlukla kişilerin takvim ve kemik yaşları birbiri ile uyumludur.
Ergenlik sivilceleri 4-6 yıl devam eder. Bazen 40'lı yaşlara kadar sürebilir. Tedaviye başlayan kişilerin bunun uzun süreceği konusunda bilgilendirilmeleri gerekir. Hafif aknelerde cildin aşırı yağını temizleyici ve bakteri üremesini engelleyici ürün kullanılması çoğu kez yeterlidir.
Ergenlik yıllarında en sık görülen sorunlar arasında anksiyete ve depresyon, yeme bozuklukları, davranış bozukluğu (ciddi antisosyal davranış), dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB) ve kendine zarar verme sayılabilir.
Ergenlik dönemi çocuğun bedensel, psikolojik, zihinsel ve sosyal olarak değişimler sonrasında yetişkinliğe dönüştüğü bir geçiş sürecidir. Kendi içinde aşamaları olan ergenlik 12-14 yaş aralığındaki erinlik, 15-17 yaş aralığındaki orta ergenlik ve 18-21 yaş aralığındaki geç ergenlikten oluşuyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri