Kayısının içinde bulunan vitaminler; A, C, E, K, B3, B6 ve B9' dur. Kayısının içerdiği mineraller; Manganez, bakır, magnezyum, potasyum, kalsiyum, fosfor, çinko ve manganez'dir. 100 gram kayısı; 98 kcal, 2 gram besin lifi, 9 gram şeker, 0,4 gram yağ, 86,4 gram su içermektedir.
Kayısı çekirdeği olarak adlandırılan ve yukarıda da söylediğimiz gibi kayısının içinden çıkan çekirdeğin sert kabuğunun kırılmasıyla ortaya çıkan, badem benzeri madde, doğrudan tüketilebiliyor ya da kayısı çekirdeğinin yağı hazırlanarak bu yağ kullanılabiliyor.
Malatya'daki güneşte kurutulan kayısı çekirdeklerinden elde edilir. Bu çekirdeğe Gün Kurusu Çekirdeği denir.
Kayısı çekirdeğinde B vitaminleri ve A, D, E, K vitaminleri bulunur. Hastalıklardan korunmak ve daha dinç bir vücuda sahip olmak için kayısı çekirdeğinde yer alan vitaminlere ihtiyacınız olur. Ara öğünlerde kayısı çekirdeği tükettiğiniz takdirde, bağışıklık sisteminize güç katarak kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz.
Kuru kayısıda bol miktarda bulunan K vitamini, kanın pıhtılaşmasına yardımcı olur.
İlgili 26 soru bulundu
İçeriğindeki potasyum kalp kaslarını besler. Tansiyonu dengeler ve kan basıncının normal düzeylerde seyretmesini sağlar. İçerdiği kalsiyum, fosfor gibi mineraller kemik sağlığı açısından önemlidir. Ağız ve diş sağlığı için yararlı bir meyvedir.
Çok fazla gün kurusu tüketildiğinde ishale neden olabilir. Ölçülü oranda tüketmek hatta gün içinde 3-4 adet tüketmek en doğru seçim olacaktır.
Amigdalin, siyanür içermektedir. Siyanür ise insan sağlığı açısından çok tehlikeli bir zehirdir. Kayısı çekirdeği yendiği zaman tükettiğiniz zaman, ciddi zararlara yol açabilen siyanürle de başınız derde girebiliyor. Bu durum; mide bulantısı, kusma, baş ağrısı ya da dönmesi gibi sorunlar şeklinde karşınıza çıkabilir.
Kayısı çekirdeği az miktarda da olsa siyanür içermektedir. Bu nedenle gün içerisinde bu meyvenin çekirdeğini tüketmek zehirlenmelere yol açabilir. Beslenme uzmanlarına göre günde en fazla 10 - 15 tane çekirdek yenmeli. Kayısı yağı böyle bir risk içermediği gibi çok daha sağlıklı olduğu için tavsiye edilmektedir.
Genç sürgünlerde oluşan lekeler kısa sürede zamk çıkararak küçük kanser yaralarına dönüşürler. İlkbaharda hastalıklı tomurcukları bulunduran ve kanser yaraları bulunan dallar ve genç sürgünler sağlam kısımdan budanarak bahçeden uzaklaştırılmalı ya da uygun bir yerde yakılmalıdır.
Kayısı çekirdeği az miktarda da olsa siyanür içermektedir. Bu nedenle gün içerisinde bu meyvenin çekirdeğini tüketmek zehirlenmelere yol açabilir. Beslenme uzmanlarına göre günde en fazla 10 - 15 tane çekirdek yenmeli. Kayısı yağı böyle bir risk içermediği gibi çok daha sağlıklı olduğu için tavsiye edilmektedir.
Kayısının acı çekirdeği zehirleyebilir
Ağızdan alınan bazı meyvelerin çekirdeklerinde bulunan “amigdalin” adlı madde, bağırsaklarda çözünerek son derece zehirli olan “siyanid”in ortaya çıkmasına neden olur.
Kayısı çekirdeğinde siyanüre dönüşen madde özellikle çocukları zehirliyor. Kayısı kadar bademi andıran çekirdeği de sıklıkla tüketiliyor. Ancak kayısı çekirdeği ölümle sonuçlanan zehirlenmelere sebep olabilir.
Kayısı çekirdeği doğru tüketildiği zaman, kanseri önleyici etkilere sahiptir. Kanserli hücrelerle mücadelede tüketilebilen kayısı çekirdeği, var olan kanser hücrelerinin yayılımını engeller. Cilt sağlığını koruduğu uzmanlar tarafından belirtilen kayısı çekirdeği, doğal bir nemlendiricidir.
Özellikle kuru kayısı fazla yenirse bir takım yan etkiler doğabilir. Kuru kayısı bağırsaklar üzerinde çok etilidir ve kabızlık gibi sorunlarda çok olumlu etkiler sağlar. Ancak aşırı tüketimi de ishal gibi sorunlar yaşanmasına sebep olabilmektedir.
Kayısı çekirdeği düzenli bir şekilde tüketildiğinde kan basıncını düzenler. Kanserli hücrelerin oluşumunu engelleyici etkiye sahiptir. Kayısı çekirdeğinden yağ da elde edilebilir. Bu yağlar cilt sağlığında önemli bir fayda sağlar ve cilt hücrelerini yeniler.
Acı kayısı çekirdeğinin bilinen en önemli faydası kanserli hücreler ile mücadele etmesidir. Vücuttaki kanserli hücrelerin oluşumunu engelleyen acı kayısı çekirdeği cilt sağlığına da iyi gelmektedir. Bunun yanı sıra acı kayısı çekirdeğinden elde edilen yağlar cilt sağlığı için de kullanılmaktadır.
Kayısı çekirdeği besinini gıda markalarının taze ve doğal üretimleri ile birlikte satın almanız mümkündür.
Dikkat! Kayısı çekirdeği siyanür içerdiğinden fazla sayıda tüketildiğinde zehirliyor.
Bu nedenle böbrek hastalarını en çok dikkat etmeleri gereken nokta besinlerdeki potasyum miktarıdır. Potasyumla ilgili öneriler: Kanınızdaki potasyum seviyesini kontrol etmek için muz, kivi, kayısı ve kurutulmuş meyveler gibi yüksek miktarda potasyum içeren yiyeceklerden uzak durmalısınız.
Uzmanlar, kayısı, şeftali, erik, kiraz, hatta elma çekirdeğinin bile fazla tüketildiğinde tehlikeli olduğunu söylüyorlar. Bu meyvelerin çekirdekleri vücutta siyanüre dönüşen bir bileşik olan “amigdalin” içeriyor.
Gün kurusu kayısı (siyah kayısı) ile sarı kuru kayısı arasındaki en temel fark üretimlerindeki teknikten kaynaklanıyor. Gün kurusu tamamen doğal ve geleneksel bir yöntemle, direkt olarak güneşte kurutulurken; sarı kuru kayısı, bu kurutma işleminden önce belli bir süre kükürtdioksit gazına maruz bırakılıyor.
Kayısının içinde bulunan pektin, lif ve selüloz bağırsakların çok iyi çalışmasını sağlar. Günde 3-4 adet kayısı kabızlık ve farklı sindirim sorunlarına çözüm olabilir. Doğal bir lif deposu olan kayısı hastalıklara karşı koruyor.
50 gram ağırlığındaki kayısı 24 kalori içerir. 1 kilo yaş kayısı kaç kalori sorunuza ise 480 kalori cevabını vereceğiz. Eğer orta bir porsiyon kayısı yerseniz 58 kalori alırsınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri