Genç girişimci desteğinden faydalanan mükellefler, işe başladıktan sonraki 3 yıl boyunca 150.000 Türk Lirası'na kadar gelir vergisinden muaftır. Bu teşvik için geçerli olan kazançların ticari, mesleki ya da zirai faaliyetlerden elde edilmiş olması gerekir.
Devlet tarafından 18-29 yaş arasındaki genç girişimcilere sunulan Genç Girişimci Desteği vergi ve sigorta ödeme muafiyetlerini kapsar. Genç Girişimci Desteği'nden faydalanacak olan kişiler 2023 senesindeki güncellemelere göre 3 yıl boyunca yıllık 150.000 TL'ye kadar olan gelirlerin vergisini ödemekten muaftır.
Genç Girişimci Desteği ile İlgili Kanun Maddesi
Bu doğrultuda, 01.06.2018 tarihinden itibaren ilk defa şahıs şirketi kuran 18-29 yaş arasındaki genç girişimcilere 1 yıl boyunca Bağ-Kur prim desteği sağlanacaktır.
Güncel olarak 2023 yılında ödenecek en düşük aylık Bağkur primi 3.452,76 TL'dir. Yani teşvikten yararlanan genç girişimcilerin 12 ay boyunca ödemesi gereken toplam 41.433,12 TL prim hazine tarafından karşılanmaktadır.
Genç girişimci kazanç istisnası tutarı (75.000 Türk lirası) 1/1/2023 tarihinden itibaren elde edilen kazançlara uygulanmak üzere 7440 sayılı Kanun ile yapılan değişiklik ile gelir vergisi tarifesinin ikinci diliminde yer alan tutar olarak değiştirilmiştir. 2023 yılı için uygulanacak istisna tutarı 150.000 Türk lirası ...
İlgili 22 soru bulundu
Genç Girişimci kazanç istinasından faydalanma şartlarını taşıyanlar faaliyete başlanılan takvim yılından itibaren üç vergilendirme dönemi boyunca elde ettikleri bu kazançlarının 75.000 Türk lirasına kadar olan kısmı, gelir vergisinden müstesnadır.
Buradaki istisnanın, aynı kanunun 94'üncü maddesi uyarınca tevkif suretiyle ödenecek vergiye şümulü yoktur. Yani genç girişimcilerin faaliyetleriyle ilgili olarak vergi stopajı yapılabilecektir.
Bu destekten faydalanan genç girişimciler 3 vergilendirme dönemi boyunca 150.000 TL'ye kadar gelir vergisinden muaf tutulup, 1 yıl boyunca da SGK(4b) primleri hazine tarafından karşılanmaktadır.
Genç Girişimciler KDV ve Damga Vergisi öder mi ? ❌ Genç Girişimci olmanızın ödeyeceğiniz katma değer vergisi ile bir ilgisi bulunmamaktadır.
Vergi mükellefi 1. dönemde 75.000 TL'lik sınırı aşmadığı için Gelir Vergisi ödemez. 2. dönemde 75.000 TL'lik sınırı aşan miktarın 10.000 TL'nin vergisini öder. 3. dönemde ise kazanç istisnasını geçen 5.000 TL'nin vergisi öder. Her dönem kendi içerisinde değerlendirilir.
Genç Girişimciler için sağlanan vergi avantajı nedir ? Vergi avantajı en kısa tanımı ile şu ; 29 yaşından küçük ve ilk defa iş kuruyorsanız üç yıl boyunca, her yıl için 150.000,00 TL ye kadar kestiğiniz faturalar vergiye tabi değil. Genç girişimciler için sağlanan vergi avantajı sadece şahıs firmaları için geçerli .
Genç girişimci desteği, 18-29 yaş arası gençlere 3 yıl boyunca yıllık 75 bin TL'ye kadar elde edecekleri kazanç için vergi muafiyeti sağlar. 2022 yılından itibaren en düşük aylık Bağ-Kur primi 1.601 TL'dir. Bağ-Kur desteği kapsamına giren gençler, toplam 1 yıllık 19.212 TL Bağ-Kur primini devlete ödemezler.
Konu ile ilgili özelge; “İşinizin sevk ve idaresinin elinizde tutulması ve maddede yer alan diğer şartları da sağlamanız koşulu ile başka bir işyerinde ücretli olarak çalışmanız ve yanınızda yardımcı personel çalıştırmanız genç girişimcilerde kazanç istisnasından yararlanmanıza engel değildir.”
Kendi işini kurmak isteyen ve ilk defa çalışma hayatına atılacak olan 29 yaş altı kişilere sağlanan kolaylıklar, genç girişimci desteğinin kapsamındadır. Kendi işini kuracak olan genç girişimcileri gelir vergisi, Bağ-Kur primi ve stopaj gib ek masraflar bekler. Bu destek, kişilerin giderlerini önemli ölçüde azaltır.
Genç girişimcinin faaliyete başladığı takvim yılından itibaren üç vergilendirme dönemi boyunca elde ettiği kazancın yıllık 75.000 TL'lik kısmı gelir vergisinden istisna edilmiştir. Genç girişimcinin bağkur primleri, tescil tarihinden itibaren bir yıl süreyle Hazinece karşılanacaktır.
Kazanç İstisna Tutarı
Geçici Vergi Beyannamesinde Ekler kulakçığında bulunan istisnalar bölümünde “Genç Girişimcilerde Kazanç İstisnası” şeklinde yer almaktadır.
Genç girişimci istinasını uygularken beyan edilecek gelirlerden indirim kısmında diğer indirimleri kullanarak işlem yapılır. Ayrıca beyannamede kazanç bildirimi bölümünde yer alan “istisna edilen kazançlara ilişkin bildirim” bölümünde bildirilir.
Hayır. Genç girişimci istisnasından sadece şahıs şirketi kurulması durumunda yararlanabilirsiniz. Limited veya anonim şirket kurduğunuz takdirde genç girişimcilere sağlanan vergi avantajından faydalanmanız mümkün olamamaktadır.
Daha sonara Beyannamede “ Gelir Bildirimi” sütununa tıklayıp “ Beyan edilecek Gelirlerden İndirim” butonunda “ Diğer İndirim” sütununa 20.000.- TL. yazmanız (Eğer istisnanın tamamı= 75.000.-TL. yazarsanız beyanname hata verir.) halinde, çıkan Ticari Kazanç Matrahınızdan indirim yapılacaktır.
29 Yaş Altı Gelir Vergisi Muafiyeti Nedir? Genç girişimci desteği kapsamında şahıs şirketi açanlar, 3 yıl süre ile 75.000 TL'ye kadar olan gelirleri için gelir vergisinden muaf tutulurlar. Bu durum, 29 yaş altı gelir vergisi muafiyeti olarak isimlendirilir.
Gelir Vergisi Muafiyeti Nedir? Kanunlara göre vergi ödemesi zorunlu olan kişilerin yaptığı meslek türlerinden veya çeşitli şartlardan dolayı aynı kanunlarla veya farklı kanunlarla vergi ödemesine tabi tutulmamasına ise gelir vergisi muafiyeti denilmektedir.
KOSGEB Mikro ve Küçük İşletme Desteği Ne Kadar? (2023)
KOSGEB kredi desteği ile mikro ve küçük işletmelerin (MKİ) personel giderleri karşılanıyor. Program kapsamında yeni istihdam edilen personeller için 6 aylık iki dönemde toplamda 125.000 TL destek veriliyor.
GENÇGİRİŞİMCİLERDE KAZANÇİSTİSNASIUYGULAMASI. ”Madde 6 “(3) Mükellefler tarafından yıllık gelir vergisi beyannamesinin gelir bildirimi tablolarına istisna düşüldükten sonra kalan tutar yazılır.” ifadesi yer almaktadır. Genç girişimci kazanç istisnası gelir bildirimleri tablosunda manuel düzeltme ile yapılacaktır.
29 yaş altında olup ta limited şirket ortağı olanlar genç girişimci İstisnasından faydalanabilir mi? Genç girişimci istisnasında gelir vergisi mükellefleri yararlanır. Limited şirket ortağı yararlanmaz.
Basit usule tabi mükelleflerin 193 sayılı Kanunun 46 ncı maddesine göre tespit edilen ticari kazançları gelir vergisinden istisna edildiğinden ve bu kazançları beyan edilmeyeceğinden basit usule tabi mükelleflerin genç girişimcilerde kazanç istisnasından yararlanmaları söz konusu olmayacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri