Ergenlik döneminde büyüme hızı önce artarak yılda 7-9 cm'e kadar çıkar. Daha sonra ise ergenlik döneminin sonlarına doğru kemiklerdeki büyüme plaklarının giderek kapanmasıyla birlikte yeniden yavaşlar ve bir süre sonra tamamen durur. Böylece erişkin boyuna ulaşılmış olur.
Kızların ergenlik büyümesi erkeklere göre 2 yıl önce başlar ve sonlanır. Kızların iki yıl daha az uzaması 8-10 cm fark yaratır. Ergenlikte erkekler toplam 25-30 cm uzarken, kızlar 20-25 cm boy atarlar. Bu da 3-5 cm civarında farka neden olur.
Kız ve erkeklerde büyüme hızı ortalama olarak İlk 1 yaşta; yılda 25cm, 1-2 yaş arası yılda 10-14cm, 2-4 yaş arası yılda 10 -12 cm, 4-12 yaş arası yılda 5 cm, ergenlik dönemi boyunca kızlar 20-25cm, erkekler 25-28 cm uzar.
15 yaşından sonra boy ne kadar uzar? Ergenlik dönemi boyunca, bireylerin boy uzunluğu cinsiyet ve genetik faktörlere bağlı olarak değişebilir. Ortalama olarak, kızlarda ergenlik döneminde boy uzunluğu ortalama 6-20 cm arasında artabilir, erkeklerde ise ortalama 10-25 cm arasında artabilir.
Kızlarda büyüme adet görmeye başladıktan birkaç yıl sonra durur ancak erkeklerde 17-18 yaşına kadar az da olsa devam eder.
İlgili 16 soru bulundu
Erkek çocuklarında ise ergenliğin ortası ve ortadan sonraki dönemde en çok gelişim görülmektedir. Kız çocuklarında meme gelişiminden adet kanamasına kadar olan süreçte boy çok hızlı uzamaktadır. Fakat adet kanaması sonrası da 2 seneye kadar boy büyümesi az da olsa devam edebilmektedir.
10 yaş civarında adet gören kızlarda , normal yaşlarda adet gören kızlara göre ergenlikteki boy kazanımının daha büyük bir kısmı adet sonrasına sarkabilmektedir. Genel olarak adet sonrasında boy uzaması 3-9 cm kadardır (erken adet görenlerde 6-9 cm olabilir).
BOY KISALIĞI
Lineer büyümenin en fazla olduğu dönem ilk 2 yıl ve puberte dönemidir. İlk yıl bebekler 25 cm; 2. Yıl 10-12 cm uzar. 2 yaş ile puberte dönemi arasındaki büyüme hızı yılda yaklaşık 6 cm'dir.
Boy: Zamanında doğan bir bebeğin ortalama boy uzunluğu 50 cm kadardır. İlk 3 ayda 8 cm, ikinci 3 ayda 8 cm, üçüncü 3 ayda 4 cm, dördüncü 3 ayda 4 cm boy uzaması olur. Yani 1 yaşında ortalama 24-25 cm kadar boy uzamış olur ve 75 cm ulaşmıştır. 2 yaşına geldiğinde boy 10-12 cm daha uzayarak 85 cm ulaşır.
Yaşamın ilk 6 ayında bebekler her ay yaklaşık 1.5-2.5 cm uzarlar. 6-12 ay arasındaki dönemde ise her ay yaklaşık 1-1.5 cm uzarlar.
Erkek çocuklarının kişisel gelişimleri kız çocuklarına göre daha hızlı olur. 15 yaşındaki erkek çocuklarının ideal boy uzunluğu 170,3 cm'dir. Bu yaştaki erkek çocuklarının ortalama ideal kilosu ise 62,1 kilogramdır.
Doğumdan sonra ilk yıl ortalama 25 cm, ikinci yıl 10-12 cm, üçüncü yıl 8 cm, dördüncü yıl ise 7 cm uzama beklenir. Dört yaş ile puberte başlangıcı arasındaki uzama yılda ortalama 5-6 cm'dir.
Çocuklar, ergenlik dönemine girince tekrar hızlı büyümeye başlıyorlar. Kızlarda 10- 11, erkeklerde ise 13-14 yaş ergenlikte büyümenin en hızlı dönemdir.
Ergenlik kızlarda 10 yaş, erkeklerde 12 yaş civarında başlayan ve ortalama 3-5 yıl arasında süren bir dönemdir. Ergenlik dönemindeki cinsel ve fiziksel gelişme 5 yılda tamamlanırken, psikolojik gelişmeyi de içeren dönem 18-20 yaşında tamamlanır.
170 cm boy uzunluğuna sahip erkeklerde ideal kilo 66 kg iken kadınlarda bu değer 61 kilogramdır.
Doğal yolla boy uzatmanın en iyi yöntemlerinden bir tanesi fiziksel olarak aktif ve formda olmaktır. Spor ve düzenli egzersiz kişinin boyunun uzamasını artırır. Yoga, doğal olarak boy uzatmak için nispeten daha az yorucu bir yöntemdir. Yoga, vücudun genel formunu geliştirerek büyümenin hızlanmasına yardımcı olur.
Boy uzatan besinler arasında süt ve süt ürünleri, yumurta, organik sebze (brokoli) ve meyveler, organik susam (GDO içeren ithal susam değil), soya fasülyesi, balıklar ve kuruyemişler (badem, ceviz, fındık) başta gelmektedir. Süt, çocukluk çağı beslenmesinde ayrı bir öneme sahiptir.
Boy kısalığı ve büyüme geriliği nedenleri beslenme yetersizliği, kronik hastalıklar, raşitizm ve diğer kemik hastalıkları, gebelik haftasına göre küçük (SGA) doğum, genetik bozukluklar ve endokrin hastalıkları içerir. En sık endokrin nedenler tiroit ve büyüme hormonlarının yetersizliğidir.
Beslenme Düzeni ve Spor
Bu açıdan kalsiyum, magnezyum ve D vitamini takviyeleri normal kemiklerin korunmasına katkıda bulunmaktadır (12). Kemiklerin doğal yapısında bulunan kalsiyum, normal kemik yapısını desteklemektedir. Ayrıca hormon sentezini uyararak büyüme ve gelişme sürecine katkıda bulunmaktadır.
Tedavi edilmediğinde erken ergenlikte en önemli riski kız hem kızlarda hem de erkeklerde boy kısalığına yol açabilmesidir. Ayrıca kız çocuklarında erken adet görmenin beraberinde getirebileceği sorunlar da bulunmaktadır.
Büyüme kıkırdakları kapandıktan sonra ilaç, hormon, gıda takviyeleri gibi yöntemlerin kesinlikle boy uzamasına etkisi yoktur.
Bu nedenle ameliyat için ideal zaman 20 yaş sonrasıdır. Ameliyat kararına; hastanın kazanımları ve ameliyatın riskleri değerlendirilerek varılır. Boy uzatma ameliyatın hedeflenenen uzama miktarı 5-8 cm arasıdır. Ameliyat ile boy daha fazla uzayabilir ancak bu kez de operasyona bağlı komplikasyon riski artar.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri