Ergonomik Yatak, uyku sırasında vücut basıncının neden olduğu ağrıların ve kan dolaşımı bozukluklarının önüne geçerek kişinin kullanımına uygun ve rahat bir uyku iklimi sunar. Rahatlık kavramının ön plana çıktığı yataklar, oluşan basıncı azaltarak vücut sağlığını olumlu yönden etkiler.
Çok yumuşak bir yatak ise omurgayı yeterince destekleyemez ve uyku sırasında vücudun yatağa gömülmesine neden olur. Omurga sağlığı için en ideal yatak orta sertlikte bir yataktır. Bu yataklar, omurganın doğal eğrisine uyum sağlar, kasları rahatlatır ve kan dolaşımını düzenler.
Full ortopedik yatak içerisinde sünger dolgu malzemeleri barındırdığından biraz daha sert olur. Yarı ortopedik yatak ise daha yumuşak sünger dokuya sahip.
Ergonomi; insanın fiziksel ve psikolojik özelliklerini inceleyerek insanın makine ve çevre ile olan uyumunu doğal ve teknik olarak araştırma ve geliştirme çalışmaları topluluğudur. Yunanca'da Ergo iş, nomos ise yasa anlamına gelmektedir.
Ergonomik tasarım bir ürünün ya da makinelerin, iş yerlerinin ya da çalışanlar tarafından kullanılan ekipmanların insanların kullanımına uygun bir hale getirilmesi anlamına gelir.
İlgili 16 soru bulundu
- Bir yatağın kişinin sağlığına ve konforuna uyumlu biçimde tasarlanmış olması, - Fabrika işçisinin kullandığı farklı aletlerin, çalışma alanında rahatlıkla ulaşabileceği noktalara konumlandırılması, Bu iki örnek farklı anlamlar üzerinden ergonomi kelimesinin ne anlama geldiğini daha iyi ortaya çıkarmaktadır.
ERGONOMİNİN AMACI
Ergonominin birinci amacı insan – makine birleşiminin verimliliğini ve iş güvenliğini arttırmaktır. Çalışmanın yöntemli bir şekilde düzenlenmesini amaçlayan ergonomi aynı zamanda insanın kullandığı araç ve makinelerin yaptığı işin insanın özellikleri ile uygunluk içinde olmasını sağlamaya yöneliktir.
“. 3. Organik Yataklar; sağlık koşulları için en elverişli yataklardır denilebilir. Bu yataklarda kullanılan at kılı, Hindistan cevizi kabuğu lifi, pamuk gibi malzemeler nedeniyle sağlık açısından tamamen doğal koşullar oluşmaktadır. Malzemelerinin dayanıklılığı sayesinde de uzun süreli kullanım için uygundur.
Tam ortopedik yatak sünger dolgu malzemesinin daha sert bir yapıya sahip olduğu yatak türüdür. Genelde ortopedik yatak tercihinde ilk sıralarda yer alır. Sertliği sayesinde omurga ve boyun bölgelerine tam olarak destek vererek doğru uyku pozisyonun alınmasına yardımcı olmaktadır.
Omurga sağlığı için doğru yatak tercihi, omurganın maksimum desteklendiği ve üzerine minimum basıncın bindiği yataklardır. Sağlıklı bir uyku için, seçtiğimiz yatağın ne çok yumuşak ne de çok sert olmaması gerekiyor. Orta sertlikteki ortopedik visko yatakları tercih edebilirsiniz.
Yatak ölçüleri muhakkak kişinin boyundan en az 20 cm uzun olmalı ve yatak genişliği kişi için en az 95 cm olmalıdır. Yatak çok sert veya çok yumuşak olmamalıdır. Orta sertlikte yatak seçilmelidir. Marka güvenilirliği ve garanti süreside göz önünde bulundurulmalıdır.
Tam anlamıyla ortopedik özellikler gösteren yataklarda; Vücut yapısı desteklenir yapıda olmalıdır; ortopedik yataklar için en önemli nokta vücut yapısının desteklenmesi, ağırlığın eşit olarak dağıtılması ve bu sayede kas – eklem bölgelerinin rahatlığının sağlanmasıdır.
Ergonomik olmayan çalışma ortamları, her türlü iş kazasına ve meslek hastalıklarına yol açabilmektedir. Ergonomik olmayan ortamlar aynı zamanda iş verimini de oldukça düşürmektedir.
ERGONOMİNİN AMAÇLARI
İş gücü kayıplarının önlenmesi, Yorulmanın ve iş stresinin azaltılması, İş kazaları ve mesleki risklerin en aza indirilmesi, Verimlilik ve kalitenin yükseltilmesi.
Yeşil ergonomi, insanın doğaya uyumu temelinde doğa yanlısı veya doğadan tarafa olan ergonomik müdahaleler anlamına gelmektedir (Thatcher, 2013).
Ergonomi uzmanı, insanların çalışma ortamlarını ve ekipmanlarını analiz ederek, sağlıklı ve güvenli bir çalışma ortamı sağlamak için önerilerde bulunan bir meslektir. Ayrıca, işyerlerindeki fiziksel ve psikolojik stres faktörlerini azaltmak için çözümler sunarlar.
ERGONOMİYİ OLUŞTURAN BAŞLICA BİLİMLER
Antropometri • Fizyoloji ve • Biyomekaniktir.
D) Ergonominin temel felsefesi; oturma, ayakta durma ve ağırlık kaldırma gibi işlerde kişinin uygun anatomik pozisyonda duruşunu sağlamak için çalışanların eğitilmesini sağlamaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri